Болшинството от хората консумират два пъти повече сол от препоръчаната от Световната здравна организация (СЗО) граница от 5 грама на ден и това излага здравето им на риск. Това съобщи щабът на СЗО в Женева, който публикува насоки за съдържанието на сол в храни като хляб, масло, чипс, бисквитки, пица и различни видове консерви.
„Повечето хора консумират два пъти повече от препоръчаните от СЗО 5 грама сол дневно, излагайки се на по-голям риск от сърдечни заболявания и инсулт, от които приблизително 3 милиона души умират всяка година“, припомнят от организацията.
Нов доклад на СЗО предоставя "глобални показатели за нивата на натрий в над 60 категории храни", за да помогне за "подобряване на храненето и спасяване на човешки животи".
Експертите обясниха значимостта на подобна публикация, по-специално с факта, че консумацията на „преработена храна бързо увеличава приема на натрий“ в човешкото тяло. В същото време, често в различни страни едни и същи продукти съдържат различни количества сол. Ето защо СЗО представи „хармонизирани глобални критерии“, които ще помогнат на държавите да си поставят цели за намаляване на приема на сол и ще стимулират хранителната индустрия да предприеме подходящи стъпки. Организацията припомни, че целта е да се намали консумацията на сол с 30% до 2025 г. Това решение беше взето през 2013 г. от Световната здравна асамблея.
„Повечето хора не знаят колко сол консумират“, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус във връзка с публикуването на доклада. „Наложително е страните да разработят политики за намаляване на потреблението и да предоставят на населението информация, позволяваща да направят правилният избор."
Както се отбелязва в доклада, СЗО „е започнала да разработва глобални показатели за нивата на натрий в храните през 2020 г.“
„Прекомерното количество натрий в храната повишава кръвното налягане и като следствие увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания“, казват експертите.
Намаляването на приема на сол намалява този риск, както и риска от развитие на хронични бъбречни заболявания, чернодробни заболявания, затлъстяване и рак на стомаха, обобщават авторите на доклада.
Настъпи месецът на подаръците. Нямаме търпение да зарадваме с тях близките си и да добавим към живота им още обич, настроение и празник. В този ред на мисли, докато се чудех аз какъв подарък искам, хрумна ми, че е добра идея да имам оня саркофаг от плажа. Да го монтирам в банята и да закрепя на него мраморна мивка. Който пил питиета на него - пил,..
Варненският делфинариум подарява безплатен билет за децата до 12 години с инициативата си "Коледа с делфините". Тържествата ще бъдат от 10.30, 12, 15.30 и 17 часа на 15 декември. Те ще бъдат с безплатен вход за децата до 12 години и с промоционална цена за възрастни - 20 лв. Делфините Доли, Йоана, Бимбо, Кимбо и Флипър ще представят много игри,..
Уличният трафик е основен източник на шум във Варна. През деня той е около и над 60 децибела, а през нощта около 50 децибела. 47% от цялото население на агломерация Варна е изложено на нива на шум от автомобилен трафик над граничните стойности. А като общ шум , т.е. под влиянието на всички източници на шум са изложени 19% от..
За близо 300 потребители подготвя празнична трапеза Домашният патронаж в Балчик през декември - 200 души са домуващите, а други 80 са обхванати по програмата за храни и основно подпомагане "Топъл обяд" - проект, който ще продължи до 30 април 2025 година, съобщи управителят Нели Иванова . Първата порция ще бъде за най-скорошния празник Никулден -..
На 6 декември (петък) от 11:00 часа във Военноморския музей ще бъде открита традиционната годишна изложба „Многото пътеки към морската история“. В нея ще са представени най-новите експонати, постъпили във фонда на Музея през 2024 г. Специални гости на откриването ще бъдат дарителите, допринесли за опазването на морската и военноморската история. Сред..
Комплексът за социални услуги за деца и младежи във Варна отваря коледен щанд в един от търговските центрове в града, на който ще се предлагат ръчно изработени изделия за предстоящите празници. В изработката са участвали всички деца, които умеят да творят и техните ръководители, а със събраните средства ще се покрият нужди, за които няма откъде..
За първи път бе връчена награда на името на доц. д-р Милена Кичекова – основател на „Varna Spaghetti Engineering“ За десета година Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ се превърна в център на креативността и иновативното мислене сред бъдещите инженери и архитекти, които участваха в десетото издание на международното..