Българската кухня между традицията и бъдещето - под това мото Кулинарен клуб Варна започна конкурс за най-оригиналните кулинарни рецепти, вписващи се в темата. Идеята е на варненския ресторантьор и хотелиер Желязко Каракашев, който обяви конкурса в интернет сайта на клуба.
Могат да участват както професионалисти, така и любители, каза за Радио Варна Желязко Каракашев. Най-оригиналните рецепти ще бъдат публикувани, ще има и представяне на автора на рецептата. Обмисля се и идеята отличените рецепти да влязат в менюто на ресторанти, които проявят интерес, като бъде поставено лого, че това ястие е българско.
"Това ще даде допълнителна култура и преживяване не само на чужденците, но и на българския потребител.", смята Каракашев. Според него кулинарните познания са много малка част от формирането на една кухня, която трябва да е сравнително лесна, вкусна, да се приготвя бързо и да е запомняща се. Затова маркетингът е един сериозен инструмент, който в българския туризъм е подценен.
Междувременно проектът „Черноморска кухня“, който стартира през 2018 г., продължава да се развива, макар и по-бавно в обстановка на пандемия, коментира за Радио Варна Желязко Каракашев. Той е единият от участниците от българска страна в проекта, в който участват още Русия, Румъния, Турция, Грузия, Украйна и България.
Проектът се развива бавно, защото взаимодействието и синхрона между всички страни не е лесен, уточни ресторантьорът. Към момента базата данни от храни, ястия, продукти и вина вече е направена. Тепърва предстои селектирането на типичните продукти, които са характерни за региона и които характеризират тази кухня, но и тази работа ще отнеме доста време, допълни Каракашев. След като всичко това бъде свършено, обществеността ще бъде запозната с резултатите и ще започнат различни инициативи, които да популяризират черноморската кухня.
Той припомни, че България е предложила около 50 на брой позиции от продукти, ястия, подправки и вина и в момента те се селектират. Включени са киселото мляко, саламуреното сирене, чубрицата и т.н.
По-важно е да се определи кои регионални продукти са характерни за целия черноморски регион, допълни Желязко Каракашев. За разлика от Русия, която финансира проекта на местно ниво, българската държава не е подпомогнала финансово този проект.
За проекта "Черноморска кухня" и Конкурса "Българската кухня между традицията и бъдещето" чуйте в прикачения звуков файл:
Желязко Каракашев завършва икономика във Варна през 1985 г. Работи като готвач, сладкар, сервитьор, управител, снабдител, технолог. По-късно завършва висше хотелиерско училище Belvoirpark - Цюрих. Специализира в Dreikönighaus Mövenpick Цюрих. Бил е директор експлоатация на курортен комплекс Златни пясъци. Специализира в Министерство на икономиката, туризма, транспорта и лозарството на провинция Райнландпфалц - Германия. Специализира в Европейския институт по туризъм в гр. Триер и Туристическата камера на град Кобленц. Участва като консултант в проекти в областта на туризма в Палма де майорка, Корсика, Рюген, Ланкастър и др. Преподавател е в Колеж по туризъм – Варна, катедра „Туризъм“, ИУ - Варна.
Среща на комитета на Противоминната военноморска група в Черно море (MCM BLACK SEA) и церемония по сдаването на командването ѝ от страна на Република Турция и приемането му от Република България ще се състои от 14 часа днес в Щаба на военноморските сили във Варна. В присъствието на заместник-министъра на отбраната Радостин Илиев и на командирите на..
Президентът Румен Радев връчва първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в 51-вото Народно събрание. В 12 часа кандидатът за премиер на най-голямата парламентарна група ще получи папка с мандат от държавния глава. ГЕРБ-СДС ще номинира за министър-председател Росен Желязков. Възможно е той да представи веднага на президента..
Студено е времето рано сутринта. В региона на Източна България и Черноморието снежна покривка все още има в Карнобат – 4 см. През нощта бяха отчетени валежи в Ахтопол със сумарно кличество от 10 мм. В момента слаб сняг превалява в Бургас, слаб дъжд вали в Ахтопол и духа силен вятър с пориви до 17 метра в секунда. В региона..
На 15.01.2025, от 9:00 до 17:00 , поради обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на гр. Варна - част от м-ст Прибой, електрозахранена от ТП 1621 и ТП 2008. В периода 13.01.2025 - 17.01.2025, от 9:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на..
Коментарите за преговорите за правителство с премиер Росен Желязков предшестваха заседанието на Правната парламентарна комисия, на която на второ четене бяха приети промени в Закона за съдебната власт, с които се прекратява процедурата за избор на Борислав Сарафов за главен прокурор, предаде БНР. Заради гласувания "въздържал се " и "против" обаче..
Бюджетната комисия не допусна за разглеждане запазването на нулевия ДДС за хляба и брашното и 9-процентната ставка за ресторантьорите. В началото на заседанието депутатите отхвърлиха разглеждането на отделен законопроект, внесен от "ДПС-Ново начало". Тъй като текстовете фигурираха и като предложения за допълнение в закона за събиране на приходите и..
Ликвидаторът на дружеството „ЦУМ-Варна“ ЕАД, което стопанисва т.нар. Дупка, умишлено е ощетил Община Варна с подаване на декларация по данък добавена стойност. ДДС върху разпределен ликвидационен дял в натура (недвижим имот) не се дължи. Това заяви заместник-кметът по правните въпроси Диан Иванов за Радио Варна. Ликвидаторът напълно съзнателно..