Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

С варненски поглед надникваме в шведската кухня

| обновено на 23.04.20 в 15:22

Всички знаят що е то шведска маса, но не всички сме наясно какво представлява шведската кухня. 

По този въпрос Ваня Славова разговаря с Росица Николова- варненка, пътешественик по душа, а по настоящ адрес: шведски жител:



Фундаментът на шведската кухня е husmanskost – домашно приготвената храна, или както шведите я наричат, кухнята на баба. Иначе казано, всичко, което живее в естествената си среда в студения климат на Швеция или се произвежда на място.


Морските деликатеси, дивечът, най-вече еленско месо, свинско месо и маринованите храни, кореноплодни зеленчуци и безкостилкови плодове може да опитате навсякъде и по всяко време на годината. Много шведи са израснали с грахова супа и палачинки със сладко от червени боровинки, които се ядат в четвъртък. Произходът на традицията е спорен, но и до днес се поднася в тази последователност в четвъртък. Husmanskost са и видовете хляб, тънки питки и хлебчета от пшеница, овес, ръж, пълнозърнести, сладки и с подправки.

Шведската кулинария е световноизвестна със своя  бюфет от топли и студени ястия, или шведска маса, за която няма определен сезон. Обикновено началото се поставя с ферментирала херинга, съчетана с горчица, маринован червен лук и стрит черен пипер, или с шери и домати. Херингата може да се сервира с пресни картофи, овкусени с копър. Хрупкавият хляб се поднася с бри, ементал или грюер. 

След това идва ред на сьомгата – консервирана или прясна, отново с печени пресни картофи. После е на ред студените мезета – шунка, салати и ястия с яйца. 


И когато си мислите, че празната чиния слага край на угощението, се оказва, че е дошъл редът на топлите ястия: кюфтета, печено агне или „Изкушението на Янсон” – ястие от печени картофи, лук, маринована цаца, натрошен хляб и сметана. И накрая се похапват сладкиши с къпини, ябълков пай с ванилов крем или прясно изпечени канелени кифлички. Пирът завършва с кафе, а по време на яденето се пие бира или aquavit – дестилиран ликьор от ферментирали картофи или зърнена каша, подправен с кимион, кардамон и фенел.

В Швеция всяко хранене завършва с кафе. То разкрива по-пълно качествата на сладкишите. И почивката е по-пълноценна с чаша кафе. По последни статистически данни 67% от шведското население, или 80% от възрастното население, пият кафе. Скандинавските страни консумират най-много на глава от населението в света, като класацията се оглавява от Финландия с 3,5 чаши на ден за един човек, а второто място е отредено на Швеция. Кафето е и в центъра на fika – четирите букви свещени за шведите, които буквално означават „пия кафе” с приятели, роднини и колеги. Всички служители в Швеция имат право на две фикапуази – преди обед и следобед. Fika е институционализирана сиеста, по време на която хората не спят, а си почиват с приятни разговори, кафе и канелени кифлички.


Ще ви представим и кратко описание на някои от най-известните ястия, които определят облика на шведската кухня. Започваме с:

Lutsfisk– Лютфиск се приготвя от изсушена бяла риба (най-често треска), която се кисне в разтвор на основа (натриева или калиева) по определен начин.
Първоначално неосолената риба се накисва в студена вода за пет или шест дни, като водата се сменя ежедневно. След това рибата се оставя да престои в разтвор на основа в студена вода за около два дни. В този момент рибата набъбва и нейното белтъчно съдържание намалява с 50%, а консистенцията става желатинообразна. Когато третирането с основа приключи, pH и е около 11-12 – т.е. силно основно. За да може да се консумира, рибата се оставя да кисне за четири до шест дни в студена вода, като водата отново се сменя ежедневно. След края на това третиране, рибата е готова за готвене.


Prinsesstаrta– красейки витрините на шведските сладкарници, това е най-любимата зелена принцеса торта (буквален превод) , гарнирана с яркорозова захарна роза. Състои се от слоеве жълт пандишпан, обгърнат в конфитюр и ванилов яйчен крем. Над тях се разполага дебел слой от бита сметана и завършва с внимателно запечатан с тънък слой от захар и сладък зелен марципан. Официално е прието третата седмица на септември да бъде посветена на принцесата торта, но иначе това изкушение се яде по време на специални фестивали и се приготвя, за да се отбележат важни събития в живота на хората. Днес тя се предлага в разнообразие от цветове – от класическото зелено и жълто за Великден, червено по Коледа, оранжево за Хелоуин и бяло за сватби.

Krаftskivor– партитата с раци и омари са особено популярни през август, когато топлите летни вечери са отдадени на пируване с тези червени и огромни сладководни или соленоводни раци (тогава наричани лангустини или норвежки омар). Някога преимущество единствено на висшата класа граждани и аристокрацията през 1500 г. в Швеция, раците днес са се превърнали в национален деликатес, обичан от всички.
Surstrоmming– Вариациите на прословутата ферментирала херинга са класически пример за техниките на консервиране. Малката балтийска херинга се лови през пролетта, осолява се и се оставя да ферментира от само себе си, след което се затваря в консерви. При отварянето на консервата се отделя миризма, която нарежда херингата сред най-зловонните храни в света. Но пък пикантният й сладко-кисел вкус я превръща в неповторим деликатес. Деликатесът се слага върху тънки филийки хрупкав хляб, намазани с масло, картофи и лучени кръгчета. Ако решите да донесете от Швеция консерви, има вероятност да не ви разрешат да се качите на борда на самолета с тях. Някои авиокомпании смятат консервите за потенциално опасни бомби със закъснител, които биха могли да експлодират във въздуха. Разбира се, производителите на деликатеса смятат забраната за проява на културно невежество. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Валентин Георгиев и Давид Валентинов

Баща и син - за доброто и вярата

Валентин Георгиев и Давид Валентинов са баща и син. Родом са от село  Чернево, община Суворово. Имат собствен бизнес и много работа, но отделят от личното си време, за да правят добро за хората.  От 2006 година всяка година даряват козунаци за Великден на жителите на две села – Чернево и Николаевка. От тази година добавят и живеещите в..

публикувано на 18.04.25 в 14:30

Българското неделно училище „Свети Седмочисленици“ в Реус, Испания, се готви за Великден

"Където и да ходим по големия свят, ние трябва да си останем българи! Не ни пречи да сме българи и да сме космополити! Не ни пречи да сме българи и да живеем в чужбина. Защото всеки трябва да има своя корен, за да има и хубави, мощни, големи крила."  Това каза в интервю за Радио Варна Илиана Илиева-Дъбова, директор на Българското..

публикувано на 18.04.25 в 11:14

Спасиха от ампутиране крака на жена с диабет в „Пирогов”

В навечерието на Великден в "Пирогов" спасиха от ампутация крака на 44-годишна жена, съобщиха от лечебното заведение. Tова се е случило благодарение на усилията на един от най-добрите специалисти по ендоваскуларно лечение д-р Иван Мартинов и италианския му колега проф. д-р Мариано Палена. Проф. Палена е посети л университетската спешна болница..

публикувано на 18.04.25 в 11:06

"Жестокият път" - филм представя неудобната истина от първото българско качване на Еверест 1984

През 1984 година българските алпинисти изкачват Еверест по Западния гребен – най-смъртоносният маршрут, известен още като „Жестокият път“. Алпинисти от цял свят правят опити да повторят българското постижение. Никой не успява. 40 години по-късно, последните достигнали върха по Западния гребен, остават българите. Тяхната история - за първи път с..

публикувано на 18.04.25 в 10:40

Разпети петък - най-тъжният ден за християните

За православните християни Разпети петък е най-тъжният ден от годината. Този ден е посветен на Христовото разпятие, кръстната смърт и полагането на Исус Христос в гроба.  Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която е поставен огромен камък. На този ден в храмовете се извършва неговото опело. На утринната служба се четат..

публикувано на 18.04.25 в 06:30

Зоопаркът във Варна: Не хранете Стойчо с храна, различна от риба

Специалистите от Спасителния център към варненския Зоопарк призовават жителите и гостите на града да не хранят розовия пеликан Стойчо с храна, различна от риба. Те се обосновават с факта, че приемът на човешка храна е изключително неприемлив за този рядък за България вид и може да навреди на здравето му.  Една здрава птица от този вид без проблем..

публикувано на 17.04.25 в 16:47

Аладжа манастир и Побити камъни с празнично работно време

Аладжа манастир ще бъде отворен за посещение на 18 април (петък), 19 април (събота) и 20 април – Великден (неделя) от 10.00 до 17.00  часа, почивни дни ще бъдат 21 и 22 април (понеделник и вторник).  Побити камъни ще бъде отворен за посещение на 18 и 19 април (петък и събота) от 10.00 до 13.00  часа. На 20 април –  Великден, обектът ще бъде затворен за..

публикувано на 17.04.25 в 15:48