Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

С варненски поглед надникваме в шведската кухня

| обновено на 23.04.20 в 15:22

Всички знаят що е то шведска маса, но не всички сме наясно какво представлява шведската кухня. 

По този въпрос Ваня Славова разговаря с Росица Николова- варненка, пътешественик по душа, а по настоящ адрес: шведски жител:



Фундаментът на шведската кухня е husmanskost – домашно приготвената храна, или както шведите я наричат, кухнята на баба. Иначе казано, всичко, което живее в естествената си среда в студения климат на Швеция или се произвежда на място.


Морските деликатеси, дивечът, най-вече еленско месо, свинско месо и маринованите храни, кореноплодни зеленчуци и безкостилкови плодове може да опитате навсякъде и по всяко време на годината. Много шведи са израснали с грахова супа и палачинки със сладко от червени боровинки, които се ядат в четвъртък. Произходът на традицията е спорен, но и до днес се поднася в тази последователност в четвъртък. Husmanskost са и видовете хляб, тънки питки и хлебчета от пшеница, овес, ръж, пълнозърнести, сладки и с подправки.

Шведската кулинария е световноизвестна със своя  бюфет от топли и студени ястия, или шведска маса, за която няма определен сезон. Обикновено началото се поставя с ферментирала херинга, съчетана с горчица, маринован червен лук и стрит черен пипер, или с шери и домати. Херингата може да се сервира с пресни картофи, овкусени с копър. Хрупкавият хляб се поднася с бри, ементал или грюер. 

След това идва ред на сьомгата – консервирана или прясна, отново с печени пресни картофи. После е на ред студените мезета – шунка, салати и ястия с яйца. 


И когато си мислите, че празната чиния слага край на угощението, се оказва, че е дошъл редът на топлите ястия: кюфтета, печено агне или „Изкушението на Янсон” – ястие от печени картофи, лук, маринована цаца, натрошен хляб и сметана. И накрая се похапват сладкиши с къпини, ябълков пай с ванилов крем или прясно изпечени канелени кифлички. Пирът завършва с кафе, а по време на яденето се пие бира или aquavit – дестилиран ликьор от ферментирали картофи или зърнена каша, подправен с кимион, кардамон и фенел.

В Швеция всяко хранене завършва с кафе. То разкрива по-пълно качествата на сладкишите. И почивката е по-пълноценна с чаша кафе. По последни статистически данни 67% от шведското население, или 80% от възрастното население, пият кафе. Скандинавските страни консумират най-много на глава от населението в света, като класацията се оглавява от Финландия с 3,5 чаши на ден за един човек, а второто място е отредено на Швеция. Кафето е и в центъра на fika – четирите букви свещени за шведите, които буквално означават „пия кафе” с приятели, роднини и колеги. Всички служители в Швеция имат право на две фикапуази – преди обед и следобед. Fika е институционализирана сиеста, по време на която хората не спят, а си почиват с приятни разговори, кафе и канелени кифлички.


Ще ви представим и кратко описание на някои от най-известните ястия, които определят облика на шведската кухня. Започваме с:

Lutsfisk– Лютфиск се приготвя от изсушена бяла риба (най-често треска), която се кисне в разтвор на основа (натриева или калиева) по определен начин.
Първоначално неосолената риба се накисва в студена вода за пет или шест дни, като водата се сменя ежедневно. След това рибата се оставя да престои в разтвор на основа в студена вода за около два дни. В този момент рибата набъбва и нейното белтъчно съдържание намалява с 50%, а консистенцията става желатинообразна. Когато третирането с основа приключи, pH и е около 11-12 – т.е. силно основно. За да може да се консумира, рибата се оставя да кисне за четири до шест дни в студена вода, като водата отново се сменя ежедневно. След края на това третиране, рибата е готова за готвене.


Prinsesstаrta– красейки витрините на шведските сладкарници, това е най-любимата зелена принцеса торта (буквален превод) , гарнирана с яркорозова захарна роза. Състои се от слоеве жълт пандишпан, обгърнат в конфитюр и ванилов яйчен крем. Над тях се разполага дебел слой от бита сметана и завършва с внимателно запечатан с тънък слой от захар и сладък зелен марципан. Официално е прието третата седмица на септември да бъде посветена на принцесата торта, но иначе това изкушение се яде по време на специални фестивали и се приготвя, за да се отбележат важни събития в живота на хората. Днес тя се предлага в разнообразие от цветове – от класическото зелено и жълто за Великден, червено по Коледа, оранжево за Хелоуин и бяло за сватби.

Krаftskivor– партитата с раци и омари са особено популярни през август, когато топлите летни вечери са отдадени на пируване с тези червени и огромни сладководни или соленоводни раци (тогава наричани лангустини или норвежки омар). Някога преимущество единствено на висшата класа граждани и аристокрацията през 1500 г. в Швеция, раците днес са се превърнали в национален деликатес, обичан от всички.
Surstrоmming– Вариациите на прословутата ферментирала херинга са класически пример за техниките на консервиране. Малката балтийска херинга се лови през пролетта, осолява се и се оставя да ферментира от само себе си, след което се затваря в консерви. При отварянето на консервата се отделя миризма, която нарежда херингата сред най-зловонните храни в света. Но пък пикантният й сладко-кисел вкус я превръща в неповторим деликатес. Деликатесът се слага върху тънки филийки хрупкав хляб, намазани с масло, картофи и лучени кръгчета. Ако решите да донесете от Швеция консерви, има вероятност да не ви разрешат да се качите на борда на самолета с тях. Някои авиокомпании смятат консервите за потенциално опасни бомби със закъснител, които биха могли да експлодират във въздуха. Разбира се, производителите на деликатеса смятат забраната за проява на културно невежество. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър дава по 220 евро на младежите за посещение на местни кулурни събития и музеи

Кипър разширява обхвата на "Младежката културна карта", реши правителството. Чрез нея, с бюджет от 500 000 евро през тази година, държавата ще субсидира участието на младите хора в различни културни събития. Право на безплатната културна карта вече имат младежи на възраст от 18 до 21 години, тоест родените между 2004 и 2007 г., съобщи..

публикувано на 22.03.25 в 13:08
Небет тепе

"Небет тепе" в Пловдив отново е отворен за посетители

Една от емблемите на древния Пловдив "Небет тепе" вече е официално отворен за посещение. Със стилна церемония и в присъствието на много гости  емблематичният хълм отново стана достъпен, но вече реставриран и обновен . На събитието присъстваха цялата настояща местна власт, зам.-министърът на културата доц. Тодор Чобанов, както и световната спортна..

публикувано на 22.03.25 в 08:55

Във ВМС за загиналия българин в Газа: Носеше любов към знанието и военноморската служба

Винаги скромен и благоразположен към свои приятели, колеги, началници и подчинени. Носеше любов към знанието и военномосрката служба. Така описва флотилен адмирал Ваньо Мусински загиналия в Ивицата Газа българин Марин Маринов. Ужасно съжалявам за тази трагедия. Изключително отговорен, начетен и дисциплиниран. Такъв го познавам и ненапразно беше избран..

публикувано на 21.03.25 в 13:29

Студентът на 2024-та Тодор Тачев: Най-важно за един човек е милосърдието

Бъдещият военен лекар Тодор Тачев, възпитаник на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" бе отличен с приза "Студент на 2024 година". Казва, че признанието е голяма отговорност за него. Радва се, че е получава това отличие тук в България. Това е бил неговият избор - да остане в отечеството си и да гради бъдещето си тук. Казва, че човек се учи..

публикувано на 21.03.25 в 10:33

Учени: Изхвърлените рибарски мрежи са тихите убийци на морето

“Прогонване на тихите убийци на Черно море” коментираха специалисти от Института по океанология със студенти от специалност „Инженерна екология” на Технически университет – Варна. Учените и младите хора дискутираха и решения за управление за намаляване на пластмасовите отпадъци в Дунавския басейн. Общият знаменател беше замърсяването на..

публикувано на 21.03.25 в 09:35

Откриха нова спортна площадка в СУ „Гео Милев“

С ново игрище за баскетбол вече разполага СУ „Гео Милев“ във Варна. Съоръжението беше открито от заместник-кмета с ресор спорт Илия Коев, директора на училището д-р Мартин Вълчев и баскетболната звезда от близкото минало Калоян Иванов. Прекарвайте по-малко време с телефоните и компютрите и повече време с топката, защото спортът е здраве, посъветва Илия..

публикувано на 20.03.25 в 16:41
Ученици от Първа езикова гимназия, която е партньор в кампанията на

"ВиК - Варна" с кампания за разумно ползване на водите

Първата в страната кампания за ефективно използване на водните ресурси започва "ВиК - Варна" в навечерието на Световния ден на водата. Целта е да стигне до всички в и дори извън Варненска област. Ще се работи с училища, детски градини, кметовете на общините, както и с туристически сектор. В 90 на сто от областите в България има места с частичен..

публикувано на 20.03.25 в 15:28