В средата на есента ще говорим за един плод с древна история – за крушите.
Д-р Емилова, винаги ли присъстват на вашата трапеза?
Много често в този сезон с тях започвам деня, т.к. в нашето село имаме много круши, а те са изключително ценни и полезни плодове.
В Китай са обожествявали крушата като вечно дърво, защото е имало круши, които са давали плодове по 100 и повече години.
Освен това крушите имат много малко калории – само 57 ккал на 100 грама.
Имат и много нисък гликемичен товар, само четири, и затова са подходяща храна при хора, които имат затлъстяване, диабет, които имат преддиабет – така нареченият хиперинсулизъм. За тях е изключително полезно да консумират круши и аз ги препоръчвам на мои пациенти, които с такива заболявания идват в центъра.
В сезона когато има прекрасни круши, току-що скъсани от дървото, нека хората предпочитат именно тези плодове като един от трите вида плодове, които консумират през деня
По същата причина крушите една от най-добрите храни за предпазване от рак на дебелото черво. Те осигуряват нормална перисталтика и освен това намаляват т.нар. вторични злъчни киселини в червата, които също са рисков фактор за това опасно заболяване.
Много хора се притесняват да хапват плодовете с кората – има ли основания за това?
Ако крушите са органични, т.е. от градина , в която не е пръскано с вредни химикали, добре е да се консумират с корите. Кората на крушите съдържа над три повече фитонутриенти, специално фенолни, в сравнение със сърцевината, което е много полезно за здравето на човека.
Целият плод круша изобилства от вещества с антиоксидантно и противовъзпалитено действие и затова имат вечна слава в народната медицина. Заради това са популярни и препоръчвани от лечителите във всички страни по света.
Има ли хора, които не трябва да ядат круши?
Мисля че няма такива. Само тези, които имат стомашни проблеми – гастритни оплаквания, киселинни болки. За тях бих препоръчала да обелват кората на плода, т.к. някои от сортовете круши имат много твърда кора и може да причинят дискомфорт.
Забелязала съм обаче, че след като преминат при нас двадесетдневна програма на плодове, чай и мед, и се захранят правилно, стомашните проблеми отзвучават и те вече може да консумират целия плод, дори с корите.
Интересно е, че крушите са и добър диуретик и така при хората с проблеми в отделителната система, те също са препоръчителни.
Много интересно откритие бе направено в последно време – че крушата съдържа хлорогенна киселина - такава, каквато има в зеленото кафе. Заради тази киселина зеленото кафе се използва не само като ободряваща напитка сутрин, но и за разграждане на мазнините в организма. Така вместо да пием кафе сутрин, може да изяждаме по една сочна круша и ще има същия ефект.
И освен това ще имаме добро настроение, защото в крушата се съдържат и етерични масла, които се борят със стреса.
В момента на пазара ги има много, но как да ги осигурим и през зимата в по-студените дни?
Спокойно можем да си ги изсушим на слънце, в дехидрататор или във фурна на ниска температура. Крушите се нарязват на тънки резенчета, сушат се и когато ги натиснем с пръст и ако не се отделя влага, означава, че са готови.
Може също да ги сложим във фризер за няколко часа, за да бъдат унищожени, различни буболечки, червейчета и др. ,ако такива са останали още. След това отново във фурната или дехидрататора за кратко и ги прибираме в платнени торби на проветриво място. Може да ги съхряняваме и в стъклени буркани, капачките на които да бъдат пробити на няколко места.
Клиниката на д-р Емилова е в хотел „Аква азур“ край Варна.
Телефонът за връзка със секретарите е: 0888 951 288.
Повече информация вижте на страницата: www.emilova.org
Новата книга на д-р Емилова ще бъде представена тази сряда, 26 април, от 18 часа в концертното студио на РАДИО ВАРНА. Книгата „Гладната революция на д-р Емилова“ разказва историите на 25-ма от нейните пациенти - вече излекувани или дори спасени. И срещата с всекиго от тях оставя трайна следа в живота и - заради изпитанията, рисковете,..
„Глад за живот“ е вдъхновяващата история за изцеление то на Керанка Костова. Това е филм за изумителния дух и страстта да живее, които тази млада жена има, за да се спаси от множествената склероза. Прожекцията във Варна е на 9 март от 19 часа във във Фестивален и конгресен център - Варна. Днес Керанка е усмихната..
Сезонът край морето започна за Клиниката на д-р Емилова . Много от пациентите постъпват, за да се възстановят след коронавирус. Постковид синдром – така медиците наричат хроничното заболяване, което може да се проявява в най-различни форми. Според данни, цитирани от Дойче веле, около 15% от преболедувалите, продължават да страдат от..
Светлана Рачева е от хората, променили живота си към по-добро. В Клиниката на д-р Емилова тя идва от Бургас с намерение за пълна почивка, съчетана с профилактика: https://bnr.bg/varna/post/101549936/d-r-emilova-balgarskata-sharlot-gerson Нямах основни заболявания, нямах основателна причина, когато дойдох за първи път в клиниката..
В Клиниката на д-р Емилова отварят очите на хората за здравето - как то е свързано с вътрешната чистота на тялото, за освобождаването от токсичните отрови на модерния свят, за значението на природосъобразното хранене и гладуването. Как пациентите пристигат уморени, притеснени, с болки, без настроение и потиснати. Как само няколко дни,..
Когато абсолютно обикновени хора превръщат личната си кауза в обществено добро, спокойно казваме, че са будители. На 1 ноември разказваме за д-р Людмила Емилова – един лекар, който за мнозина е просветител, след срещите с когото хората поглеждат по друг начин на живота си, преосмислят го и го променят, към по-добро. Такъв е примерът на..
При здравословен начин на живот постковид синдромът отстъпва. Това показва практиката в Клиниката на д-р Людмила Емилова край Варна. Как помагат там на пациентите, преминали изпитанието коронавирус, обясни д-р Емилова: Правим всичко възможно да пречистим пациентите както от самото заболяване и от всички поражения, които е нанесло на различните..