Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

По-полека, забави, забави...

Спим бързо, храним се бързо, обичаме бързо, работим бързо и накрая не сме доволни, винаги уморени и сърдити на нещо...И Вие ли сте от тези хора, които все бързат за някъде, все нямат време и все поглеждат часовника? А така Ви се иска да имате поне 4 минути за любима песен, да се вгледате безцелно в нищото, да стигнете до работа без стрес и още много искания, които остават само в мислите. Точно заради това, днешният ден е обявен за Международен ден на бавните обороти, за празник на спокойствието, за да насочи вниманието ни върху необходимостта да се забави темпото на все по-забързания ни начин на живот.

Как, обаче, се постига това? Какво изпускаме, когато бързаме? И изобщо – защо бързаме?  Потърсихме бързи отговори от психолога и психотерапевт Ивелина Кръстева:

- Не искам да започнем с въпроса "Защо бързаме?", защото се съгласих да дам това интервю на много забързани обороти. И е нещо като автошега към мен самата, че ще препоръчвам  на слушателите на радио Варна как да забавят темпото и как да живеят на по-бавни обороти, а самата аз съм на съвсем друг етап и резонанс, който излъчвам.

Това, което ми хрумва като асоциация е dolce far niente, казано на италиански, което означава в общи линии - сладостта или изкуството да не правиш нищо.

Ние българите носим корени, в които са заложени естествени начини да владееш добре темпото. Трудно е да се каже, обаче, как да си забавиш живота, ако в момента си взел сделка, която чакаш от много време или си започнал работа, която също си чакал от много време и сега си казваш: "Има такъв ден, хайде да си забавя оборотите."

Това не може да стане точно така.

Аз по-скоро бих казала следното - нека живота ни да прилича на българско хоро - от бавно чорбаджийско, в което всичко става много бавно и стъпката продънва земята, минава се през бързи ритми, като ръченицата  и други ритми, които са между едното и другото.

Какво губим когато бързаме?

- Най-важното - себе си. Защото човек за какво бърза - като звънне телефона, като закъснява за някъде, като изпуска автобуса... Това са обикновено външни фактори.

Как да забавим темпото?

- Според мен темпото трябва да се забави или да се забърза съобразно от това какво човек е започнал да прави в момента. Ако в момента сме в някакъв етап от живота си, в който сме на по-бързи обороти нека да останем на по-бързи обороти, но това да не бъде прекалено дълго време. След това този период да го сменим с един малко по-забавен темп.

И както казва любимият ми Стефан Вълдобрев в обичаната от всички и станала хит песен "По-полека забави, забави..."






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12
Иван Кабуров

Зеленчукопроизодител: Държавата спешно да ограничи сивия сектор в покупко-продажбата на плодове и зеленчуци, да има контрол

Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..

публикувано на 13.02.25 в 11:48

Масово хора от по-малки градове купуват жилища във Варна с готови пари

65% от жилищата във Варна се купуват с цел инвестиция, като половината от тях се препродават по-скъпо.Такъв е и процентът на купувачите, влагащи лични средства. Това каза Явор Николов, брокер - специалист в сферата на недвижимите имоти, и преподавател в Икономически университет - Варна.  63% от купувачите на имоти във Варна заплащат в брой..

публикувано на 13.02.25 в 08:05

Клубът на варненските краеведи очаква своите нови членове

23-ма историци, археолози, културолози, етнографи, хора на перото, архитекти и изследователи на богатото регионално минало на Варна и областта се включиха в новосформирания клуб "Варненски краевед".  Краеведският клуб ще организира своята дейност на територията на Народното читалище "Варненски будители - 1926" по график, като в библиотеката на..

публикувано на 12.02.25 в 08:30

Сестрите и акушерките в готовност за протести, ако се намали обучението им с година

Медицинските сестри и акушерките са в готовност за провеждане на масови протести, ако бъде одобрена идеята обучението по тези специалности да бъде намалено от 4 на 3 години. Това каза Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Обучението им сега отговаря на изискванията на европейска директива,..

публикувано на 11.02.25 в 19:00