Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Празничната трапеза на един канадец

Шеф Хю Бутин

На коледната ни трапеза днес посрещаме още един гост – това е Хю Бутин - канадец от Монреал. В момента той е главен шеф инструктор в Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт във Варна, но се занимава с приготвянето на храна от 25 години. Живял е в 14 държави, говори пет езика, в момента учи български, макар да му се струва доста труден. Основното му занимание обаче си остава приготвянето на храна. Впечатлен е от българската кухня и по-точно от естествения вкус на продуктите, които се използват. Харесва шкембе чорбата, за която знае, че е "лекарство" срещу махмурлук, приготвя гювеч и обожава шопската салата. Хю Бутин ни разказа с няколко думи какво слагат на трапезата канадците за празниците.

"Най-важното, което трябва да направиш е да разбереш храната сама по себе си. Трябва да разбереш хората, за да разбереш храната. Няма значение дали тя е резултат от въображението или е всекидневната закуска, която майка ти приготвя, на първо място трябва да опознаеш хората. Добрата храна се прави от добри хора. Добрата храна зависи и от хората, с които си се събрал. Това я прави вкусна или безвкусна. Може да имаш най-изисканото ястие на света и да си самотен и тъжен, а можеш да ядеш най-обикновен уличен хотдог с приятели и това да ти се струва най-великата храна на света.

В Канада по празниците храната е комбинация от френска и британска кухня, това е заради общата колонизация от двете държави - различни видове пай и печено месо за Коледа. В Канада също имаме чубрица и ѝ казваме сариет. Имаме пайове. В Канада се ядат и печени картофи с разтопено сирене както и печена пуйка с гъби и див ориз. Също така за коледните празници приготвяме пай с кленов сироп ,масло и сметана, който е много хранителен и трябва да се консумира веднага, защото трайността му е само няколко часа.

Приготвяме и пай който е направен с 6 вида месо - сърна, мечка, патица, фазан, пилешко и свинско. Това се сервира покрито с картофи. Всеки пласт месо се разделя с тях. Получава се купчина, висока 20 сантиметра. Казва се "шест месен пай", защото в него има шест вида месо. Типично е за северната част на Квебек. Има и друго. Не е много оригинално, но постоянно се слага на трапезата - пържените картофи с разтопеното сирене и сос също са жестоки. Нищо оригинално, обаче е най-страхотното ястие на света."

Чуйте повече от шеф Хю Бутин в звуковия файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна посрещна патриарх Даниил (фоторепортаж)

Варненската и Великопреславска митрополия чества 1160 години от покръстването на българския народ и 1170 години от създаването на българската азбука. Тържествата започват днес и ще продължат до 3 май, като ще бъдат във Варна, Плиска и Шумен, съобщи митрополит Йоан.  Днес във Варна бе посрещнат българският патриарх и Софийски митрополит Даниил с..

публикувано на 01.05.25 в 18:53

Министерството на туризма поема управлението на плаж „Болата“

Една от най-живописните плажове по българското Черноморие – „Болата“ вече ще се стопанисва от Министерството на туризма. Досега за него отговаряше министърът на туризма. С решение на Министерския съвет част от имотите в района на местността „Болата“, община Каварна, бяха безвъзмездно прехвърлени към Министерството на туризма. „Прехвърлянето на..

публикувано на 01.05.25 в 15:53

Има ли риск за рисковите инвестиции на пенсионните фондове

Експертите от Комисията по финансов надзор и Министерството на финансите са изготвили законопроект, който е свързан с втория стълб на пенсионното осигуряване. Според проекта към възможността всеки български гражданин да избира пенсионен фонд,  се добавя да може да избира и начина, по който парите му ще бъдат инвестирани. Според..

публикувано на 01.05.25 в 14:30

Националната стратегия за преодоляване на демографската криза, не трябва да е само на хартия, а да бъде реализирана

Националната стратегия за преодоляване на демографската криза, не трябва да е само на хартия, а да бъде реализирана. Това заяви във Варна министърът на труда и социалната политика Борислав Гуцанов. Той участва в празничен митинг - концерт, посветен на 1 май, организиран от БСП на входа на Морската градина. Гуцанов посочи, че трябва да се стимулират..

публикувано на 01.05.25 в 13:28
Снимката е илюстративна

КТ "Подкрепа" - Варна: Проблемите в "Градски транспорт" са много - от ниски заплати до липса на резервни части

Служители от поддръжката и техническото обслужване в "Градски транспорт- Варна" са принуждавани да извършват дейности извън компетенциите им. Липсват резервни части за автобусите от автопарка, а техническа документация за машините, която да е в помощ при повреда, не се предоставя на работниците. Тези проблеми са очертали работещи в дружеството каза..

публикувано на 01.05.25 в 09:30

С шествия синдикатите отбелязват Деня на труда- 1 май

На 1 май се отбелязва Денят на труда и на международната работническа солидарност. Традиционно синдикатите организират различни прояви, с които да напомнят за правата на работниците.КТ "Подкрепа" организира традиционното си празнично шествие до музея "Земята и хората", където ще започне концерт "Рок за труда". Тази година шествието на КТ..

публикувано на 01.05.25 в 08:52

Май започва със слънце

Първото майско утро ни посреща със слънчево време. Днес преди обяд ще преобладава слънчево време, следобед облачността главно средна и висока ще се увеличи и до вечерта на много места е възможно да превали. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток, който до края на деня постепенно ще отслабне. Преобладаващи максимални температури..

публикувано на 01.05.25 в 08:48