"Най-хубавите закуски стават на жарова пещ, защото е зидана и изпича равномерно, събира към 15 агнета", разказва семейство ситничари, които не ценят своя труд, за да зарадват клиенти и приятели. Фурната е наследство от бащата, който предал занаята на сина. Даниела и Димчо Димови от Варна държат на качествените продукти и сами купуват всичко необходимо, а изборът става след като се тества лично всичко и не правят компромиси.
Вече две десетилетия в семейството на Даниела и Димчо Димови работният ден започва малко след полунощ. За тях денят започва в 3 всяка сутрин, без неделя, когато си почиват. Аргументът, с който главата на семейството убедил някога своята половинка, бил кратък, но убедителен - „за да спечелят“ пари за една година. Годината обаче се проточила, а парите не чак толкова, но достатъчно, за да издържа семейството си в продължение на толкова много години. С времето нещата се променяли и от правенето на торти семейство Димови станали неподправени майстори на милинките. И докато всяка сутрин "точната" ръка на Даниела отсича всяко парченце от тестото, в работилничката се слуша Радио Варна. Как се случва това Димчо и Даниела разказват пред Габриела Гаврилова.
Димчо Димов: В 5 часа тестото е готово. Разпределя се за милинки, тутманици, гондоли. Тях някои от моите съграждани ги наричат "цървулки", защото приличат на такива.
Във Вълчи дол има и голям майстор именно на цървули, така че...
Да, Наско, той е много добър! Правим ги изключително с любов, защото са едни и същи нашите клиенти.
Само преди няколко седмици редовен слушател на Радио Варна - Любчо Младенов, се обади, за да сподели своята изненада от "точната ръка " на Даниела, която прави изключително еднакви топки за милинките без да ги мери, а на "око"!
Даниела : Наистина се прави на ръка. Тестото се оформя и се къса с двете ръце, няма рязане, но става вече с годините. Чувала съм децата, които идват да ни помагат, че закуската трябва първо на теб да ти хареса.
Димчо Димов: И всичките ни продукти се стараем да бъдат качествени, дори и малко по-скъпи. В тестото никога не сме слагали никаква химия, никакви набухватели...
А маргарин?
Даниела: Не! Използваме мас и олио!
Това ли научихте от своя баща, който е бил също майстор на закуски?
Димчо Димов: Да! Дори в момента правим специален хляб с ръжено, пълнозърнесто и типово брашно.
Даниела : Идват и от селата с поръчка, което е добре.
Бизнесът върви ли ?
Даниела : На моменти искам да се откажа, но сутрин като станем и започнем да работим, работата ни увлича!
Цената на брашното и поскъпването как се отрази на Вашите закуски?
Димчо Димов: О, разбира се! Най-неприятно ми е когато трябва да повишим цената на закуските! То не е само брашното, всичко върви нагоре! Ние всичко сами си купуваме, не ни зареждат фирми. Трябва да си "пипнем" сами нашите продукти!
Вие сте потомствен майстор. Къде се учихте?
Димчо Димов: При баща ми, Йордан Димов! Той ме научи на всичко! Завърших ТОХ-а. Баба Еленов ми даде много добри насоки.
Учих и при Байчо Баев, Бати Реджеб, Жоро Еклера, от тях все по нещо ценно съм взел!
Какво е важно, за да се получи хубава торта?
Димчо Димов: Сърце и любов! И качествени материали! Не правим компромиси!
Колко е горещо до Вашите пещи?
Даниела : Зимата - 25 - 26 градуса, когато си по-далеч от фурната! Лятото стига и до 38 градуса, доста високи!
Димчо Димов: При мен е най-горещо, аз съм до фурната. Ние имаме и такава жарова фурна, която е много стара - може би на 50 години. Тя е за нафта, а сега нафтата е много скъпа и затова не я използваме! С нея се получават най-прекрасните!
Даниела : Пече варномерно и ароматът е друг!
Димчо Димов: Събира 15 агнета!
Даниела: В момента фурнаджииските лопати сме ги закачили на стената, използваме малките!
Тя вероятно е от Вашия баща?
Димчо Димов: Той искаше да прави хляб и закуски с тази пещ, защото те са най-вкусни!
Д-р Яир Галили е световно известен съдов специалист. През 1988г. завърша медицина в Университет Бен Гурион, Негев През 1997г. придобива специализация по ултразвукова диагностика и терапия в Общата хирургия, Университет Уейк Форес, САЩ През 1998г. специализира Обща хирургия в Болница Ихилов, Тел Авив През 2000г. придобива специалност по..
Фотографът Сандро Арабян представя в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна до 30 ноември 2024 г. своята самостоятелна изложба “Намибия / Природата”. Фотографиите в нея са уловили мигове от две пътувания в африканската страна, които авторът предприема заедно със своята майка - уважаваната художничка проф. Десислава Минчева. Артистичният..
Интервю с Björn Johansson (ARCTIS) ARCTIS са нова група, създадена от музиканти, със стаж в метъл музиката. Само преди дни бандата издаде едноименния си дебют. На 28 ноември ARCTIS ще го представят и пред българските фенове, защото групата прави турне като съпорт на APOCALYPTICA. Китарисът на ARCTIS Björn Johansson даде специално интервю за..
Варненският драматичен театър взе участие в Деветото издание на Международния театрален фестивал "Interferences" в Клуж-Напока в Румъния. Във форума се включиха членове на Съюза на театрите от Европа, а варненските актьори се представиха със спектакъла "Както ви харесва" на Шекспир, в режисура на Габор Томпа, президент на Съюза на театрите в Европа...
Интервю с Tom Englund (EVERGREY, REDEMPTION, SILENT SKIES) В средата на 2024 година шведските прогресари EVERGREY издадоха изследванията си върху празнотата под формата на албума „Theories of Emptiness“. На 29 ноември бандата ще го представи и на българските си фенове, с подкрепата на алтернативната метъл банда KLORG и швейцарската..
Отчетен е 150% ръст на фалшивите сайтове за онлайн пазаруване в световен мащаб от началото на октомври, сочат доклади на различни лидери в киберсигурността. Това каза Обретен Обретенов, отговарящ за информационната сигурност в международна компания, базирана във Варна. Занимава се също с експертизи по компютърна криминалистика към Съда и..
Елементарните сметки за мнозинство за съставяне на правителство сочат, че най-логично е то да е формирано от коалициите ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България". Всеки опит да се прави мнозинство с други партии около едната от двете коалиции е игра. Това каза политологът Даниел Стефанов в предаването на Радио Варна Post Factum. Той..