Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

„Тайните на руската кухня” - Легендарният Маркус Волф и като разузнавач в кулинарията

| обновено на 06.11.18 в 17:23

7 ноември, сряда, 11:30 часа, Арт салона на Радио Варна

Нестандартна премиера на необичайна книга ще се случи на 7 ноември в Малката зала на Арт салона на Радио Варна. С намигване към 101-ата годишнина на Октомврийската революция, най-сладкодумният писател сред контраразузнавачите – офицерът от резерва, бивш силов директор в Община Варна и автор на 11 книги Павлин Павлов, отново ще „влезе в кожата“ на преводач и ще представи българското издание на „Тайните на руската кухня”.

Далеч по-любопитно от гастрономическите тайни обаче е авторството на книгата. Тя е написана от един от най-великите шпиони по време на Студената война - „човекът без лице“ Маркус Волф. Малко известен факт е, че ген. Волф е бил изкушен и от словото, и от готварското изкуство. За това обаче си има логично обяснение - през 20-те години на ХХ век бащата на Маркус Волф - Фридрих Волф, е положил основите на вегетарианското движение в Германия и е написал труд, който се е превърнал в настолна книга на последователите на тази идея.Снимка

„Често ме разпитват за моите популярни рецепти. На кого ли не му се нрави да слуша комплименти за себе си? Свикнал съм да ги чувам от моите гости, които са имали възможността да опитат от моите борш или пелмени. Що се отнася до „кухнята на шпионажа”, оценката смирено предоставям на моите някогашни противници“, коментира човекът, който близо 30 години е ръководел службата за външно разузнаване в Източна Германия - страховитата ЩАЗИ.

Снимка


„Готварското изкуство и разузнаването не са толкова отдалечени едно от друго, както на някои би им се искало да смятат. Приличат си и по технологиите на действия – и в едната, и в другата са забъркват всякакви „ястия“, и по това, че в двете е пълно със слухове и интриги, успехи и падения. Дори някои да се учудят, че Маркус Волф в кухненския бранш е достигнал високото ниво на шеф-готвач, то неговото увлечение по руската кухня също никак не е случайно. Заедно с това в книгата си ген. Волф ни разказва и истории от своя живот в другата, професионалната „кухня“, където той е сготвял такива „каши“, на такъв „огън“, от който доста хора са опарвали пръстите или езиците си“, споделя преводачът Павлин Павлов, който, също като Маркус Волф, е изкушен и от словото, и от готварското изкуство.

Точно затова той е замислил премиерата на „Тайните на руската кухня“ като гурме пресконференция, на която ще представи кулинарни специалитети, „забъркани“ по рецептите на Маркус Волф. Част от „гарнитурата“ ще бъдат спомените за „човека без лице“ на колеги на Павлин Павлов, които са имали възможност да се срещнат и работят с него в годините на Варшавския договор.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борислав Гуцанов и Атанас Зафиров на Конгреса на БСП, 15 февруари 2025 г.

Неофициално: Зафиров и Гуцанов на балотаж след вота за председател на БСП

Атанас Зафиров и Борислав Гуцанов отиват на балотаж. Това е резултатът от първия тур в гласуването за председател на БСП на делегатите на 51-ия конгрес, научи "Хоризонт" от свои източници.  Разликата помежду им е в полза на Зафиров. Трети се е класирал бившият председател на софийската организация Калоян Паргов, четвърти е..

публикувано на 16.02.25 в 13:55

Министерство на туризма създава карта на достъпа до важни туристически и културно-исторически обекти

Министерството на туризма инициира създаването на карта на важни, но недостъпни и труднодостъпни туристически и културно-исторически обекти. От ведомството ще настояват за финансиране на необходимите ремонти и подобрения, които ще улеснят достъпа на посетители и ще подпомогнат развитието на местния туризъм. От туристическото министерство ще работят..

публикувано на 16.02.25 в 12:54

Пътищата във Варна са проходими в зимни условия, няма затворени участъци

Слаб сняг вали във Варна и региона, пътищата са проходими при зимни условия. Проблеми с натрупването на повече сняг е имало на обръщачите на автобусите в квартал "Владислав Варненчик" и в квартал "Галата" в район "Аспарухово", но са изпратени на място фирмите за снегопочистване и автобусите излизат нормално-съобщи дежурния в община Варна...

публикувано на 16.02.25 в 11:40

30% активност в село Ягнило на частичните избори за кмет

30 процента е избирателната активност в село Ягнило, община Ветрино на частичните местни избори за кмет, които се провеждат днес. Гласуването протична нормално, каза за Радио Варна председателят на Общинската избирателна комисия във Ветрино Георги Андреев. В селото има една избирателна секция. Около 130 души имат право на глас. От тях до 11:30 са..

публикувано на 16.02.25 в 11:37

ЕС планира да ограничи вноса на някои храни

Европейският съюз планира да блокира вноса на определени хранителни продукти, изготвени по различни стандарти, в опит да защити фермерите си, повтаряйки реципрочната търговска политика на американския президент Доналд Тръмп, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация на в. "Файненшъл таймс". Следващата седмица Европейската комисия ще съгласува..

публикувано на 16.02.25 в 11:24

Катастрофа със загинали край Видин (обновена)

Четирима души са загинали, други са ранени при тежка катастрофа край Видин на разклона за град Дунавци, съобщава агенция БГНЕС, цитирана от БНР . На главен път Е79 са се удирили пътнически бус с пловдивска регистрация, управляван от 48-годишен мъж от гр. Хасково и товарен автомобил с прикачено полуремарке със софийска регистрация, шофиран от 55-годишен..

публикувано на 16.02.25 в 11:16
Централен пазар Варна

Зеленчуците поевтиняват, а плодовете поскъпват на борсите у нас

Цените на повечето зеленчуци са по-ниски на борсите у нас тази седмица, докато плодовете са по-скоро в посока нагоре, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), публикувани в седмичния ѝ бюлетин, предава БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните..

публикувано на 16.02.25 в 11:02