Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черноморската кухня конкурентна на Средиземноморската

Единадесети Черноморски туристически форум се провежда във Варна. Туристическата общност ще бъде запозната с проекта „Черноморска кухня”, чрез който ще се работи в посока популяризиране и развитие на гастрономическия туризъм в страните, попадащи в акваторията на Черно море. Идеята за развитие и промотиране на Черноморската кухня е инициирана от Федерацията на ресторантьорите и хотелиерите в Русия (ФРХР) още през 2008 г. чрез своите ръководители Игор Бухаров и Владимир Баканов, като в момента се провежда съвместно с представители от България и Турция и Украйна. Зад нея в България застават туроператорът Желязко Атанасов, хотелиерът Георги Тръпков, ресторантьорът и хотелиер Желязко Каракашев. Причината за тяхната идея се корени и в това, че нито една от кухните на Черноморските държави не попада в популярните за това класации.
Още за предимствата на Черноморската кухня пред много други, разказа в интервю за Радио Варна Желязко Каракашев:


Черноморската кухня е една голяма наука. Какво ви провокира да я изведете напред и да представите възможностите й пред туризма в региона на Черно море?

Черноморската кухня е много богата. Тук говорим и за една много дълга история във времето - миграцията на толкова много народи е допринесла за различните вкусове у хората. Различните религии в рейона на Черно море също са допринесли много за обогатяването й.  Можем смело да кажем, че Черноморската кухня в пъти превъзхожда например Средиземноморската. Една от причините е разположението, чисто географски. Ако Средиземноморието обхваща само един географски пояс, то Черноморието е на два.

Добре ли е да сравняваме двата географски региона?

По-добре е да ги сравняваме. Така ще видим предимствата и къде стоим. Доказано е, че България е страната, която е с най-добри климатични условия за отглеждане на зеленчуци. Това се дължи най-вече на следния факт, че максимални и минимални температури на въздуха са оптимални за отглеждането на зеленчуци. Ако сте пробвали зеленчуци в други западноевропейски страни ще установите, че вкусовите качества често липсват за сметка на същите в България. Ако сте пробвали домат в Италия, макар че италианците са прочути с техните домати, ще забележите голямата разлика във вкуса с този на хубавия български домат. Разликата е огромна и все в превес на българското производство.

В какъв срок виждате реализацията на този проект, наречен "Черноморска кухня"?

Ние сме свикнали нещата да се случват от днес за утре. Тук говорим за една устойчивост във времето. Ще минат много години докато се наложи тази нова култура на хранене, на нови вкусове, дори на нови видове вина, които да се продават в целия регион на Черно море. Не можем да надскочим естествения ход на живота, но можем максимално да работим в тази посока.

А какво е направено до тук?

Направено е сдружение, което да официализира като институция тази идея. Изработено е лого. Имаме и разработен план, в който подбираме 150 ястия от Черноморския регион. Подбираме около толкова подправки, събираме рецепти. Всичко това искаме да сведем до един кръг от 80 - 100 типични за района ястия и характерни продукти.

Много често спорим. Примерно мусаката българска ли е, гръцка ли е, турска ли е?

Мамалигата - румънска ли е или добруджанска?

Пелмените - украински ли са, руски ли са?

Вие виждате какъв преход е имало и всяка страна е взимала по нещо от своите съседи или исторически границите са се менили. И вместо да влизаме в някакви спорове, ние ще работим в подобряването на тази кухня.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA): Музиката е комуникация

Интервю с Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA) С последните си няколко издания SONATA ARCTICA бяха променили посоката и смело бяха нагазили в рока и акустиката. За щастие на феновете, групата се осъзна и изкара „Clear Cold Beyond“, който е директно завръщане към пауър метъл корените на SONATA ARCTICA. Добър повод клавиристът Henrik..

публикувано на 02.06.24 в 11:04

Пулмолог: Безвредно пушене няма

Тютюнът причинява 25 % от всички видове рак и убива над 8 милиона души всяка година, но на пазара се предлагат „нови“ и „по-безопасни“ продукти насочени основно към младите хора. Почти всяко пето дете е настоящ пушач (пушилo e един и повече дни през последния месец), като относителният дял на момичетата е по-висок от този на момчетата (17% срещу..

публикувано на 31.05.24 в 10:15
Даниел Стефанов

СИК-овете имат много повече отговорности в сравнение с изборите през 90-те години, но обучението им не се променя

Хартиените бюлетини за изборите на 9 юни са направени достатъчно различими, което минимизира допускането на грешки. Това каза за Радио Варна изборният експерт Даниел Стефанов. Често допускана грешка, по думите на Стефанов, е при гласуване с хартия да се попълва само преференцията, но не и партията, което прави вота невалиден. Липсва подробно..

публикувано на 31.05.24 в 08:10

Даниела Белчева: Това, което живо ме интересува, са човешките взаимоотношения

Песните на Даниела Белчева имат свойството да проникват дълбоко в слушателя. Правят го по фин и деликатен начин, почти незабележимо - сякаш винаги са били там. В момента певицата работи върху третия си албум, който ще излезе в края на юни. Той ще съдържа девет песни, а заглавието му е "Naive" ("Наивна"). Наивността е една линия, която..

публикувано на 30.05.24 в 08:00

Радослава Бекова: Рибата в Черно море става все по-дребна

По-високата температура на водата в Черно море води до по-ранно полово съзряване на рибата, което е сериозен проблем, защото забраните за улов не са съобразени с тази промяна. Това каза за Радио Варна д-р Радослава Бекова от Института по океанология към БАН и допълни: "По-ранното полово съзряване на рибите започва дори при повишаване на..

публикувано на 29.05.24 в 06:58

Проф. Драгомир Пламенов: 13 са пълните отличници в ТУ-Варна

750 са абсолвентите, завършили през 2023 година Техническия университет във Варна. Преди дни те получиха дипломите си на церемония във Фестивалния и конгресен център във Варна. 13 са пълните отличници от четирите факултета. „Успехът на абсолвентите е много добър, както на тези, които се обучаваха с образователно-квалификационна степен..

публикувано на 28.05.24 в 13:47

Guilhermino Martins (SERRABULHO): От едната страна е Роналдо, от другата сме ние

Интервю с Guilhermino Martins (SERRABULHO) 31 май и 1 юни са датите, на които София ще бъде домакин на екстремната танцова вечеринка „Grind Over Sofia 2024”. Мястото е клуб „При черепите”. Органзатори са  сат „Autumn Souls of Sofia”. Големият хедлайнър са SINNISTER, а една от другите основни банди са протугалците от SERRABULHO. Техният басист..

публикувано на 28.05.24 в 09:05