Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"Каролин рийпър" - най-лютата чушка в света

5
Елена Родинова
Снимка: Радио Варна


Заедно с астрономическата есен настъпи и сезонът на зимнината. А сред зеленчуците, с които украсяваме зимната трапеза и придаваме специфичен вкус,  са и лютите чушки. Люти чушки от цял свят се отглеждат във ферма край Варна. От 6 години това е бизнес за семейство Родинови от село Страшимирово. В техните парници се отглеждат почти 70 сорта от няколко континента, включително и най-лютият сорт – „Каролина рийпър”. В асортимента е и сладко от цели люти чушлета, в което обаче има и други неща освен зеленчуци.

25-годишната Елена Родинова е четвърто поколение градинар в рода. Преди да открият това поприще за себе си,  последната генерация Родинови се занимава с други неща, далеч от земеделието. Какво увлича четирима души да правят едно и също в преследване на успех в България и щастие по български, разказва Елена в интервю на Габриела Гаврилова:

Помагам на моите родители откакто се помня. Разработваме първата люта ферма в България. Затворили сме кръга - от производството на семена, преработване на растенията и крайният продукт са - люти сосове, сладко от люти чушки, лютиви пюрета, разядки, туршии...

Какъв е интересът към лютивото в България?

Българинът обича люто. Жените са по-ящни от мъжете.

Вие по колко лютиво хапвате без да Ви заболи стомах?

Аз ям умерено люто. Лютивината в чушките се измерва в сковили / бел.ред. - по Скала на Сковил /. Моето семейство яде много люто. Ние произвеждаме и най-лютата чушка в света - сорт "Каролин рийпър".

Има ли български сорт люта чушка?

Да, отглеждаме и най-лютия български сорт. Той се казва "Български морков". Интересното при него е, че той не е толкова познат в България, колкото в чужбина.

Дори ние преди няколко години си купихме семена от чужбина, а не от тук. Изключително лют сорт, оранжев на цвят.

Колко сорта отглеждате?

Около 70 в момента, а през ръцете ни до сега са минали около 220 сорта. Характерното при чушките е, че те си имат различен аромат и вкус. Люти са, но всяка е индивидуална.

С какво най-много си подхождат?

Уникалното сладко, което правим и в много добра комбинация със сиренца, кашкавали, морски дарове.

Имате ли по-специално работно облекло докато работите?

Да, специална екипировка - шапки, ръкавици, маски, престилки.


СнимкаНе Ви ли омръзва работата със земята? За един млад човек това не е толкова престижно.

Аз се гордея, че се занимавам със земеделие, защото процесът да си засадиш семето, да го отгледаш като разсад, да береш плодовете му и да храниш хората е много хубав. Интересно е и различно, защото се срещаш с много хора.

Това достатъчно ли е, за да бъдеш щастлив човек?

Да, имайки предвид, че нашият бизнес е семеен и цялото семейство печели от собствения си труд. Хубаво е, достатъчно е и това ни прави щастливи.


В какво се изразява успехът за Вас?

В успеха на цялото ми семейство. Пътят към успеха е труд, упоритост, постоянство. На първо място вярваме в нас самите, на второ място в нашите мечти и знаем, че и занапред ще е така.

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12
Иван Кабуров

Зеленчукопроизодител: Държавата спешно да ограничи сивия сектор в покупко-продажбата на плодове и зеленчуци, да има контрол

Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..

публикувано на 13.02.25 в 11:48

Масово хора от по-малки градове купуват жилища във Варна с готови пари

65% от жилищата във Варна се купуват с цел инвестиция, като половината от тях се препродават по-скъпо.Такъв е и процентът на купувачите, влагащи лични средства. Това каза Явор Николов, брокер - специалист в сферата на недвижимите имоти, и преподавател в Икономически университет - Варна.  63% от купувачите на имоти във Варна заплащат в брой..

публикувано на 13.02.25 в 08:05

Клубът на варненските краеведи очаква своите нови членове

23-ма историци, археолози, културолози, етнографи, хора на перото, архитекти и изследователи на богатото регионално минало на Варна и областта се включиха в новосформирания клуб "Варненски краевед".  Краеведският клуб ще организира своята дейност на територията на Народното читалище "Варненски будители - 1926" по график, като в библиотеката на..

публикувано на 12.02.25 в 08:30

Сестрите и акушерките в готовност за протести, ако се намали обучението им с година

Медицинските сестри и акушерките са в готовност за провеждане на масови протести, ако бъде одобрена идеята обучението по тези специалности да бъде намалено от 4 на 3 години. Това каза Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Обучението им сега отговаря на изискванията на европейска директива,..

публикувано на 11.02.25 в 19:00