За бодро утро и добро настроение, за буден мозък и уют на сетивата. За едно хубаво начало на деня. За кафето ще говорим тази сутрин в предаването „Радио Варна представя”. За ползите от него, за качествата му, за начините на приготвяне. Музиката избира Добо Мързов, аз съм Ваня Славова!
На фокус е нещо, към което сме пристрастени, особено работещите на всякакви смени. Най-вече сутрин, дали заради ритуала, навика или за да отворим по-широко очи, веднага посягаме към кое? - към глътчица вкусно кафе!
До ден днешен кафето запазва своите позиции като една от най-известните и консумирани напитки в света, като ползите и вредите от него са тема на постоянни изследвания и противоречиви мнения непрекъснато. Безспорен факт е, че кафето е мощен антиоксидант и оказва благоприятно въздействие върху организма на човек, разбира се, ако се консумира в разумни количества.
Любопитен факт е, че годишно в света се изпиват приблизително 400 милиарда чашки кафе - единствено петролът има по-голямо икономическо значение като суровина в световен аспект. Етиопците са употребявали кафето от незапомнени времена. Арабите първи започнали да приготвят от неговите семена питието кафе. До 18 в. обаче използването на кафето остава твърде ограничено.
У нас, в България, в самото начало е по-разпространено така нареченото турско кафе, приготвено на джезве. По следите на кафето Веселина Божинова ни среща с бариста Йордан Дъбов. Чуйте неговите препоръки:
Тази съботна сутрин в ефира се носи силен аромат на кафе. На този властелин в борбата с ранното ставане, дължим тонизирането си!
Най-доброкачествените кафета са арабското "мока" и колумбийското, следват гватемалското, бразилското и ямайското. Те се различават по големината на семената, по техния цвят, вкус и мирис, по абсолютното и относителното им тегло и по процентното съдържание на алкалоиди.
Най-хубаво е прясно смляното кафе. Имайте предвид, че срокът за съхранението на смляното кафе е само 7-8 седмици. Докато печеното кафе се пази в добре затворени съдове на хладно място в продължение на 6 месеца, без да загубва аромата си. Еспресото е една от най-разпространените форми на консумация на любимото ни кафе. Най-честия сорт кафе, с който се приготвя еспресото е Робустата. Той е с по-високо съдържание на кофеин и по-евтин, поради което - много разпространен.
Иначе историята на кафето е дълга и интересна.
Първото публично представяне на кафето във Франция се осъществило през 1664 г., когато на официален обяд в Лувъра Людовик XIV го опитал за пръв път. Впоследствие кралят издал указ, с който одобрил харесалата му напитка. Но всъщност откритото появяване на кафето във Франция е няколко години по-късно, през декември 1669 г. В Италия кафето се появява в средата на 17 век.
Според легендата монасите-капуцини от един от манастирите, разположени северно от Рим, изобретили капучиното — може би най-известното днес италианско кафе. Като всички аскети, и те били лишени от земните радости. Е, измислили своя мъничка такава — да пият кафето само с мляко, което преди това разбивали над гореща пара до получаване на обилна, пухкава пяна. Но за да бъде млечната пяна по-устойчива, в процеса на разбиването добавяли и по лъжичка гъста сметана.
Още за пътя на кафето от бариста Георги Чернаев:
Ароматно и с вкус на кафе завършва предаването "Радио Варна представя".
Представихме кафето, но темата е неизчерпаема.
Дано сутринта ви да е започнала ведро с чаша горещо кафе, в пътсрия свят кафето ни свързва, кафето ни е спътник, кафето понякога предсказва съдби!
Всичко най-хубаво ви пожелават Ваня Славова и Добо Мързов!
Насладете се на кафето си, насладете се на ефирните моменти през август и разбира се гледайте през розова призма на синьото лято!
След взрива на газова инсталация в Банкя, който взе човешки жертви и разруши сградa, стана ясно, че всяка година потребителите трябва да получат удостоверение от лицензирана фирма, че газовите им съоръжения са годни за безопасна експлоатация. Но, също и че контрол на контрола трябва да има според Наредбата за безопасна експлоатация на газови..
На 27 януари в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Trym Torson (EMPEROR, ÞRYMR). Чавдар Манолчев за новия миниалбум на CROWFISH "A Dream Within a Dream". Представяне на дебютните сингли на варненската група BAGHATUR "Purifying Light" и "Stomp" – гости в студиото Александър Енев (ODDPLAY), Борислав Хаджиев (ENE) и Тодор Банков...
Учени са открили, че най-силният магнит на света бил възглавницата рано сутрин. Най-силният магнит за събуждане е кафето, а за усмивки и добро настроение – сутрешната програма на Радио Варна. Новият ден ви очаква на любимите честоти във времето от 6.00 до 10.30 часа, в което Иван Барбов, Александър Йорданов и звукорежисьорът Петър Венков..
По ваш сигнал проверка защо се бавят плащанията от държавата към социалните асистенти? Интерюв със заместник-кмета на Община Варна Снежана Апостолова. Дипломанти от Института за кулинарни изкуства във Варна представиха своите проекти под наслов „Иновация и креативност“. Правната комисия към Общински съвет-Варна даде положително..
Каква е съдбата на излезлите от движение автомобили, които все още са паркирани в много от варненските квартали – разговор по темата със зам.-кмета в Община Варна, Илия Коев; Репортаж от ул. „Д-р Пискюлиев“ във Варна, където от днес стартира асфалтиране на улицата, по която се извършваше ремонт дълго време. Това ще доведе до използването на..
„Сутрин като стана, нямам търпение да си легна“, беше написал някой в социалните мрежи тази сутрин. На тези, които нямат търпение да превключат на честотите на Радио Варна когато станат, Иван Барбов, Александър Йорданов и звукорежисьорът Недялко Добрев обещават приятни сутрешни емоции във времето от 6.00 до 10.30 часа. Сладко да ви..