Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Какви козунаци си купува българинът?

Снимка: Радио Видин

В търсене на качество или на цена? Въпросът е актуален и за Великденската трапеза, на която ще сложим поне по един козунак. Дни преди Великден отново става актуална темата за съдържанието на великденските козунаци. От "Активни потребители" вече са се заели с тази задача, като са провели проучване, което анализира състава на индустриално приготвени козунаци. "В козунаците тази година не открихме синтетични багрила, но изобилстват от Е-номера и заместители, това каза в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна Богомил Николов от Асоциацията. "В поредица от тестове установяваме как традиционни продукти драматично се отдалечават от оригиналите. Крайно време е да решим дали всичко, което е разрешено, е добро за нас!", посочи Николов.




Изследването на "Активни потребители" потвърждава задълбочаващата се тенденция у нас качеството на продуктите да се влошава.

Етикетиране - от 16 марки козунаци при една напълно отсъства задължителната хранителна информация на етикетите. Такова нарушение се наблюдава много често при предлагането на непакетирани предварително храни като приготвяните на място във веригите хлебни изделия и готови топли и студени храни.

Отсъстващите класически суровини - резултатите показват, че в 11 (от 16) марки липсва краве мляко, а при една марка са спестени и яйцата или друг техен заместител.

"Иновациите"- влагане на нетрадиционни суровини - пестенето от класически съставки води до добавяне в козунаците на "модерни", индустриално произведени суровини. Усреднено във всяка марка са вложени 2 нетрадиционни съставки – между 1 и 3 за всеки продукт. Това са сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина. Очевиден е стремежът да се използват по-евтини заместители на яйцата, млякото и слънчогледовото олио, както и по-нискокачествено брашно, подобрявано с прибавяне на глутен и ензими.

Добавяне на технологични химикали (Е-номера) - нискокачествените суровини и заместители водят до използването в индустриалните рецепти на множество технологични добавки. Такива са описани на етикетите на всички закупени от нас индустриални продукти. Усреднено във всяка търговска марка се съдържат 6 добавени Е-номера. Те са предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други. Изрично е да споменаваме, че тази химия напълно отсъства в домашните рецепти.

Оцветителите - преди 6 години установихме влагане на жълтата боя татразин (Е102) в 2 от 7 изпитвани марки, а през 2018 г. не открихме татразин. Това обаче не означава, че производителите са се отказали от навиците да се боядисват козунаци - при 10 (от 16) марки е вложен естественият оцветител каротин. Тази боя е по-приемлива от синтетичните бои, но показва за пореден път, че в индустриалните рецепти визуалните и вкусовите качества на козунаците се постигат с използване на заместители и химикали.

Изводи

1. Индустриалните рецепти за козунаци, въпреки претенциите, са много далече от домашния оригинал. В тях се установяват средно по 2 нетрадиционни суровини/заместители, и 6 технологични добавки (Е-номера) и оцветители.

2. В повечето търговски марки козунаци отсъства краве мляко, а в една дори и яйца или техни заместители.

3. Съвременните индустриални козунаци определено са много по-евтини от домашните. Всички "иновации", като влагането на нетрадиционни съставки и химикали, имат за цел да намалят себестойността и да удължат трайността на това, което се е получило.

4. Продаваните индустриални козунаци са нискокачествен заместител на оригинала. Вложените суровини/заместители/добавки и технология на производство са тотално различни от траниционната рецепта.

Какво може да се предприеме?

Очевидно е, че отдалечаването от класическите рецепти се превръща в лавинообразна тенденция. Време е да се потърсят механизми за ограничаване на тази епидемия.

Възможните решения са поне няколко:

1. Създаване и стимулиране на използването на знаци за качество и/или незадължителни стандартни (от типа "Стара планина", "България", БДС за кисело мляко, сирене кашкавал и т.н.).

2. Законова защита на популярни наименования само за продукти, които се придържат към традиционни съставки или не използват индустриални заместители (например наименованието "ОЦЕТ" може да се използва само при натуралните продукти).

3. Стимулиране провеждането на повече и по-широкомащабни тестове на качеството и осветляване реалното качество на конкуриращите се продукти. За тази цел е необходимо единствено българските политици да вложат не повече от половината енергия, която отделиха по темата с двойния стандарт при храните. Никой и никога няма да измете собствения ни двор!

За проучването:

Проучването на "Активни потребители" анализира състава на индустриално приготвени козунаци. Информацията е извлечена от етикетите, т.е. от това, което самите производителите са декларирали. Отделно, проведохме и лабораторен тест за наличие на оцветителя Е102 (татразин). В проучването са включени 16 марки козунаци, закупени от търговски вериги и "Женския пазар" в София през месец март 2018 г.

Пълното проучване можете да прочетете тук.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борислав Гуцанов и Атанас Зафиров на Конгреса на БСП, 15 февруари 2025 г.

Неофициално: Зафиров и Гуцанов на балотаж след вота за председател на БСП

Атанас Зафиров и Борислав Гуцанов отиват на балотаж. Това е резултатът от първия тур в гласуването за председател на БСП на делегатите на 51-ия конгрес, научи "Хоризонт" от свои източници.  Разликата помежду им е в полза на Зафиров. Трети се е класирал бившият председател на софийската организация Калоян Паргов, четвърти е..

публикувано на 16.02.25 в 13:55

Министерство на туризма създава карта на достъпа до важни туристически и културно-исторически обекти

Министерството на туризма инициира създаването на карта на важни, но недостъпни и труднодостъпни туристически и културно-исторически обекти. От ведомството ще настояват за финансиране на необходимите ремонти и подобрения, които ще улеснят достъпа на посетители и ще подпомогнат развитието на местния туризъм. От туристическото министерство ще работят..

публикувано на 16.02.25 в 12:54

Пътищата във Варна са проходими в зимни условия, няма затворени участъци

Слаб сняг вали във Варна и региона, пътищата са проходими при зимни условия. Проблеми с натрупването на повече сняг е имало на обръщачите на автобусите в квартал "Владислав Варненчик" и в квартал "Галата" в район "Аспарухово", но са изпратени на място фирмите за снегопочистване и автобусите излизат нормално-съобщи дежурния в община Варна...

публикувано на 16.02.25 в 11:40

30% активност в село Ягнило на частичните избори за кмет

30 процента е избирателната активност в село Ягнило, община Ветрино на частичните местни избори за кмет, които се провеждат днес. Гласуването протична нормално, каза за Радио Варна председателят на Общинската избирателна комисия във Ветрино Георги Андреев. В селото има една избирателна секция. Около 130 души имат право на глас. От тях до 11:30 са..

публикувано на 16.02.25 в 11:37

ЕС планира да ограничи вноса на някои храни

Европейският съюз планира да блокира вноса на определени хранителни продукти, изготвени по различни стандарти, в опит да защити фермерите си, повтаряйки реципрочната търговска политика на американския президент Доналд Тръмп, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация на в. "Файненшъл таймс". Следващата седмица Европейската комисия ще съгласува..

публикувано на 16.02.25 в 11:24

Катастрофа със загинали край Видин (обновена)

Четирима души са загинали, други са ранени при тежка катастрофа край Видин на разклона за град Дунавци, съобщава агенция БГНЕС, цитирана от БНР . На главен път Е79 са се удирили пътнически бус с пловдивска регистрация, управляван от 48-годишен мъж от гр. Хасково и товарен автомобил с прикачено полуремарке със софийска регистрация, шофиран от 55-годишен..

публикувано на 16.02.25 в 11:16
Централен пазар Варна

Зеленчуците поевтиняват, а плодовете поскъпват на борсите у нас

Цените на повечето зеленчуци са по-ниски на борсите у нас тази седмица, докато плодовете са по-скоро в посока нагоре, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), публикувани в седмичния ѝ бюлетин, предава БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните..

публикувано на 16.02.25 в 11:02