Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви козунаци си купува българинът?

Снимка: Радио Видин

В търсене на качество или на цена? Въпросът е актуален и за Великденската трапеза, на която ще сложим поне по един козунак. Дни преди Великден отново става актуална темата за съдържанието на великденските козунаци. От "Активни потребители" вече са се заели с тази задача, като са провели проучване, което анализира състава на индустриално приготвени козунаци. "В козунаците тази година не открихме синтетични багрила, но изобилстват от Е-номера и заместители, това каза в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна Богомил Николов от Асоциацията. "В поредица от тестове установяваме как традиционни продукти драматично се отдалечават от оригиналите. Крайно време е да решим дали всичко, което е разрешено, е добро за нас!", посочи Николов.




Изследването на "Активни потребители" потвърждава задълбочаващата се тенденция у нас качеството на продуктите да се влошава.

Етикетиране - от 16 марки козунаци при една напълно отсъства задължителната хранителна информация на етикетите. Такова нарушение се наблюдава много често при предлагането на непакетирани предварително храни като приготвяните на място във веригите хлебни изделия и готови топли и студени храни.

Отсъстващите класически суровини - резултатите показват, че в 11 (от 16) марки липсва краве мляко, а при една марка са спестени и яйцата или друг техен заместител.

"Иновациите"- влагане на нетрадиционни суровини - пестенето от класически съставки води до добавяне в козунаците на "модерни", индустриално произведени суровини. Усреднено във всяка марка са вложени 2 нетрадиционни съставки – между 1 и 3 за всеки продукт. Това са сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина. Очевиден е стремежът да се използват по-евтини заместители на яйцата, млякото и слънчогледовото олио, както и по-нискокачествено брашно, подобрявано с прибавяне на глутен и ензими.

Добавяне на технологични химикали (Е-номера) - нискокачествените суровини и заместители водят до използването в индустриалните рецепти на множество технологични добавки. Такива са описани на етикетите на всички закупени от нас индустриални продукти. Усреднено във всяка търговска марка се съдържат 6 добавени Е-номера. Те са предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други. Изрично е да споменаваме, че тази химия напълно отсъства в домашните рецепти.

Оцветителите - преди 6 години установихме влагане на жълтата боя татразин (Е102) в 2 от 7 изпитвани марки, а през 2018 г. не открихме татразин. Това обаче не означава, че производителите са се отказали от навиците да се боядисват козунаци - при 10 (от 16) марки е вложен естественият оцветител каротин. Тази боя е по-приемлива от синтетичните бои, но показва за пореден път, че в индустриалните рецепти визуалните и вкусовите качества на козунаците се постигат с използване на заместители и химикали.

Изводи

1. Индустриалните рецепти за козунаци, въпреки претенциите, са много далече от домашния оригинал. В тях се установяват средно по 2 нетрадиционни суровини/заместители, и 6 технологични добавки (Е-номера) и оцветители.

2. В повечето търговски марки козунаци отсъства краве мляко, а в една дори и яйца или техни заместители.

3. Съвременните индустриални козунаци определено са много по-евтини от домашните. Всички "иновации", като влагането на нетрадиционни съставки и химикали, имат за цел да намалят себестойността и да удължат трайността на това, което се е получило.

4. Продаваните индустриални козунаци са нискокачествен заместител на оригинала. Вложените суровини/заместители/добавки и технология на производство са тотално различни от траниционната рецепта.

Какво може да се предприеме?

Очевидно е, че отдалечаването от класическите рецепти се превръща в лавинообразна тенденция. Време е да се потърсят механизми за ограничаване на тази епидемия.

Възможните решения са поне няколко:

1. Създаване и стимулиране на използването на знаци за качество и/или незадължителни стандартни (от типа "Стара планина", "България", БДС за кисело мляко, сирене кашкавал и т.н.).

2. Законова защита на популярни наименования само за продукти, които се придържат към традиционни съставки или не използват индустриални заместители (например наименованието "ОЦЕТ" може да се използва само при натуралните продукти).

3. Стимулиране провеждането на повече и по-широкомащабни тестове на качеството и осветляване реалното качество на конкуриращите се продукти. За тази цел е необходимо единствено българските политици да вложат не повече от половината енергия, която отделиха по темата с двойния стандарт при храните. Никой и никога няма да измете собствения ни двор!

За проучването:

Проучването на "Активни потребители" анализира състава на индустриално приготвени козунаци. Информацията е извлечена от етикетите, т.е. от това, което самите производителите са декларирали. Отделно, проведохме и лабораторен тест за наличие на оцветителя Е102 (татразин). В проучването са включени 16 марки козунаци, закупени от търговски вериги и "Женския пазар" в София през месец март 2018 г.

Пълното проучване можете да прочетете тук.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ксанти

Гърция ограничава отдаването на имоти за краткосрочни наеми, налага глоби до 40 хил. евро

Гърция ограничава отдаването на имоти за краткосрочни наеми, като глобява собствениците им до 40 хиляди евро. Това засяга и българите, които отдават имотите си сезонно. Политиката на правителството е да се ограничи отдаването на имоти на краткосрочни наеми, за да се увеличат предложенията за дългосрочни наеми, заяви премиерът Мицотакис...

публикувано на 09.11.24 в 15:10
Облачно море

Облачно със слаби валежи от дъжд

През денонощието времето ще бъде предимно облачно, главно в Североизточна България и по северното Черноморие със слаби валежи от дъжд.  Ще духа до умерен, през нощта и в сутрешните часове по крайбрежието силен вятър от север-северозапад.  Минимални температури между 1° и 6°, максимални 3°-8°, по крайбрежието и в Югоизточна България 8°-11°...

публикувано на 09.11.24 в 14:28
Благомир Коцев

Благомир Коцев: Строителството на стадион "Варна" зависи изцяло от "Химимпорт"

Липсата на проектна готовност от предходния кметски екип е причина за очакваната загуба на част от общо 100-те милионале лева, които държавата отпусна за Варна за тази година. Това съобщи в предаването „Позиция“ кметът на Варна Благомир Коцев. Парите, които няма да бъдат усвоени през тази година, не могат да се прехвърлят за следващите..

обновено на 09.11.24 в 14:27

Бранимир Балачев: Прогнозирам местни избори за кмет на Варна до няколко месеца

Народният представител Бранимир Балачев гостува в предаването "Позиция" на Радио Варна. На тези избори това, което постигнахме, е впечатляващо.  Успяхме за два-ти месеца да върнем близо 120 хиляди гласа обратно. Като махнем областите в България със смесено население: Силистра, Разград, Търговище, Шумен и Кърджали, във всички останали области ние..

публикувано на 09.11.24 в 12:17

Празникът на еленския бут привлича посетители

За единадесета година възрожденският град Елена посреща хиляди гости за Празника на еленския бут. Майсторите балканджии днес и утре ще демонстрират кулинарното си изкуство. Повече от 1500 еленски бута са приготвили за гостите си домакините. Освен прословутият еленски климат, който е задължително условие за неповторимия вкус на..

публикувано на 09.11.24 в 10:52
Снимката е илюстративна.

Затварят за два часа в неделя част от ул. „Кирил Шиваров“ заради футболната среща между ФК „Спартак“ и ФК „Лудогорец“

Във връзка с провеждане на футболна среща между отборите на ФК „Спартак“ и ФК „Лудогорец“ Разград, на 10 ноември, за времето от 15:30 ч. до 17:30 ч. ще бъде преустановено движението на моторни-превозни средства по ул. „Кирил Шиваров“ в отсечката между ул. „Дойран“ и ул. „Прилеп“. Промяната в организацията на движението ще да бъде осигурена..

публикувано на 09.11.24 в 10:42

Интензивен е трафикът на някои от граничните ни пунктове

За интензивен трафик на изход за товарни автомобили на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) "Русе" и "Кардам" на границата с Румъния съобщават на сайта си от Главната дирекция "Гранична полиция"на МВР. Данните са към 6:00 часа тази сутрин. На ГКПП "Дунав Мост Русе" от 1 до 15 ноември ще се въведе временна организация на..

публикувано на 09.11.24 в 10:32