Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Призванието да бъдеш зъболекар

Десислав Добрев
Снимка: Радио Варна

Отбелязваме Международния ден на стоматолога /денталния лекар/. Професионалният празник е в чест на александрийската светица Аполония.

Не е задължително да си потомък на зъболекари, за да се захванеш с тази професия, смята Десислав Добрев - шестокурсник във Факултета по дентална медицина във Варна. Бъдещият стоматолог е активен в множество прояви, свързани с превенцията за здрави зъби. Под формата на игра, той и неговите колеги от Асоциацията на студентите по дентална медицина, показват на малчуганите как да предпазват зъбките си и какво да правят, за да имат красива усмивка. Десислав е носител на Годишните поименни отличия за студенти в област „Здравеопазване и спорт” за 2017г., инициатор на идеята за най-голямо "живо" ДНК, което подобри рекорда на Гинес за най-голяма жива верига на 23.04.2016г. За призванието да бъдеш зъболекар днес, разказва Десислав Добрев:






Как избрахте стоматологията?

Още от ранна детска възраст ми хареса тази професия и реших, че ще стана зъболекар. Днес си мисля, че не съм сбъркал. Това е комбинация между умения, ум, визия. По този начин човек може да изразява себе си и същевременно да осигури един добър доход за себе си и семейството си.

Помните ли първото си влизане в стоматологичен кабинет като дете?

Определено помня и именно тази първа среща ме накара да избера професията си днес.

Един зъболекар може да спечели пациентите си само с отношение.

Абсолютно, така е! Психологията е нещо, което е част от лечението на пациентите. Така че, ние сме не само лечители, но и психолози - налага се да си имаме взаимно доверие. Хубаво е когато оставиш добро отношение у своите пациенти, а те от своя страна се доверяват нееднократно.

Това е една най-трудните професии, защо да бъде избрана?

Аз не мога да кажа защо да бъде избрана. Но мога да кажа, че хората, които изберат стоматологията за своя професия, могат да намерят удовлетворние първо като инженери, второ като лекари и трето като творци. Крайният резултат ще е добър - ще радва и пациента, и практикуващия.

Зъболекарите знаят ли вицове за зъболекари?

Ха-ха-ха, разбира се...



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. д-р Милков: Без апаратче при намален слух се увеличава рискът от деменция

Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..

публикувано на 18.02.25 в 09:20

Майстори на домашното вино

27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..

публикувано на 18.02.25 в 09:00

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12
Иван Кабуров

Зеленчукопроизодител: Държавата спешно да ограничи сивия сектор в покупко-продажбата на плодове и зеленчуци, да има контрол

Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..

публикувано на 13.02.25 в 11:48