Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Когато излизат искри от ножове...

| обновено на 17.01.18 в 17:43
9
Снимка: Радио Варна, Г.Гаврилова

Работилница със струг, шмиргел и фреза с десетки подредени в шкафове инструменти – това е работното място на Мъгърдич Киркоров. Той е от малкото хора във Варна, които продължават да се занимават със занаяти. Иначе е първият, който се е регистрирал на известната улица „Направи си сам” . Той е стругар повече от 30 години, на частно работи след като разрешават този вид дейност. Има много приятели, които го поздравяват и ценят. В работилницата има два апарата, където слуша Радио Варна. Спря ги, за да поговорим на тихо....

Търсят ни, защото въпреки че има много неща по магазините, има и специфични части, които трябва да се изработят ръчно...

Какво правите в момента?

Правя преходник за един миксер, един клиент иска да го приспособи и да го използва като шмиргел... Съобразявам се с изискванията на клиента.

Възможно ли е това?

Да, като се постави този преходник, който правя в момента. Но трябва да внимава с натоварването, защото двигателят е слаб. Предполагам, че ще заточва свредла на него... Няма такава мощност, както е при професионалния ми шмиргел.

Често ли го използвате?

Когато са изхабят ножовете и свредлата.... Инструментите са български, не ползвам китайски...

Снимка

Кога се научихте да правите точния ъгъл на заточване?

С практиката това се научава. Има определен ъгъл и той зависи от резбата, но едва ли има майстор, който измерва ъгъла на заточване, чистосърдечно си признавам. Окото вече свиква и  заточваш инструментите...

Най-вече държа на чистотата в работилницата. Много мразя да стъпвам по стружки. Почиствам основно всеки петък. Много често клиенти са влизали и споделят, че не може да се разбере, че има производство....

Какво препоръчвате за заточване на домашните ножове?

Само на точилар да се заточват, защото моите камъни са за инструменти. Абразивните частици са по-едри ...

Не  Ви ли е страх като заточвате инструменти, машината да не Ви "увлече"?

Не. Машината има предпазител, но и ти самият знаеш как да го направиш и с какъв натиск, това се учи...

А Вие от кого научихте занаята?

От баща ми. Той цял живот се занимаваше с желязо....

Някой ще Ви наследи ли?

За съжаление - не. Аз съм последният. Брат ми също работеше този занаят, но спря... Синът ми не е тука, дъщерята се занимава с друго... Внуците понякога идват в работилницата, пробиват дупки, но докато пораснат, тези машини ще се променят много, няма да са както сега...  И аз съм се учил на съвсем други...

Бъдещето на занаятите според Вас?

В България замират, за съжаление....Много рядко има хора, които да изявят желание да се научат...Занаят не се учи за месец. Аз се уча близо 40 години и има още какво да уча...Не обичам да стоя без работа. Когато правиш нещо с удоволствие, винаги върви....


Още за инструментите и работата с желязо, за шума на струга - от интервюто на Габриела Гаврилова с Мъгърдич Киркоров






На Антоновден празнуват занаятчиите, които обработват желязото с помощта на огън. Честит празник на ножари, налбанти, точилари, ковачи и други!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12
Иван Кабуров

Зеленчукопроизодител: Държавата спешно да ограничи сивия сектор в покупко-продажбата на плодове и зеленчуци, да има контрол

Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..

публикувано на 13.02.25 в 11:48

Масово хора от по-малки градове купуват жилища във Варна с готови пари

65% от жилищата във Варна се купуват с цел инвестиция, като половината от тях се препродават по-скъпо.Такъв е и процентът на купувачите, влагащи лични средства. Това каза Явор Николов, брокер - специалист в сферата на недвижимите имоти, и преподавател в Икономически университет - Варна.  63% от купувачите на имоти във Варна заплащат в брой..

публикувано на 13.02.25 в 08:05

Клубът на варненските краеведи очаква своите нови членове

23-ма историци, археолози, културолози, етнографи, хора на перото, архитекти и изследователи на богатото регионално минало на Варна и областта се включиха в новосформирания клуб "Варненски краевед".  Краеведският клуб ще организира своята дейност на територията на Народното читалище "Варненски будители - 1926" по график, като в библиотеката на..

публикувано на 12.02.25 в 08:30

Сестрите и акушерките в готовност за протести, ако се намали обучението им с година

Медицинските сестри и акушерките са в готовност за провеждане на масови протести, ако бъде одобрена идеята обучението по тези специалности да бъде намалено от 4 на 3 години. Това каза Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Обучението им сега отговаря на изискванията на европейска директива,..

публикувано на 11.02.25 в 19:00