Данните показват, че близо 670 хил. тона е годната храна, която се изхвърля всяка година в у нас. Става въпрос за наистина годна храна, чийто срок изтича скоро и която производителите биха могли да дарят на нуждаещите се, вместо да унищожат. Доскоро съществуваха и нормативни пречки производителите да се колебаят дали да даряват тази храна, защото се налагаше те да плащат ДДС от 20% върху дарението.
От началото на тази година законът е променен и дарителите са облекчени, но голямата промяна май не се случи. С изпълнителния директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова разговаряме за това каква част от тази храна може да бъде спасена, кои са хората, до които тя достига и кой помага това да се случи. А също дали само законовата рамка пречеше на хората да бъдат по-щедри. Или има и нещо друго.