Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

„Мила моя мамо“ звучи от чанове в Морската градина

Михаела Стефанова е от Панагюрище. Четири поколение в нейния род изработват чанове. Младото нежно момиче учи в момента занаята, а за това е необходимо много време. Тези дни тя представя измайстореното в панаира на занаятите във варненската морска градина. Пред Габриела Гаврилова чановете запяха

От едно до двадесет и едно – всеки може да си закачи, колкото му харесват.

А за истинската музика колко са нужни?

Десет са достатъчни.

Кой е най-малкия?

Ето този – номер едно. Всеки следващ има по-плътен тон. Колкото е по-голям, толкова е по-басов.

О колко време се занимавате с производство на чанове?

Занаятът е в семейството ни от прадядо ми. Баща ми вече е трето поколение, което ме прави мен четвърто.

Самата вие правите ли?

Аз помагам. Уча се. Това е занаят, който се учи с години. Не става за един ден.

Специално образование необходимо ли е?

Не. Иска се желание и много упорит труд.

Кое е най-трудно да се направи – звънчето или..

Да. Иска се много голямо търпение, защото е пипкава работа. Иска се и умение, защото този материал се топи на 830 градуса, тоест огнището вдига 1000 и повече градуса

Това какъв материал е?

Това е пиринч-сплав от мед, цинк и калай. Трудна работа си е.

Ръчно се прави?

Всичко. Преди това се формират в глинена пръст едно по едно всяко. После вече се налива метала и се оформят всичките. Излизат с едни големи дръжки всички, леяци се наричат, те трябва да се отсекат. После се минават на струг, на телена четка, после се поповит. Трябва да се направят и езици, да се вържат.

Вие сте млада дама – има ли следи по ръчете ви от тези фини стружки?

В момента вече не, защото съм тук от двадесат дена. Снимка

На колко години направихте първия чан?

О, чанове още не съм правила. Само камбанки засега. То се почва от малкото. Ей това го наричаме рибарче-закачат ги на тетивата на рибата и като се хване да кълве да дрънка. 

По-големите за какво са?

Някои ги слагат на яренца. От вътрешността на страната имаме много клиенти, които си ги взимат точно за животни, а не само да им се радват.

Имате ли своя колекция от чанове?

Колекция не, ние достатъчно ги слушаме в работилницата и по панаирите. Но все пак си имам любим, закачен е у дома, сигурно е вече 20-сет годишен.

Какво харесват във Варна, вие сте от Панагюрище?

Тук камбанките повече вървят. Ето тази камбанка се харесва, защото е корабна. Вземат я за склянка.  Чужденците се радват повече на чановете – те в повечето държави нямат такова нещо. Разпитват за какво са. Харесва им, че могат да свирят на тях

А вие свирите ли?

Малко. Аз съм на „мила моя, мамо“

С какъв инструмент се свири?

С ръце, но в момента ще ползвам дървена пръчица, защото е по лесно.  Аз съм счетоводител, нямам музикално образование

От такава точна наука към изкуство и занаяти?

Може би просто ми е в кръвта.

Някой друг в рода продължава ли този занаят?

Баща ми и имам по-малък брат. Да се надяваме, че ще се запали.

След като растете в такава среда, успяхте ли да разберете от къде идва магията на чановете?

Най-вече от желанието. Едно нещо  не го ли правиш със желание, то просто не се получава.



Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12
Иван Кабуров

Зеленчукопроизодител: Държавата спешно да ограничи сивия сектор в покупко-продажбата на плодове и зеленчуци, да има контрол

Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..

публикувано на 13.02.25 в 11:48

Масово хора от по-малки градове купуват жилища във Варна с готови пари

65% от жилищата във Варна се купуват с цел инвестиция, като половината от тях се препродават по-скъпо.Такъв е и процентът на купувачите, влагащи лични средства. Това каза Явор Николов, брокер - специалист в сферата на недвижимите имоти, и преподавател в Икономически университет - Варна.  63% от купувачите на имоти във Варна заплащат в брой..

публикувано на 13.02.25 в 08:05

Клубът на варненските краеведи очаква своите нови членове

23-ма историци, археолози, културолози, етнографи, хора на перото, архитекти и изследователи на богатото регионално минало на Варна и областта се включиха в новосформирания клуб "Варненски краевед".  Краеведският клуб ще организира своята дейност на територията на Народното читалище "Варненски будители - 1926" по график, като в библиотеката на..

публикувано на 12.02.25 в 08:30

Сестрите и акушерките в готовност за протести, ако се намали обучението им с година

Медицинските сестри и акушерките са в готовност за провеждане на масови протести, ако бъде одобрена идеята обучението по тези специалности да бъде намалено от 4 на 3 години. Това каза Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Обучението им сега отговаря на изискванията на европейска директива,..

публикувано на 11.02.25 в 19:00