Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин патентова родно саламурено сирене с трюфели

Българин майстор-готвач патентова родно саламурено сирене с трюфели. Бутиковото кулинарно изкушение представяме в интервюто на Даниела Стойнова с шеф-готвач Станимир Радичев.

Не е ли твърде луксозно за българския пазар сирене с трюфели – веднага си представяме Франция и много високи цени?

Не, не е луксозно, но е нещо много различно все пак.

Вие как започнахте, как решихте с това да се занимавате и къде ги отглеждате тези трюфели?

Аз не ги отглеждам трюфелите. Обикновено като ме питат казвам, че ги ловя на портфейл. Трюфелите ги купувам. Аз съм готвач и преди три години измислих това сирене. Сега вече го произвеждам в една голяма фабрика.

Какво сирене е?

Те са български сирена с трюфели – има краве и козе сирене. Има и едно различно, което е овче с манатарки.

И как става – нарязвате на ситно... Каква е технологията?

Има една голяма сумичка, която трябва да дадете, за да ви кажа

СнимкаНе, питам ви в смисъл дали се следват някакви чуждестранни рецепти или е българска

Напълно моя си е рецептата, патентована е. Има официален патент вече.

Това означава ли, че изнасяте за европейския, за световния пазар?

Не още, не се изнася, само тук в България. По принцип цялата рецепта със саламурени сирена е моя.

А къде най-вече са популярни такива сирена – в Европа и по света?

О, саламурени няма никъде. Аз иначе нямаше как да имам патент.

А какви са техните?

Тип „Камамбер“, тип „Гауда“ с трюфели. Италианците имат доста, и французите имат даже колбаси с трюфели, но саламурено няма никъде в света.

Значи вашата рецепта е уникална?

Да уникална е. Костваше ми две години и няколко месеца да ми излезе патента

Къде пласирате сега това сирене?

Основно в ресторанти и малки бутикови магазинчета, защото за големите вериги е мъничко моето производство – за миналата година е два тона, а по предната година – един.

В какви разфасовки ги продавате?

По 200 грама са пакетчетата и 10-12 лв излиза едно пакетче

Е, то не е за закуска всяка сутрин

О, то е много силно. Едно пакетче от 200 грама може спокойно да стигне за цяла вечер на четири човека

Като мезе за вино?

Като мезе за вино е уникално и те кара да пиеш все повече вино.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подводният фотограф Пламен Вукадинов: Треперя от вълнение всеки път, преди да вляза във водата

Трудно живея над водата, на мен ми е по-добре във водата, не ми се излиза от нея. Това коментира за Радио Варна известният подводен фотограф Пламен Вукадинов. Нямам никакви намерения да спирам - заставам на брега и няма сила, която да ме спре. Преди да вляза във водата, всеки път треперя от вълнение, каза още той.  Да си подводен фотограф крие и своите..

публикувано на 15.11.24 в 06:30

"Момичета с мечти – нека сме повече от три!" - ромските жени и пътят към успеха

Центърът за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” организира четвърта Национална женска ромска среща „Момичета с мечти – нека сме повече от три!“, която ще се проведе на 14-15 ноември 2024 г. в Дряново. В срещата участват жени и момичета от цялата страна, които активно работят в посока промяна положението на ромската жена. Това..

публикувано на 14.11.24 в 08:10
Иво Инджов

Иво Инджов: Минимален е шансът за редовен кабинет

По-скоро няма да има редовно правителство в рамките на този парламент, той ще функционира няколко месеца и след това ще отидем на нови избори. Тази прогноза направи политологът доц. Иво Инджов. Той допуска обаче, че има минимален шанс за четворна коалиция.  Бойко Борисов демонстрира активност, за да покаже отговорността, която носи ГЕРБ като първа..

публикувано на 13.11.24 в 06:50
Радина Боршош

Радина Боршош: Да вляза в ролята на Ирина от "Тютюн" беше предизвикателство, тя е жена отвъд времето...

Радина Боршош дебютира в главната роля на Ирина от "Тютюн" в едноименния спектакъл на Варненския драматичен театър. Младата актриса замени Диана Димитрова, която изпълняваше ролята от създаването на постановката през 2021 г. Като Борис Морев в представлението ѝ партнира Калин Врачански.  "Тютюн" варненската публика може да гледа и на 6 декември...

публикувано на 12.11.24 в 08:10

Политологът Теодор Славев: Няма нагласа да се върви към съставяне на правителство

Няма нагласа да се върви към съставяне на правителство. Това мнение изрази политологът Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. Според него първият работен ден на 51-вото Народно събрание е бил достатъчно показателен, а липсата му на оптимизъм се дължи на заявките и говореното на лидерите на партиите. По думите му за избора на..

публикувано на 11.11.24 в 20:10

Fredrik Åkesson (OPETH): Трябва да излезеш от комфортната си зона, за да бъдеш по-добър

Интервю с Fredrik Åkesson (OPETH ) Шведските прог дет легенди OPETH са готови с новия си албум, който първо трябваше да излезе в средата на октомври, но по технически причини беше отложен за средата на ноември. Китаристът на OPETH Fredrik Åkesson даде специално интервю за От другата страна по повод концептуалния „The Last Will and..

публикувано на 11.11.24 в 08:35

Доц. Фоткова: Здравето на микробиома влияе на нервната система

Има основна връзка между функцията на стомашно-чревния тракт и главния мозък. При нарушение на функциите на стомашно-чревния тракт може да възникнат заболявания свързани и с централната нервна система, вкл. невродегенеративните заболявания. Това каза в интервю за Радио Варна доц.Светлана Фоткова-Георгиева от факултета по фармация на варненския..

публикувано на 10.11.24 в 12:12