Българин майстор-готвач патентова родно саламурено сирене с трюфели. Бутиковото кулинарно изкушение представяме в интервюто на Даниела Стойнова с шеф-готвач Станимир Радичев.
Не е ли твърде луксозно за българския пазар сирене с трюфели – веднага си представяме Франция и много високи цени?
Не, не е луксозно, но е нещо много различно все пак.
Вие как започнахте, как решихте с това да се занимавате и къде ги отглеждате тези трюфели?
Аз не ги отглеждам трюфелите. Обикновено като ме питат казвам, че ги ловя на портфейл. Трюфелите ги купувам. Аз съм готвач и преди три години измислих това сирене. Сега вече го произвеждам в една голяма фабрика.
Какво сирене е?
Те са български сирена с трюфели – има краве и козе сирене. Има и едно различно, което е овче с манатарки.
И как става – нарязвате на ситно... Каква е технологията?
Има една голяма сумичка, която трябва да дадете, за да ви кажа
Не, питам ви в смисъл дали се следват някакви чуждестранни рецепти или е българска
Напълно моя си е рецептата, патентована е. Има официален патент вече.
Това означава ли, че изнасяте за европейския, за световния пазар?
Не още, не се изнася, само тук в България. По принцип цялата рецепта със саламурени сирена е моя.
А къде най-вече са популярни такива сирена – в Европа и по света?
О, саламурени няма никъде. Аз иначе нямаше как да имам патент.
А какви са техните?
Тип „Камамбер“, тип „Гауда“ с трюфели. Италианците имат доста, и французите имат даже колбаси с трюфели, но саламурено няма никъде в света.
Значи вашата рецепта е уникална?
Да уникална е. Костваше ми две години и няколко месеца да ми излезе патента
Къде пласирате сега това сирене?
Основно в ресторанти и малки бутикови магазинчета, защото за големите вериги е мъничко моето производство – за миналата година е два тона, а по предната година – един.
В какви разфасовки ги продавате?
По 200 грама са пакетчетата и 10-12 лв излиза едно пакетче
Е, то не е за закуска всяка сутрин
О, то е много силно. Едно пакетче от 200 грама може спокойно да стигне за цяла вечер на четири човека
Като мезе за вино?
Като мезе за вино е уникално и те кара да пиеш все повече вино.
Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова се е разпоредила всички машини за гласуване да бъдат почистени, съобщи БНР. Пред БНТ Камелия Нейкова е подчертала, че в изборите на 27 октомври няма да бъдат използвани машини, които са създавали проблеми по време на вота през месец юни. Експерти: Гланцираната хартия е..
Един психично здрав служител или работник е човек, който е в мир със себе си, щастлив е и е доволен от това, което представлява. Това е идеален образ. Той на практика не съществува. Това коментира пред Радио Варна варненският психолог Валентина Антонова. Тя уточни, че човек трябва да е готов за стрес и напрежение на работа, защото няма как..
Зрението на децата постоянно се влошава, като всяко трето дете вече е късогледо или не може да вижда ясно нещата надалеч. Това посочва глобален анализ на изследвания, обхванали повече от пет милиона деца и тийнейджъри от 50 държави на шестте континента. В проучването, публикувано в British Journal of Ophthalmology, са разгледани..
Интервю с Rob Franssen (BORN FROM PAIN) Истики хардкор празник очаква всички, които успяха да се снабдят с билет за шоуто на MADBALL, NASTY, BORN FROM PAIN и PRIMITIVE DREAD на 11 октомври в София. Концертът е напълно разпродаден. Организаторите от „141“ съобщиха, че билетите за шоуто са изчерпани до един! Допълнителни няма да бъдат пускани..
На 11 октомври варненските колекционери на лули ще проведат обща изложба, отбелязвайки една година от първата си среща. Изложбата ще се проведе в бръснарското ателие на Тони Боксеров в жк „Св. Иван Рилски“ и ще бъде отворена от 18:00 до 20:30 ч. Очаква се да бъдат изложени над 200 лули и аксесоари, включително ръчно изработени и машинни..
Три експозиции с рисунки на различна тематика ще бъдат открити в различни художествени пространства във Варна от доц. д-р Станчо Веков. Поводът е Световният ден на архитектурата, 7 октомври, но и 75-годишнината на архитекта. Експозициите под наслов „Къщата (от Българското Възраждане)“, „Лятото, морето...“ и „Скални структури“, ще бъдат открити..
Вкусните плодове и зеленчуци, които не са третирани с химически препарати, не са мит, категорична е Кристияна Опрева. Младият агроном днес ще се включи в дискусия в зала "Кубрик" на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна. Опрева ще въведе всеки любител - зеленчукопроизводител и овощар, в основите на органичното градинарство...