Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Екатерина Терзиева - Атанасова:

Да вкусим България през храната, традициите и ритуалите

Снимка: архив

България, като страна с много древна история, е характерна с кулинарното разнообразие на своите региони. Затова тук кулинарният туризъм дава много възможности, каза за Радио Стара Загора Екатерина Терзиева – Атанасова – лицензиран гид, организатор на Slow tours, журналист.

Това е нов тип туризъм за страната, но в световен мащаб бележи много бърз растеж. Според изследвания около 30% от туристите са мотивирани от храната,  която ще опитат в избраната дестинация, допълни Екатерина Атанасова.  

По думите ѝ у нас до скоро 80% туризмът се е развивал като морски, 10% като зимен и едва 10% - алтернативен, сред които спада и гастрономическият. А точно алтернативният туризъм дава спецификата и атмосферата на страната.

Старозагорски регион е много характерен за развитие на тази ниша, каза още Екатерина Атанасова и даде пример с лавандуловите полета в този край, които са най-старите насаждения в страната, розите и винарството в Чирпан и Стара Загора.

За да се развива кулинарният туризъм обаче е необходим сериозен маркетинг, както от страна на операторите и агенциите, така и на ниво Министерство на туризма.

Екатерина Атанасова уточни, че проследяването на пътя на храната от фермата до чинията на трапезата е основен световен тренд и приходите от аграрния туризъм растат.

От години Екатерина Атанасова, чрез своите Slow tours представя културата, традициите и ценностите на всяка една общност в България. Припомня забравени продукти и рецепти, стари ритуали и занаяти, изчезващи местни сортове и породи. И припомня, че най-добре похарчените пари са за пътувания.

Повече за кулинарния туризъм и неговите възможности можете да чуете в звуковите файлове.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стоян Михайлов - фотографът-бохем, заради който баща заплашва дъщеря си, че ще я лиши от наследство

В днешната "история под Липите" ще ви върнем по първите стъпки на фотографията в Стара Загора.  Един от най-известните фотографи на Стара Загора от първата половина на миналия век - Стоян Михайлов, е роден в село Медникарово, тогава Харманлийска..

публикувано на 16.01.25 в 09:45

Димитрина Ковачева, голямата любов на Ататюрк - със старозагорски корени, роднина на поета Кирил Христов

Една наскоро отпечатана книга – " Стефан Киров. Мемоари", подготвена от доцент доктор Мая Ангелова, повдига завесата за живота и бита на старозагорци в годините преди Освобождението, опожаряването на града и след Руско-турската Освободителна война...

публикувано на 15.01.25 в 15:16

Грамофонът и виниловата плоча – новата стара мода

Виниловите плочи са носител на звук без конкуренция в продължение на много години. Производството им започва да се развива от началото на 20 век. Първите са направени от глина и крехък материал шеллак и са събирали само няколко минути запис...

публикувано на 12.01.25 в 16:40

Радост Овагимян, психолог: Започнете новата година не с нереалистични планове и обещания, а се фокусирайте върху момента

Нова година, ново Аз!, мислим си ние, правейки списък с нови начинания и обещания. Някои от най-популярните новогодишни обещания са тези, свързани с физическа активност. Фитнес залите и клубовете за групови тренировки са претъпкани през януари, но..

публикувано на 10.01.25 в 15:40

Платформата за грамотност и правопис "Как се пише?" търси думите на 2024 г.

За четвърта поредна година платформата за грамотност и правопис "Как се пише?" търси думите, които да опишат изминалата 2024 г.  Изборът на български думи на годината започва днес и завършва на 20-ти този месец. "В първия етап от..

публикувано на 06.01.25 в 14:03

Стойчо Стойчев: Станахме свидетели на чудо в природозащитата

През изминалата година станахме свидетели на  завръщането на емблематичния египетски лешояд в страната ни . "Това е не просто голям успех, а на границата на чудото . Бяхме притеснени, че можем да го загубим завинаги от природата на България. Неговата..

публикувано на 05.01.25 в 17:55

За книгите и баницата

Един от любимите моменти при посрещане на новата година е тегленето на късмети от новогодишната баница. Всеки се надява да изтегли късмет, който желае, и си обещава да насочи усилията си към неговото сбъдване. Развихряме въображението си в..

публикувано на 03.01.25 в 17:53

Намерен е трети екземпляр на календара на Христо Ботев с лика и баладата за Хаджи Димитър

    В деня на Богоявление, когато се навършват 177 г. от рождението на гениалния ни поет и революционер Христо Ботев, отбелязваме в началото на годината и 150 години от едно малко известно негово издание „Календарь за година 1875”. Тази рядка..

публикувано на 06.01.25 в 07:10

Традиционни рецепти за празничната трапеза от баба Пенка

В тихото селце Малък дол, 82 годишната баба Пенка пази традициите и духа на българската новогодишна трапеза. С нейния опит и любов към традициите в семейството, тя споделя вкусни и лесни за приготвяне рецепти. " За новогодишната вечер..

публикувано на 31.12.24 в 12:05

Шеф Иван Агафинов за храната като философия

Иван Агафинов заминава за Франция почти случайно, но с амбицията да готви в ресторантите на една от най-взискателните нации на света. И успява. Пътят от готвач в Стара Загора до шеф готвач на френски премиери и министри той нарича персоналния..

публикувано на 31.12.24 в 12:03