Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Терзиева - Атанасова:

Да вкусим България през храната, традициите и ритуалите

Снимка: архив

България, като страна с много древна история, е характерна с кулинарното разнообразие на своите региони. Затова тук кулинарният туризъм дава много възможности, каза за Радио Стара Загора Екатерина Терзиева – Атанасова – лицензиран гид, организатор на Slow tours, журналист.

Това е нов тип туризъм за страната, но в световен мащаб бележи много бърз растеж. Според изследвания около 30% от туристите са мотивирани от храната,  която ще опитат в избраната дестинация, допълни Екатерина Атанасова.  

По думите ѝ у нас до скоро 80% туризмът се е развивал като морски, 10% като зимен и едва 10% - алтернативен, сред които спада и гастрономическият. А точно алтернативният туризъм дава спецификата и атмосферата на страната.

Старозагорски регион е много характерен за развитие на тази ниша, каза още Екатерина Атанасова и даде пример с лавандуловите полета в този край, които са най-старите насаждения в страната, розите и винарството в Чирпан и Стара Загора.

За да се развива кулинарният туризъм обаче е необходим сериозен маркетинг, както от страна на операторите и агенциите, така и на ниво Министерство на туризма.

Екатерина Атанасова уточни, че проследяването на пътя на храната от фермата до чинията на трапезата е основен световен тренд и приходите от аграрния туризъм растат.

От години Екатерина Атанасова, чрез своите Slow tours представя културата, традициите и ценностите на всяка една общност в България. Припомня забравени продукти и рецепти, стари ритуали и занаяти, изчезващи местни сортове и породи. И припомня, че най-добре похарчените пари са за пътувания.

Повече за кулинарния туризъм и неговите възможности можете да чуете в звуковите файлове.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съветите на коафьора Стенли и гримьора Дарина Господинова за празничните визии

С настъпването на месец декември, смело ще влезем в сезона на партитата и празнуването на Коледа и Нова година. За тези тържествени поводи визията винаги носи, както самочувствие, така е и част от доброто настроение.   По думите на коафьора Стенли..

публикувано на 22.11.24 в 12:29

Музика за петима: Тризнаците вече са в дома на Даниела и Димитър

Доскоро съседите на Даниела и Димитър Димитрови чуваха от горния етаж звуците на виола и тромбон, но от няколко дни музиката е придружена от много по-висок тон – плач. Да, музикалното семейство вече свири в „състав“ от петима.  Даниела и Димитър са горди..

публикувано на 21.11.24 в 13:48

В дома на адвокат в Стара Загора преди век за първи път се ражда идеята за опера в Стара Загора

За 54 път тази година Стара Загора ще се превърне от утре в столица на оперното и балетното изкуство. А догодина под Липите най-старият извънстоличен Оперен театър в България ще чества вековен юбилей.  Две години преди първата оперна постановка –..

публикувано на 20.11.24 в 10:00

Невена Цонева: Музиката е универсален език, а не категория, в която да бъде творецът

Нова страница за нас. Така определи изпълнителката Невена Цонева творческия път, по който самостоятелно поемат с барабаниста Венко Венков. Тя сподели, че тепърва се учат да достигнат до хората, чрез своя собствен стил музика. Невена Цонева счита,..

публикувано на 15.11.24 в 13:50

Бюст -паметник на Димитър Наумов откриват в събота в Садово

Бюст-паметник на Димитър Наумов ще бъде открит в събота в едноименната Професионална селскостопанска гимназия в Садово, съобщи директорът на учебното заведение Димитър Йорданов.  От 2023 година школото носи името на видния старозагорски общественик, а..

публикувано на 14.11.24 в 19:08

Историята на една овчарска гега и най-стария дърворезбар в България

Знаете ли кой е най-старият дърворезбар в България? Той е  на 91 години. Живее в Павел баня, в къща, строена през  през 1912 година.  Името му е Иван Бубев. Той е Майстор. Може да "извади" от камъка птица, овен, грозде, да превърне желязото в..

публикувано на 13.11.24 в 09:10

Какво е да си добър и колко струва добротата?

На 13 ноември отбелязваме Световния ден на Добрината. Традицията е от няколко десетилетия. Тя води началото си от 13 ноември 1998 година.  Тогава Токио става домикин на Първата конференция на Световната организация по доброта. Форумът приема и Декларация..

публикувано на 13.11.24 в 07:05

Традиционен конкурс за сурвачки в Стара Загора

Община Стара Загора и Центърът за подкрепа за личностно развитие обявяват началото на традиционния конкурс за изработка на сурвачки „Сурва, весела година". До 6 декември ученици от I до VII клас могат да се включат и да покажат творческите си умения и..

публикувано на 12.11.24 в 15:39

В Зоопарк Стара Загора извършиха есенно обезпаразитяване и преглед на животните

В Зоопарк Стара Загора бе проведено обезпаразитяване на животните от 4 до 8 ноември 2024 г. В процеса са участвали д-р Найден Илинов, ръководител на зоопарка, проф. д-р Цветан Чапръзов от Ветеринарномедицински факултет на Тракийски Университет, гл.ас.д-р..

публикувано на 11.11.24 в 16:35

В Стара Загора икона на Свети Мина сбъдва желания на вярващите

Икона на Свети Мина , по-стара от църквата, в която се намира, пази  катедралният храм "Свети Николай Мирликийски Чудотворец и Свети Цар Борис - Михаил" в Стара Загора.  Иконата на Свети Мина е от 1830-1840 година.  Преди да бъде пренесена в..

публикувано на 11.11.24 в 11:10