България, като страна с много древна история, е характерна с кулинарното разнообразие на своите региони. Затова тук кулинарният туризъм дава много възможности, каза за Радио Стара Загора Екатерина Терзиева – Атанасова – лицензиран гид, организатор на Slow tours, журналист.
Това е нов тип туризъм за страната, но в световен мащаб бележи много бърз растеж. Според изследвания около 30% от туристите са мотивирани от храната, която ще опитат в избраната дестинация, допълни Екатерина Атанасова.
По думите ѝ у нас до скоро 80% туризмът се е развивал като морски, 10% като зимен и едва 10% - алтернативен, сред които спада и гастрономическият. А точно алтернативният туризъм дава спецификата и атмосферата на страната.
Старозагорски регион е много характерен за развитие на тази ниша, каза още Екатерина Атанасова и даде пример с лавандуловите полета в този край, които са най-старите насаждения в страната, розите и винарството в Чирпан и Стара Загора.
За да се развива кулинарният туризъм обаче е необходим сериозен маркетинг, както от страна на операторите и агенциите, така и на ниво Министерство на туризма.
Екатерина Атанасова уточни, че проследяването на пътя на храната от фермата до чинията на трапезата е основен световен тренд и приходите от аграрния туризъм растат.
От години Екатерина Атанасова, чрез своите Slow tours представя културата, традициите и ценностите на всяка една общност в България. Припомня забравени продукти и рецепти, стари ритуали и занаяти, изчезващи местни сортове и породи. И припомня, че най-добре похарчените пари са за пътувания.
Повече за кулинарния туризъм и неговите възможности можете да чуете в звуковите файлове.
В днешната "история под Липите" ще ви върнем по първите стъпки на фотографията в Стара Загора. Един от най-известните фотографи на Стара Загора от първата половина на миналия век - Стоян Михайлов, е роден в село Медникарово, тогава Харманлийска..
Една наскоро отпечатана книга – " Стефан Киров. Мемоари", подготвена от доцент доктор Мая Ангелова, повдига завесата за живота и бита на старозагорци в годините преди Освобождението, опожаряването на града и след Руско-турската Освободителна война...
Виниловите плочи са носител на звук без конкуренция в продължение на много години. Производството им започва да се развива от началото на 20 век. Първите са направени от глина и крехък материал шеллак и са събирали само няколко минути запис...
Нова година, ново Аз!, мислим си ние, правейки списък с нови начинания и обещания. Някои от най-популярните новогодишни обещания са тези, свързани с физическа активност. Фитнес залите и клубовете за групови тренировки са претъпкани през януари, но..
За четвърта поредна година платформата за грамотност и правопис "Как се пише?" търси думите, които да опишат изминалата 2024 г. Изборът на български думи на годината започва днес и завършва на 20-ти този месец. "В първия етап от..
През изминалата година станахме свидетели на завръщането на емблематичния египетски лешояд в страната ни . "Това е не просто голям успех, а на границата на чудото . Бяхме притеснени, че можем да го загубим завинаги от природата на България. Неговата..
Един от любимите моменти при посрещане на новата година е тегленето на късмети от новогодишната баница. Всеки се надява да изтегли късмет, който желае, и си обещава да насочи усилията си към неговото сбъдване. Развихряме въображението си в..
В деня на Богоявление, когато се навършват 177 г. от рождението на гениалния ни поет и революционер Христо Ботев, отбелязваме в началото на годината и 150 години от едно малко известно негово издание „Календарь за година 1875”. Тази рядка..
В тихото селце Малък дол, 82 годишната баба Пенка пази традициите и духа на българската новогодишна трапеза. С нейния опит и любов към традициите в семейството, тя споделя вкусни и лесни за приготвяне рецепти. " За новогодишната вечер..
Иван Агафинов заминава за Франция почти случайно, но с амбицията да готви в ресторантите на една от най-взискателните нации на света. И успява. Пътят от готвач в Стара Загора до шеф готвач на френски премиери и министри той нарича персоналния..
Студио на Радио Стара Загора
Телефон на слушателя
тел. 042 616440
Email: efir@radio-sz.net
Нюзрум на Радио Стара Загора
тел./факс 042 604227
Email: rsz@radio-sz.net
Рекламен отдел
тел. 042 616431, 042 616432
Email: reklama@radio-sz.net