"Домашното консервиране - традиция и здраве" се нарича Националната инициатива на РЕМО "Етър". Тя цели да се съберат традиционни и съвременни рецепти за консервиране на храна и да се направи крачка към създаването на мост между кулинарното наследство от миналото и неговия модерен прочит.
В нея, до края на месец октомври 2022 г., могат да участват физически лица и организации, желаещи да споделят своите кулинарни знания и умения в консервирането на храна, уточняват от музея.
Рецептите, които участниците представят, трябва да отговарят на следните изисквания:
• точно описание на използваните продукти и тяхното количествено съотношение;
• информация за произхода на рецептата – от кого е наследена, при възможност конкретизиране на период/година;
• информация за региона, за който е характерна рецептата и за физическото лице или организацията, които я изпращат.
По възможност участниците предоставят снимки на процеса на приготвяне на туршията и на крайния продукт.
Наградите за най-добра рецепта ще бъдат изтеглени чрез жребий, защото и най-добрата рецепта е въпрос на личен вкус и избор. За индивидуалните участници наградите ще бъдат целогодишни карти за безплатни посещения в РЕМО „Етър“, а колективните ще получат право на участие в демонстрациите на открито по време на празника „Сезонът на туршиите“ през 2023 година.
В интервю Даниела Димкова - уредник от РЕМО "Етър" разказа, че до средата на ХХ-и век в селата се приготвят туршии предимно от продукти, собствено производство. Тогава чрез различни способи и технологии, хората са се опитвали да оползотворят всичко, произведено в домашното стопанство и да го превърнат в питателна храна за зимата. През последните десетилетия приготвянето им все по-често е свързано със закупуване на необходимите продукти от пазара, за да се изпълнят, както повелява традицията, завещани семейни рецепти.
В традиционната кухня на българите туршиите са два вида – летни и зимни. Летните са се приготвяли за бърза консумация и се ядели най-често с хляб на нивата. Малко известна любопитна подробност, разказана от Димкова, е че гулийницата се прави от настъргана или нарязана гулия (земна ябълка) и чукундур (цвекло), залети с подсолена вода. За ферментиралите течности и храни Димкова разказа, че заемат основно място в ежедневното хранене на българите в миналото и се смятат за най-чистата храна. Такива са хлябът с квас, млечните продукти, зеленчуковите и плодовите туршии, напитките от плодове.
И въпреки, че днес има магазини с целогодишно предлагане на пресни и консервирани плодове и зеленчуци от всички краища на света, традиционното приготвяне на зимнина продължава да вълнува голяма част от българското население. Приготвят ли зимнина старозагорци? Отговорите чуйте в прикачения звуков файл:
Атанас Лазаров е собственик и управляващ директор на Агенция за публични комуникации с над 20 години опит. Носител на престижната награда “Човек на 21 век”, която му е връчена през 2013 от тв легендата Иван Гареловв Резиденция Бояна. 2018 е обявен за..
В Международния ден на театъра Райна Антонова от Регионалния исторически музей разгърна страниците на културната история на Стара Загора за да ни върне в 1883 година, когато Ученолюбивото дружество организира първото театрално представление в града..
Третокласници от Пето основно училище "Митьо Станев" в Стара Загора се запознаха с духовите инструменти и тяхната история. Инициативата е на Общинския духов оркестър и се провежда за втори път пред началните класове, като целта е да се представи..
"Светът е нашата песен!" е нов музикален проект по идея на Александър Симеонов от група „Strykers“. Стилът е мелодичен хард рок, който ни напомня да сме отговорни към природата. Музикантите от група „Strykers“ винаги са се водили от идеята за..
Фондация „Проект Бузлуджа“ обяви кампания „Неписани истории за Бузлуджа“. Кампанията ще събира личните истории на строители, мнения и позиции на посетители по времето на изграждането, съществуването и след разграбването на „Дом-паметника на БКП на вр...
Ако пътувате през община Нова Загора и минете през с. Млекарево, ще се възхитите на красивата църква „Св. арх. Михаил“. На вратата на църковния двор ще минете през паметна плоча с имената на Еленка Кунева Коева / 1935-2023 г/ смирена и добра жена от..
Пролетта е тук! Слънцето грее по-силно, а дните стават по-цветни. И си пожелаваме пролетта да донесе радост и нови начала. Пролетта е сезонът на преобразяване. След месеци на тишина, застой и вътрешно съзерцание, природата се пробужда, а заедно с нея..
На 21 март село Въгларово ще бъде домакин на Фестивалът на мекиците! Събитието, се провежда за четвърти път и има за цел да обедини хората чрез традиционния вкус на пухкавите, златисти мекици. Всичко започва през 2019 г., когато в местното..
19-годишният абитуриент от Профилираната природоматематическа гимназия „Гео Милев“ и доскорошен Млад омбудсман на Стара Загора Валентин Глушков е един от четиримата млади българи, излъчени след сериозна селекция за делегати в рамките на 11-тия цикъл..
Популацията на врабчетата намалява в световен мащаб . Зелените площи бързо и сигурно се превръщат в джунгли от бетон. Биологичното разнообразие се променя и редуцира броя на видовете с по-нисък природозащитен статус. От 2010 година по инициатива на..
Студио на Радио Стара Загора
Телефон на слушателя
тел. 042 616440
Email: efir@radio-sz.net
Нюзрум на Радио Стара Загора
тел./факс 042 604227
Email: rsz@radio-sz.net
Рекламен отдел
тел. 042 616431, 042 616432
Email: reklama@radio-sz.net