Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Домашното консервиране - традиция и здраве

6
Снимка: Архив

"Домашното консервиране - традиция и здраве" се нарича Националната инициатива на РЕМО "Етър"Тя цели да се съберат традиционни и съвременни рецепти за консервиране на храна и да се направи крачка към създаването на мост между кулинарното наследство от миналото и неговия модерен прочит.
В нея, до края на месец октомври 2022 г., могат да участват физически лица и организации, желаещи да споделят своите кулинарни знания и умения в консервирането на храна, уточняват от музея.

Рецептите, които участниците представят, трябва да отговарят на следните изисквания:
• точно описание на използваните продукти и тяхното количествено съотношение;
• информация за произхода на рецептата – от кого е наследена, при възможност конкретизиране на период/година;
• информация за региона, за който е характерна рецептата и за физическото лице или организацията, които я изпращат.
По възможност участниците предоставят снимки на процеса на приготвяне на туршията и на крайния продукт.

Наградите за най-добра рецепта ще бъдат изтеглени чрез жребий, защото и най-добрата рецепта е въпрос на личен вкус и избор. За индивидуалните участници наградите ще бъдат целогодишни карти за безплатни посещения в РЕМО „Етър“, а колективните ще получат право на участие в демонстрациите на открито по време на празника „Сезонът на туршиите“ през 2023 година.

В интервю Даниела Димкова - уредник от РЕМО "Етър" разказа, че до средата на ХХ-и век в селата се приготвят туршии предимно от продукти, собствено производство. Тогава чрез различни способи и технологии, хората са се опитвали да оползотворят всичко, произведено в домашното стопанство и да го превърнат в питателна храна за зимата. През последните десетилетия приготвянето им все по-често е свързано със закупуване на необходимите продукти от пазара, за да се изпълнят, както повелява традицията, завещани семейни рецепти. 

В традиционната кухня на българите туршиите са два вида – летни и зимни. Летните са се приготвяли за бърза консумация и се ядели най-често с хляб на нивата. Малко известна любопитна подробност, разказана от Димкова, е че гулийницата се прави от настъргана или нарязана гулия (земна ябълка) и чукундур (цвекло), залети с подсолена вода. За ферментиралите течности и храни Димкова разказа, че заемат основно място в ежедневното хранене на българите в миналото и се смятат за най-чистата храна. Такива са хлябът с квас, млечните продукти, зеленчуковите и плодовите туршии, напитките от плодове. 

И въпреки, че днес има магазини с целогодишно предлагане на пресни и консервирани плодове и зеленчуци от всички краища на света, традиционното приготвяне на зимнина продължава да вълнува голяма част от българското население. Приготвят ли зимнина старозагорци? Отговорите чуйте в прикачения звуков файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Атанас Лазаров “PR на годината”: „Всяка криза открива нови възможности и хоризонти!“

Атанас Лазаров е собственик и управляващ директор на Агенция за публични комуникации с над 20 години опит. Носител на престижната награда “Човек на 21 век”, която му е връчена през 2013 от тв легендата Иван Гареловв Резиденция Бояна. 2018 е обявен за..

публикувано на 01.04.25 в 12:45
Драматичен театър

Първата театрална постановка след освобождението в Стара Загора е през 1883 г.

В Международния ден на театъра Райна Антонова от Регионалния исторически музей разгърна страниците на културната история на Стара Загора за да ни върне в 1883 година, когато  Ученолюбивото дружество организира  първото театрално представление в града..

публикувано на 27.03.25 в 07:29

Ученици от Пето ОУ в Стара Загора дирижираха оркестър

Третокласници от Пето основно училище "Митьо Станев" в Стара Загора се запознаха с духовите инструменти и тяхната история. Инициативата е на Общинския духов оркестър и се провежда за втори път пред началните класове, като целта е да се представи..

публикувано на 26.03.25 в 16:27

Учителят музикант Александър Симеонов: „Децата ме научиха на търпение, а аз ги уча на добри каузи!“

"Светът е нашата песен!" е нов музикален проект по идея на Александър Симеонов от група „Strykers“. Стилът е мелодичен хард рок, който ни напомня да сме отговорни към природата. Музикантите от група „Strykers“ винаги са се водили от идеята за..

публикувано на 25.03.25 в 16:08

Събират лични истори и мнения за първата експозиция за монумента на връх Бузлуджа

Фондация „Проект Бузлуджа“ обяви кампания „Неписани истории за Бузлуджа“. Кампанията  ще събира личните истории на строители, мнения и позиции на посетители по времето на изграждането, съществуването и след разграбването на „Дом-паметника на БКП на вр...

публикувано на 22.03.25 в 13:20

Млекарево пази жив спомена за спасителката на местната църква баба Еленка

Ако пътувате през община Нова Загора и минете през с. Млекарево, ще се възхитите на красивата църква „Св. арх. Михаил“. На вратата на църковния двор ще минете през паметна плоча с имената на Еленка Кунева Коева / 1935-2023 г/  смирена и добра жена от..

публикувано на 21.03.25 в 16:49

В „60 минути повече Lifestyle“: Промяната ДЗЕН и как да превърнем балкона си в истинска градина

Пролетта е тук! Слънцето грее по-силно, а дните стават по-цветни. И си пожелаваме пролетта да донесе радост и нови начала.  Пролетта е сезонът на преобразяване. След месеци на тишина, застой и вътрешно съзерцание, природата се пробужда, а заедно с нея..

публикувано на 21.03.25 в 15:54

Фестивал на мекиците във Въгларово – традиция, вкус и толерантност!

На 21 март село Въгларово ще бъде домакин на Фестивалът на мекиците! Събитието, се провежда за четвърти път и има за цел да обедини хората чрез традиционния вкус на пухкавите, златисти мекици. Всичко започва през 2019 г., когато в местното..

публикувано на 21.03.25 в 08:00
Валентин Глушков по време на работно посещение в Европейския парламент в Страсбург

Стара Загора има избран младежки делегат в ЕС

19-годишният абитуриент от Профилираната природоматематическа гимназия „Гео Милев“ и доскорошен Млад омбудсман на Стара Загора Валентин Глушков е един от четиримата млади българи, излъчени след сериозна селекция за делегати в рамките на 11-тия цикъл..

публикувано на 20.03.25 в 15:17
Домашно врабче

Световен ден на врабчето отбелязваме днес

Популацията на врабчетата намалява в световен мащаб . Зелените площи бързо и сигурно се превръщат в джунгли от бетон. Биологичното разнообразие се променя и редуцира броя на видовете с по-нисък природозащитен статус. От 2010 година по инициатива на..

публикувано на 20.03.25 в 12:25