Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пътуване във времето: Що е то "яхнаджийство" ?

Маслото от орехи - вторият най-популярен поминък в Казанлъшко

възстановената яхна от ИМ "Искра" в Казанлък

Чували ли сте за масло от орехи? А опитвали ли сте? 

Допреди сто -сто и петдесет години, така нареченият "шарлан" от орехи е бил достъпно и популярно  масло, което се е използвало буквално във всяко домакинство. А в Казанлъшко и по-специално в село Енина, производството на шарлан от орехи е било и семеен бизнес. 

Работилницата, в която се произвеждало то, се нарича "яхна" или "яхнаджийница". И благодарение на Исторически музей "Искра" в Казанлък, в старата част на града - Тюлбето, гостите и жителите на Казанлък могат да се върнат назад във времето и да видят как се е произвеждало маслото от орехи. 

Технологията не е била много проста - минавала е през четири етапа. Първото, разбира се, са орехови ядки, първо качество. Те се изпичали в пещ и след това се стривали фино на брашно с воденични камъни. За задвижването им се ползвала животинска впряга - магарета или кон. Любопитното е, че за да не се завърти свят на животното, се слагала качулка на очите му. След като брашното  от орехи станело готово, се подгрявал казанът.  В него се варяла сместа от вода с орехово брашно, до сгъстяването й. Получената смес се насипвала във вълнени чували, а те се пресовали. И в резултат на пресоването, изтичало маслото от орехи. А останалата смес се превръщала във вкусен орехов тахан. 

Цялата тази дейност била енергоемка, започвала от октомври - ноември. Полученото масло се съхранявало в специални делви, вкопани в земята, за да се запазят качествата му. А в Казанлъшкия край производителите държели на качеството - заради това ореховият шарлан си пробил път до големите градски пазари, дори преминал границата на България. 

Какво превърнало този вид поминък в музеен експонат? Както и други любопитни подробности можете да чуете в интервюто с Момчил Маринов, директор на Исторически музей "Искра" в Града на розите. 

  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Раздаваха валентинки на пътуващите с градския транспорт в Стара Загора

Пътуващите с градския транспорт в Стара Загора бяха изненадани с мили писма с благопожелания и валентинки. Жестът е посветен на двойния празник на Св. Валентин и Трифон Зарезан и се осъществява по инициатива на управителя на общинското дружество..

публикувано на 14.02.25 в 17:36

Американецът Жеко Недев от Бостън до Стара Загора

Той е роден в Чикаго, САЩ. Носи българско име, защото родителите му са българи, заминали преди години в Америка. В момента Жеко учи в един от най – престижните колежи за музика в Бостън. Баба му и дядо му живеят в Стара Загора и той гостува при тях...

публикувано на 14.02.25 в 12:11

Художествената галерия в Казанлък показва бъдещето на храната

Художествената галерия в Казанлък продължава със своята поредица от съботни срещи, като този път акцент ще бъде поставен върху бъдещето на храната и науката и иновациите в хранителните технологии. Тази събота, 15 февруари, от 13:00 часа в..

публикувано на 13.02.25 в 16:45

Брадато лешоядче се излюпи в Спасителния център за диви животни в Стара Загора

Брадато лешоядче е първото излюпено бебе за този гнездови сезон в Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“ в Стара Загора, съобщават от организацията. Лешоядчето се е излюпило вчера след почти двумесечно мътене и е първото излюпено от..

публикувано на 13.02.25 в 16:22
Снимката е илюстративна.

Къде грешим в грижата за домашните любимци?

Всеки стопанин обича своя домашен любимец, но прекалената грижа може да доведе до здравословни проблеми . Най-честата грешка, която допускат хората, е честото къпане . По този начин се нарушава кожната бариера. Животинската кожа, както при хората, е..

публикувано на 13.02.25 в 14:42

"Любов и вино" в петък в Държавна опера

В сряда следобед – „малкия петък“,  поглеждаме към 14 февруари, когато независимо от скока на цените на храните по магазините, отново имаме ще има повод за празнуване.  Дори  два – по стар стил на  14 февруари ще отбележим Трифон Зарезан, а по..

публикувано на 12.02.25 в 14:04

На гости на куклите на Лена

 Ще ви срещна с Лена Неделчева, майсторката на кукли от студен порцелан от Раднево.   В нейната малка работилничка ме посрещат милите баби и дядовци на някогашното село Гипсово. Тук се запознах с хроникьора на селото –дядо Иван, който разгърнал..

публикувано на 11.02.25 в 17:26

Интересни находки от тракийски погребения откриха в тополовградско

Златен конски начелник от гроба на  тракийски владетел или знатен войн, златна фибула и украсена с гранати и емайл апликация, заедно с елемента за прикрепване към ризницата му, намерени  край тополовградското село Доганово -  Капитан Петко войвода, ще..

публикувано на 11.02.25 в 14:16
д-р Руско Петров

На гости в СНЦ "Зелени Балкани"

Зелени Балкани е спасителен център за защитени от закона, травмирани от хората, бедстващи животни и птици. В него се размножават редки птици с трайни увреждания, които не могат да бъдат върнати обратно в природата. Специалистите работят по програми за..

публикувано на 09.02.25 в 13:45

Фотография на казанлъшка ученичка е включена в календар на книгоиздателство

 Фотография на десетокласничката от в Казанлък Мирослава Костадинова е сред отличените фотографии на национален конкурс по фотография.  Снимката на момичето е сред 13-те най-добри снимки от 1 148 фотографии. Участниците са  ученици от  I- ви до  XII-и..

публикувано на 07.02.25 в 13:40