Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Усещане за Коледа с Тоня Благоева

| обновено на 25.12.21 в 09:10

Тоня Благоева e майка на три деца, хоби кулинар, автор на рецепти, творец, блогър, фотограф, Боуен терапевт, рехабилитатор, математик, мечтател, вдъхновител, ценител на хубавата и качествена храна, здравословен начин на живот, движение и спорт. Вярва, че сме това, което мислим за себе си. Вярва, че сме това, което ядем. Вярва също така, че няма граница за успехите ни, освен ако сами не си слагаме такава. Вярва, че като развиваме и подобряваме себе си всеки ден, вървим към едно по-добро наше Аз и създаваме по-добър, красив и щастлив свят около нас. Вярва, че любовта, красотата, добротата и щастливото семейство (като най-малката структурна единица на обществото) ще спасят света.

На Коледа залага на най-важното нещо - семейството, заедно с най-близките хора, споделят уюта и топлината на дома, приготвят традиционни български ястия. За нея Коледа е един от най-светлите празници, носещ топлина, хармония, любов, споделеност. Даряващ вяра, че най-доброто винаги предстои. И няма значение с какво са отрупани масите, стига да не се злоупотребява с храната, споделя Благоева. 
"Често балансът на такива празници е труден, залитаме в излишно похапване. За мен е важно каква е нагласата ни, сядайки на трапезата. А именно - да сме свързани, да сме заедно и да принадлежим. Храната обединява и стига да сме в хармония със себе си ( а по празниците това е по-лесно), можем по-лесно да се откажем от допълнителна порция сарми, или чушки с боб. А какво е Коледа без тези храни! Не че не можем да си ги сготвим и в други дни, но на Коледа са най-вкусни!", разказва още тя.

"Идеалният празник за мен е да сме заедно с любимите си хора, да споделяме радостите си, да готвим в уюта на дома си и да се чувстваме свързани както със себе си, така и с корените си. Да почерпим сили от традициите - тези на семейството и рода и тези на страната ни. Да сме повече смирени, приемащи и даряващи, отколкото критикуващи и вземащи", споделя пред Радио Стара Загора Тоня Благоева.
Коледа ухае на много неща - на топъл огън в семейното огнище, на печена тиква, орехи, канела, на кисело зеле и сушени чушки с боб. Ухае на мир, любов и блаженство!
На Бъдни вечер и Коледа залага изцяло на български супер храни - орехи, мед, лук, чесън, праз лук, кисело зеле, целина, пащърнак, коприва (сушена), спанак, лапад (баница със зелении). В ежедневието си понякога използва и от модерните супер храни, но не е от хората, които залитат по тях, само защото е модерно. Смята, че е важно да консумираме основно сезонна и местна храна. 
"Разбира се, вече живеем в доста по-различен свят и храни, които не са били познати на нашите баби и дядовци вече все по-често се срещат в българските домове. Не смятам, че това е лошо, стига да не губим баланса. А той е различен за всеки. Ако трябва да назова модерните супер храни, които най-често имам и използвам в дома си, това са киноа, чиа, конопено семе, спирулина."

С какво експериментирате в кухнята?
Не мога да готвя по рецепта, макар да имам десетки готварски книги в кухнята си. Обожавам да си купувам книги с рецепти, но почти никога не ги ползвам, освен за вдъхновение и зареждане. Напоследък най-често правя опити с различни десерти, торти, солени творения, като се стремя да са с максимално натурални съставки. Отдавна не купувам силно преработени и рафинирани продукти, залагам на натуралните видове брашно, олио, подсладители. Стремя се също така да не залитам в крайности. За мен балансът в живота е най-важен, да си намеря златната среда.

Какъв е Вашият стил на готвене?
Стилът ми на готвене е доста изчистен бих казала. Не обичам сложните и дълги за приготвяне рецепти. Старая се да обработвам минимално храната, била тя за основно или за десерт. Не готвя с мазнина, понякога добавям накрая, след като изключа котлона/фурната, малко зехтин. Пърженето е нещо, което почти не се случва в кухнята ми (веднъж на 2 години я има, я няма).
Кухнята на бъдещето - накъде я водят тенденциите?
Кухнята на бъдещето си я представям семпла, изчистена, с малко термична обработка и със сезонни местни продукти. Напоследък все повече се говори за сезонната  и устойчива храна, надявам се да се превърне в новата мода, защото имаме нужда от нея. Да се върнем към корените си, към това, което са правили нашите прадеди. А именно - проста, сезонна храна, без много обработка.

Тоня Благоева споделя рецепти за Шоколадова торта с круши и Коледни соленки Рудолф:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съветите на коафьора Стенли и гримьора Дарина Господинова за празничните визии

С настъпването на месец декември, смело ще влезем в сезона на партитата и празнуването на Коледа и Нова година. За тези тържествени поводи визията винаги носи, както самочувствие, така е и част от доброто настроение.   По думите на коафьора Стенли..

публикувано на 22.11.24 в 12:29

Музика за петима: Тризнаците вече са в дома на Даниела и Димитър

Доскоро съседите на Даниела и Димитър Димитрови чуваха от горния етаж звуците на виола и тромбон, но от няколко дни музиката е придружена от много по-висок тон – плач. Да, музикалното семейство вече свири в „състав“ от петима.  Даниела и Димитър са горди..

публикувано на 21.11.24 в 13:48

В дома на адвокат в Стара Загора преди век за първи път се ражда идеята за опера в Стара Загора

За 54 път тази година Стара Загора ще се превърне от утре в столица на оперното и балетното изкуство. А догодина под Липите най-старият извънстоличен Оперен театър в България ще чества вековен юбилей.  Две години преди първата оперна постановка –..

публикувано на 20.11.24 в 10:00

Невена Цонева: Музиката е универсален език, а не категория, в която да бъде творецът

Нова страница за нас. Така определи изпълнителката Невена Цонева творческия път, по който самостоятелно поемат с барабаниста Венко Венков. Тя сподели, че тепърва се учат да достигнат до хората, чрез своя собствен стил музика. Невена Цонева счита,..

публикувано на 15.11.24 в 13:50

Бюст -паметник на Димитър Наумов откриват в събота в Садово

Бюст-паметник на Димитър Наумов ще бъде открит в събота в едноименната Професионална селскостопанска гимназия в Садово, съобщи директорът на учебното заведение Димитър Йорданов.  От 2023 година школото носи името на видния старозагорски общественик, а..

публикувано на 14.11.24 в 19:08

Историята на една овчарска гега и най-стария дърворезбар в България

Знаете ли кой е най-старият дърворезбар в България? Той е  на 91 години. Живее в Павел баня, в къща, строена през  през 1912 година.  Името му е Иван Бубев. Той е Майстор. Може да "извади" от камъка птица, овен, грозде, да превърне желязото в..

публикувано на 13.11.24 в 09:10

Какво е да си добър и колко струва добротата?

На 13 ноември отбелязваме Световния ден на Добрината. Традицията е от няколко десетилетия. Тя води началото си от 13 ноември 1998 година.  Тогава Токио става домикин на Първата конференция на Световната организация по доброта. Форумът приема и Декларация..

публикувано на 13.11.24 в 07:05

Традиционен конкурс за сурвачки в Стара Загора

Община Стара Загора и Центърът за подкрепа за личностно развитие обявяват началото на традиционния конкурс за изработка на сурвачки „Сурва, весела година". До 6 декември ученици от I до VII клас могат да се включат и да покажат творческите си умения и..

публикувано на 12.11.24 в 15:39

В Зоопарк Стара Загора извършиха есенно обезпаразитяване и преглед на животните

В Зоопарк Стара Загора бе проведено обезпаразитяване на животните от 4 до 8 ноември 2024 г. В процеса са участвали д-р Найден Илинов, ръководител на зоопарка, проф. д-р Цветан Чапръзов от Ветеринарномедицински факултет на Тракийски Университет, гл.ас.д-р..

публикувано на 11.11.24 в 16:35

В Стара Загора икона на Свети Мина сбъдва желания на вярващите

Икона на Свети Мина , по-стара от църквата, в която се намира, пази  катедралният храм "Свети Николай Мирликийски Чудотворец и Свети Цар Борис - Михаил" в Стара Загора.  Иконата на Свети Мина е от 1830-1840 година.  Преди да бъде пренесена в..

публикувано на 11.11.24 в 11:10