Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Усещане за Коледа с Тоня Благоева

| обновено на 25.12.21 в 09:10

Тоня Благоева e майка на три деца, хоби кулинар, автор на рецепти, творец, блогър, фотограф, Боуен терапевт, рехабилитатор, математик, мечтател, вдъхновител, ценител на хубавата и качествена храна, здравословен начин на живот, движение и спорт. Вярва, че сме това, което мислим за себе си. Вярва, че сме това, което ядем. Вярва също така, че няма граница за успехите ни, освен ако сами не си слагаме такава. Вярва, че като развиваме и подобряваме себе си всеки ден, вървим към едно по-добро наше Аз и създаваме по-добър, красив и щастлив свят около нас. Вярва, че любовта, красотата, добротата и щастливото семейство (като най-малката структурна единица на обществото) ще спасят света.

На Коледа залага на най-важното нещо - семейството, заедно с най-близките хора, споделят уюта и топлината на дома, приготвят традиционни български ястия. За нея Коледа е един от най-светлите празници, носещ топлина, хармония, любов, споделеност. Даряващ вяра, че най-доброто винаги предстои. И няма значение с какво са отрупани масите, стига да не се злоупотребява с храната, споделя Благоева. 
"Често балансът на такива празници е труден, залитаме в излишно похапване. За мен е важно каква е нагласата ни, сядайки на трапезата. А именно - да сме свързани, да сме заедно и да принадлежим. Храната обединява и стига да сме в хармония със себе си ( а по празниците това е по-лесно), можем по-лесно да се откажем от допълнителна порция сарми, или чушки с боб. А какво е Коледа без тези храни! Не че не можем да си ги сготвим и в други дни, но на Коледа са най-вкусни!", разказва още тя.

"Идеалният празник за мен е да сме заедно с любимите си хора, да споделяме радостите си, да готвим в уюта на дома си и да се чувстваме свързани както със себе си, така и с корените си. Да почерпим сили от традициите - тези на семейството и рода и тези на страната ни. Да сме повече смирени, приемащи и даряващи, отколкото критикуващи и вземащи", споделя пред Радио Стара Загора Тоня Благоева.
Коледа ухае на много неща - на топъл огън в семейното огнище, на печена тиква, орехи, канела, на кисело зеле и сушени чушки с боб. Ухае на мир, любов и блаженство!
На Бъдни вечер и Коледа залага изцяло на български супер храни - орехи, мед, лук, чесън, праз лук, кисело зеле, целина, пащърнак, коприва (сушена), спанак, лапад (баница със зелении). В ежедневието си понякога използва и от модерните супер храни, но не е от хората, които залитат по тях, само защото е модерно. Смята, че е важно да консумираме основно сезонна и местна храна. 
"Разбира се, вече живеем в доста по-различен свят и храни, които не са били познати на нашите баби и дядовци вече все по-често се срещат в българските домове. Не смятам, че това е лошо, стига да не губим баланса. А той е различен за всеки. Ако трябва да назова модерните супер храни, които най-често имам и използвам в дома си, това са киноа, чиа, конопено семе, спирулина."

С какво експериментирате в кухнята?
Не мога да готвя по рецепта, макар да имам десетки готварски книги в кухнята си. Обожавам да си купувам книги с рецепти, но почти никога не ги ползвам, освен за вдъхновение и зареждане. Напоследък най-често правя опити с различни десерти, торти, солени творения, като се стремя да са с максимално натурални съставки. Отдавна не купувам силно преработени и рафинирани продукти, залагам на натуралните видове брашно, олио, подсладители. Стремя се също така да не залитам в крайности. За мен балансът в живота е най-важен, да си намеря златната среда.

Какъв е Вашият стил на готвене?
Стилът ми на готвене е доста изчистен бих казала. Не обичам сложните и дълги за приготвяне рецепти. Старая се да обработвам минимално храната, била тя за основно или за десерт. Не готвя с мазнина, понякога добавям накрая, след като изключа котлона/фурната, малко зехтин. Пърженето е нещо, което почти не се случва в кухнята ми (веднъж на 2 години я има, я няма).
Кухнята на бъдещето - накъде я водят тенденциите?
Кухнята на бъдещето си я представям семпла, изчистена, с малко термична обработка и със сезонни местни продукти. Напоследък все повече се говори за сезонната  и устойчива храна, надявам се да се превърне в новата мода, защото имаме нужда от нея. Да се върнем към корените си, към това, което са правили нашите прадеди. А именно - проста, сезонна храна, без много обработка.

Тоня Благоева споделя рецепти за Шоколадова торта с круши и Коледни соленки Рудолф:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Саксофонистът Майк Сакс – саксофон, тъмни очила и палитра от музикални емоции

Милен Стойков /Майк Сакс/ е саксофонист, флейтист и аранжор. Гастролира в Австрия, Германия, Швейцария, Скандинавските страни и Китай. Ориентиран е предимно в днешния смуут джаз и фюжън. Многобройни са участията му в джаз фестивали и лайф клубове в..

публикувано на 10.04.25 в 13:29

Георги Велев с нова песен - "vegas baby"

На 4-ти април, Георги Велев представи новата си песен "vegas baby".  Дарк поп стилът е само част от изненадите, които чуваме. Песента отправя послание към недоброжелателите, които винаги има какво да кажат "по наш адрес". Хейт културата, в..

публикувано на 09.04.25 в 19:03

На семеен дуел в игри на ума

Той е печелил 11 пъти игрите на ума „Последният печели“ по БНТ, а тя веднъж. В битката на градовете в предаването се срещат един срещу друг. Семейство Теневи – колегата Десислав Тенев и съпругата му Мария Тенева са страстни почитатели на куизните..

публикувано на 06.04.25 в 14:46

Михаил Банов - забравеният герой, защитник на небето над София по време на Втората Световна война

 Доскоро се знаеше, че във въздушната отбрана на София по време на Втората Световна война участие вземат четирима летци от Стара Загора. Истината обаче е, че те са били петима.  Името на забравения, пети герой, е Михаил Койчев Банов. Роден е на 13..

публикувано на 06.04.25 в 12:12

В „60 минути повече Lifestyle“: Капсулната колекция "Моето френско аз"

Този петък в предаването „60 минути повече Lifestyle“ избрахме темата за капсулните колекции -какво означава това и как преди седмица дизайнерът Соня Карпов представи свои проект с името "Моето френско аз", вдихновен от стила на журналиста Кристина..

публикувано на 04.04.25 в 16:16

Ивелина Недкова от "Анимал хоуп": Има надежда за по-добър свят, тя е в децата и доброволците

На днешния 4 април светът поглежда към онези, които са безмълвни,  но са плътно покрай нас, хората. Радват ни се, когато се приберем у дома, дори и да били самички и без храна през целия ден.  Правят и пакости, а понякога техните господари решават, че..

публикувано на 04.04.25 в 07:35

Казанлък отново ще е домакин на Международния конкурс по съвременно лютиерство

Казанлък отново ще бъде домакин на единственото по рода си събитие в България – XIX Международен конкурс по съвременно лютиерство, информират от пресцентъра на общината.   Организиран съвместно от Община Казанлък и Националната лютиереска..

публикувано на 02.04.25 в 13:03

Пейки за кърмене и повиване ще бъдат монтирани в Стара Загора по идея на Гергана Станчева

Гергана Станчева е на 28 год., „Мисис България 2022". Извън светлините на прожекторите, обаче има лична история, която споделя в ефира на Радио Стара Загора. Преминала е през анорексия и булимия, както и при трудности при забременяването. Има..

публикувано на 01.04.25 в 17:15

Атанас Лазаров “PR на годината”: „Всяка криза открива нови възможности и хоризонти!“

Атанас Лазаров е собственик и управляващ директор на Агенция за публични комуникации с над 20 години опит. Носител на престижната награда “Човек на 21 век”, която му е връчена през 2013 от тв легендата Иван Гареловв Резиденция Бояна. 2018 е обявен за..

публикувано на 01.04.25 в 12:45
Драматичен театър

Първата театрална постановка след освобождението в Стара Загора е през 1883 г.

В Международния ден на театъра Райна Антонова от Регионалния исторически музей разгърна страниците на културната история на Стара Загора за да ни върне в 1883 година, когато  Ученолюбивото дружество организира  първото театрално представление в града..

публикувано на 27.03.25 в 07:29