Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кестеновата алея в Стара Загора се превръща в безплатна кулинарна работилница

6
Снимка: Facebook / CardinalBites

20 юли е наситена с празници дата. Освен Международен ден на шахмата, Световен ден на скачането е и Международен ден на тортата. Оказва се, че от едно десетилетие този юлски ден от календара е определен за любимото сладко изкушение. Най-напред празникът е отбелязан от приятели с творчески професии. През 2009 година група музиканти, кулинари и дизайнери създават "музикални торти". Две години по-късно, през 2011, тяхната инициатива се превръща в най-известният проект на нестопанската организация "Кралството на любовта". Редица държави "прегръщат" идеята и организират кулинарни работилници, в които основната цел са разговорите за разрешаването на културните и хуманитарните проблеми на човечеството.

Храната е част от романтиката и прекрасните преживявания, които ни предлага животът. Тя е начин на споделяне на това, което искаш да дадеш на другите, красноречиво поясняват Евгения Атанасова от Здравословното кулинарно училище - EVIAs Kitchen и Мира Желева от кулинарния блог "Аз готвя с мама". Двете са поканени да организират, представят и приготвят лесно изпълними рецепти пред погледа на старозагорци. Събитието е част от програмата "Романтика през юли" на община Стара Загора и Туристическия информационен център. Безплатните кулинарни работилници с дегустация ще са на 24 и 25 юли, от 10.00 часа, на Кестеновата алея в Парк "Пети октомври" в Стара Загора.   

Храната е предназначена за споделяне. Народите, които са запазили повече от патриархалната си култура, като нашите съседи в Гърция и Турция, блюдата не са порция за един човек. При тях, надявам се, а и при нас идеята е, че храната сближава, сплотява и трябва да се споделя. Това е основното. Тази събота и неделя, по време на нашите работилници, сме амбицирани да вложим сърцата си. Ще ангажираме всички членове от нашите семейства в приготовленията. Присъстващите  ще получат индивидуална малка порция от всичко, което ще представим.", обяснява Евгения Атанасова. Тя има завиден опит в презентирането и организирането на бутикови събития, лекции и семинари за здравословното хранене. 

"Здравословното хранене означава по-качествен живот", допълва Мира Желева. Нейната мечта е да направи Кулинарно училище. Вече има планове кои шеф готвачи от страната да покани, а с някои е водила и разговори за възможностите да гостуват като лектори или преподаватели. Една от целите й е да обърне специално внимание на децата от домовете. Иска да ги научи, че готвенето е изкуство, себеотдаване, но и занаят. "Това е чудесен начин да им дадем идея, с какво могат да се занимават професионално", усмихнато обяснява майката, която обича да измисля рецепти с дъщерите си. 

Здравословното меню за 24 юли, събота, от 10.00 часа включва: „Веган безглутенови такоси с бързо крема сирене /без ядки/“ с дегустация на EVIAs Kitchen – здравословно кулинарно училище, а в неделя, 25 юли, от 10.00 часа: „Енергийни бонбони и здравословен течен шоколад, в който ще има авокадо“ с дегустация на „Аз готвя с мама“ – семейна кулинарна инициатива за готвене. 


Интервюто може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Болярово децата се подготвят за посрещането на Баба Марта

Работилничка за мартеници създадоха в Болярово ученици , родители  и учители. Децата показаха  завидни умения при работа с  бели и червени вълнени конци, за да създадат най-българския символ вещаещ идващата пролет –мартеницата,  съобщиха от пресцентъра на..

публикувано на 21.02.25 в 15:14

Ски зона Котел - още една възможност за начинаещите скиори

Новата снежна покривка от последните дни дава възможност още малко да се порадваме на зимните спортове и игрите със снега. За старозагорци най-близкото място, където могат да покарат ски или шейни, е пистата на Бузлуджа.  На час и половина път от..

публикувано на 20.02.25 в 18:28

Владимир Карамазов представи дебютната си книга „Мина половин живот“ в Стара Загора

„Това е разказ за движението в моя живот. Аз съм Владимир Карамазов. Актьор. Сега ще вляза в нова роля – на разказвач. Едно от важните неща в живота ни е да се движим напред – физически и ментално. Така можем да се озовем на места, които само сме..

публикувано на 19.02.25 в 16:53

Англичанин дари над 100-годишен портрет на Левски и Ботев на Болярово

Половин година след последното ми идване в кафенето на сем. Ставреви , известно като „кафенето на Левски“ в Болярово забелязвам нови „експонати“ по стените на кафенето. Едната половина от него е посветена на Апостола на свободата с графични портрети по..

публикувано на 18.02.25 в 17:54

Кой е вторият Васил Кунчев и каква е връзката му с Левски?

  Едва ли има българин, чието сърце да не трепва, щом чуе името Васил Левски!  Име, което е символ на безсмъртие, а  личността на Левски е най-святата за нас, превърната от всенародната почит и любов в икона, в светец.  За нас, като българи, като народ,..

публикувано на 18.02.25 в 15:02

Раздаваха валентинки на пътуващите с градския транспорт в Стара Загора

Пътуващите с градския транспорт в Стара Загора бяха изненадани с мили писма с благопожелания и валентинки. Жестът е посветен на двойния празник на Св. Валентин и Трифон Зарезан и се осъществява по инициатива на управителя на общинското дружество..

публикувано на 14.02.25 в 17:36

Американецът Жеко Недев от Бостън до Стара Загора

Той е роден в Чикаго, САЩ. Носи българско име, защото родителите му са българи, заминали преди години в Америка. В момента Жеко учи в един от най – престижните колежи за музика в Бостън. Баба му и дядо му живеят в Стара Загора и той гостува при тях...

публикувано на 14.02.25 в 12:11

Художествената галерия в Казанлък показва бъдещето на храната

Художествената галерия в Казанлък продължава със своята поредица от съботни срещи, като този път акцент ще бъде поставен върху бъдещето на храната и науката и иновациите в хранителните технологии. Тази събота, 15 февруари, от 13:00 часа в..

публикувано на 13.02.25 в 16:45

Брадато лешоядче се излюпи в Спасителния център за диви животни в Стара Загора

Брадато лешоядче е първото излюпено бебе за този гнездови сезон в Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“ в Стара Загора, съобщават от организацията. Лешоядчето се е излюпило вчера след почти двумесечно мътене и е първото излюпено от..

публикувано на 13.02.25 в 16:22
Снимката е илюстративна.

Къде грешим в грижата за домашните любимци?

Всеки стопанин обича своя домашен любимец, но прекалената грижа може да доведе до здравословни проблеми . Най-честата грешка, която допускат хората, е честото къпане . По този начин се нарушава кожната бариера. Животинската кожа, както при хората, е..

публикувано на 13.02.25 в 14:42