Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кестеновата алея в Стара Загора се превръща в безплатна кулинарна работилница

6
Снимка: Facebook / CardinalBites

20 юли е наситена с празници дата. Освен Международен ден на шахмата, Световен ден на скачането е и Международен ден на тортата. Оказва се, че от едно десетилетие този юлски ден от календара е определен за любимото сладко изкушение. Най-напред празникът е отбелязан от приятели с творчески професии. През 2009 година група музиканти, кулинари и дизайнери създават "музикални торти". Две години по-късно, през 2011, тяхната инициатива се превръща в най-известният проект на нестопанската организация "Кралството на любовта". Редица държави "прегръщат" идеята и организират кулинарни работилници, в които основната цел са разговорите за разрешаването на културните и хуманитарните проблеми на човечеството.

Храната е част от романтиката и прекрасните преживявания, които ни предлага животът. Тя е начин на споделяне на това, което искаш да дадеш на другите, красноречиво поясняват Евгения Атанасова от Здравословното кулинарно училище - EVIAs Kitchen и Мира Желева от кулинарния блог "Аз готвя с мама". Двете са поканени да организират, представят и приготвят лесно изпълними рецепти пред погледа на старозагорци. Събитието е част от програмата "Романтика през юли" на община Стара Загора и Туристическия информационен център. Безплатните кулинарни работилници с дегустация ще са на 24 и 25 юли, от 10.00 часа, на Кестеновата алея в Парк "Пети октомври" в Стара Загора.   

Храната е предназначена за споделяне. Народите, които са запазили повече от патриархалната си култура, като нашите съседи в Гърция и Турция, блюдата не са порция за един човек. При тях, надявам се, а и при нас идеята е, че храната сближава, сплотява и трябва да се споделя. Това е основното. Тази събота и неделя, по време на нашите работилници, сме амбицирани да вложим сърцата си. Ще ангажираме всички членове от нашите семейства в приготовленията. Присъстващите  ще получат индивидуална малка порция от всичко, което ще представим.", обяснява Евгения Атанасова. Тя има завиден опит в презентирането и организирането на бутикови събития, лекции и семинари за здравословното хранене. 

"Здравословното хранене означава по-качествен живот", допълва Мира Желева. Нейната мечта е да направи Кулинарно училище. Вече има планове кои шеф готвачи от страната да покани, а с някои е водила и разговори за възможностите да гостуват като лектори или преподаватели. Една от целите й е да обърне специално внимание на децата от домовете. Иска да ги научи, че готвенето е изкуство, себеотдаване, но и занаят. "Това е чудесен начин да им дадем идея, с какво могат да се занимават професионално", усмихнато обяснява майката, която обича да измисля рецепти с дъщерите си. 

Здравословното меню за 24 юли, събота, от 10.00 часа включва: „Веган безглутенови такоси с бързо крема сирене /без ядки/“ с дегустация на EVIAs Kitchen – здравословно кулинарно училище, а в неделя, 25 юли, от 10.00 часа: „Енергийни бонбони и здравословен течен шоколад, в който ще има авокадо“ с дегустация на „Аз готвя с мама“ – семейна кулинарна инициатива за готвене. 


Интервюто може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Над 5 години в Стара Загора не е имало ледена пързалка

Ивайло Иванов е запален по кънките на лед и от 10 години работи за създаването на пързалки в цялата страна като е представител на най-голямата фирма в света. Той сподели в интервю по Радио Стара Загора разочарованието си, че в родния му град Стара..

публикувано на 23.11.24 в 10:09

Ученици от цялата страна мерят умения по английски език в Стара Загора

Гимназията с преподаване на чужди езици "Ромен Ролан" в Стара Загора е домакин на Национално състезание за речеви и комуникативни умения на английски език , организирано от Министерството на образованието и науката.   В студиото на Радио Стара..

публикувано на 22.11.24 в 17:25

Съветите на коафьора Стенли и гримьора Дарина Господинова за празничните визии

С настъпването на месец декември, смело ще влезем в сезона на партитата и празнуването на Коледа и Нова година. За тези тържествени поводи визията винаги носи, както самочувствие, така е и част от доброто настроение.   По думите на коафьора Стенли..

публикувано на 22.11.24 в 12:29

Музика за петима: Тризнаците вече са в дома на Даниела и Димитър

Доскоро съседите на Даниела и Димитър Димитрови чуваха от горния етаж звуците на виола и тромбон, но от няколко дни музиката е придружена от много по-висок тон – плач. Да, музикалното семейство вече свири в „състав“ от петима.  Даниела и Димитър са горди..

публикувано на 21.11.24 в 13:48

В дома на адвокат в Стара Загора преди век за първи път се ражда идеята за опера в Стара Загора

За 54 път тази година Стара Загора ще се превърне от утре в столица на оперното и балетното изкуство. А догодина под Липите най-старият извънстоличен Оперен театър в България ще чества вековен юбилей.  Две години преди първата оперна постановка –..

публикувано на 20.11.24 в 10:00

Невена Цонева: Музиката е универсален език, а не категория, в която да бъде творецът

Нова страница за нас. Така определи изпълнителката Невена Цонева творческия път, по който самостоятелно поемат с барабаниста Венко Венков. Тя сподели, че тепърва се учат да достигнат до хората, чрез своя собствен стил музика. Невена Цонева счита,..

публикувано на 15.11.24 в 13:50

Бюст -паметник на Димитър Наумов откриват в събота в Садово

Бюст-паметник на Димитър Наумов ще бъде открит в събота в едноименната Професионална селскостопанска гимназия в Садово, съобщи директорът на учебното заведение Димитър Йорданов.  От 2023 година школото носи името на видния старозагорски общественик, а..

публикувано на 14.11.24 в 19:08

Историята на една овчарска гега и най-стария дърворезбар в България

Знаете ли кой е най-старият дърворезбар в България? Той е  на 91 години. Живее в Павел баня, в къща, строена през  през 1912 година.  Името му е Иван Бубев. Той е Майстор. Може да "извади" от камъка птица, овен, грозде, да превърне желязото в..

публикувано на 13.11.24 в 09:10

Какво е да си добър и колко струва добротата?

На 13 ноември отбелязваме Световния ден на Добрината. Традицията е от няколко десетилетия. Тя води началото си от 13 ноември 1998 година.  Тогава Токио става домикин на Първата конференция на Световната организация по доброта. Форумът приема и Декларация..

публикувано на 13.11.24 в 07:05

Традиционен конкурс за сурвачки в Стара Загора

Община Стара Загора и Центърът за подкрепа за личностно развитие обявяват началото на традиционния конкурс за изработка на сурвачки „Сурва, весела година". До 6 декември ученици от I до VII клас могат да се включат и да покажат творческите си умения и..

публикувано на 12.11.24 в 15:39