Изключително интересни изследвания за повишаване на полезните качества на пивото в момента се разработват от проф. д-р Габриела Маринова и колегите й от Института по криобиология и хранителни технологии. ,,От няколко години работим по повишаване на антиоксидантната способност на пивото, чрез добавяне на плодове и цветя при различни режими на ферментация. Следвайки тази цел, през 2020 г. в изследването експериментираме с екстракт от билки и вече имаме резултати за нивата на някои физико-химични показатели на пивото, отговорни и влияещи на антиоксидантния му капацитет - полифенолите, флаваноиди, антоцианогени. Предстоят опити за увеличаване на антиоксидантната способност и чрез влагане на по-голямо количество гранулати от ароматни и горчиви сортове хмел.Тук водеща роля ще заемат различните сортове хмел и съчетанието между тях.“, коментира проф. Маринова. Резултатите от първото изследване ще бъдат публикувани до края на м. юни, а от второто – през м. септември.
Както и при останалите натурални храни, вече с десетки научни публикации е доказано, че бирата може да достави на организма много важни антиоксиданти, витамини (особено от групата В), фибри (влакнини) и минерали. Така например, в пивото има голямо количество естествени антиоксиданти, благодарение на хмела, малца и дрождите. Те притежават благоприятен ефект върху човешкото здраве, имат свойството да неутрализират токсините в тялото, като по този начин засилват имунната система. Хмеловата съставка ксантохумол е характерна само за пивото и е много по-силен антиоксидант от редица други, които обичайно се съдържат в натуралните храни и напитки, допълва проф. Маринова, но подчертава, че бирата не е лекарство.
В пивото има витамин С и богата гама витамини В, чието ниво надвишава това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци (диня, пъпеш, ябълки, моркови). Това се дължи на малцуването на ечемика, при което съществено се увеличава хранителната стойност на зърното. Изследванията на родни учени показват, че в българските пива най–значимо е нивото на витамин В 12 – от 2 до 3 mg/l. Това количество задоволява дневните нужди на хората от 83% до 125%. Витамините от група В са от значение за синтеза на аминокиселините, метаболитните процеси в човешкото тяло и подобряването на имунитета.
Пивото не съдържа мазнини и холестерол и е с ниско съдържание на прости захари, което я прави естествена част от балансираната диета. Най-новото обширно проучване на румънски учени, отново потвърждава, че „биреното коремче“ е само един от многото „хранителни митове“. Те откриват, че повече от 50% от хората не знаят колко калории има в пенливата напитка, а 74% от жените надценяват съдържанието на калории в нея. В 100 мл. стандартна бира се съдържат 45 кcal, а при безалкохолната - едва 20. Изследователите напомнят, че повишеният риск от затлъстяване се влияе от множество фактори, между които хранителните навици, стресът и липсата на физическа активност.
Тези и други любопитни факти, както историята на бирата можете да чуете от проф. д-р Габриела Маринова в звуковите файлове.
Старозагорските музиканти от IRB69 издадоха втория си албум с провокативното заглавие „Мене не ме…“. Те определят своя стил като „старозагорски рок с мъглижко звучене“ и са категорични, че не желаят да подражават на никого. Автор на голяма..
Поетесата Мирела Иванова представя антологичната си стихосбирка "Любовите ни" в деня на виното и любовта - 14 февруари. Старозагорските читатели ще могат да съпреживеят лиричните текстове от 17:30 часа в зала „Графика” на Художествената галерия...
До 10 март приемат заявки за участие в Третия национален фестивал на детско-юношеското театрално изкуство „Театрални искри“, който ще се състои от 25 до 28 април на сцената на Народно читалище (НЧ) „Искра – 1860“ в Казанлък. Това съобщи директорът на..
Международното триенале на сценичния плакат – София гостува на Художествена Галерия „Петко Чурчулиев” - Димитровград с изложбата "Плакатът и жените". Експозицията се открива тази вечер от 17,30 ч. и показва творбите на 21 съвременни български..
"Дзак" е заглавието на първото премиерно и бебешко заглавие, за годината, в афиша на Държавен Куклен театър Стара Загора . То ще бъде представено днес, 12 февруари, пред най-малките зрители и техните родители, от 10.30 и 11.30 часа...
На 11 февруари, от 19.00 часа, на сцената на Държавна опера-Стара Загора зрителите ще имат възможността да видят комичната опера „Дон Паскуале” от Гаетано Доницети . Всяко действие на спектакъла ще дирижира различен диригент , /Едуард Йео-Китай,..
В Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства - Казанлък е подредена изложба от 25-тия Национален годишен преглед на фотографското изкуство в България. Инициатор на събитието е Сдружение фотографска академия "Янка Кюркчиева". Екипът на..
С три допълнителни прожекции продължава извън програмата „Менар филм фест“ в Стара Загора, съобщи Райна Димитрова от организаторите. Днес от 18,30 ч. в Регионалната библиотека предстои повторната прожекция на филма „Кухня под звездите“, а утре..
Журналистът Георги Тошев ще представи филма „Последният спектакъл“ и книгата „Татяна Лолова от А до Я“ пред старозагорци тази вечер. Поводът е 91 години от рождението на голямата актриса. Филмът до сега не е показван, в него са събрани много..
Симфоничен оркестър Сливен е домакин на поредния концерт от цикъла „Млада Европа“. Тази вечер отново ще бъде представена музиката на Волфганг Амадеус Моцарт, а с този концерт официално ще бъде поставено началото на поредица събития, посветени на..
Студио на Радио Стара Загора
Телефон на слушателя
тел. 042 616440
Email: efir@radio-sz.net
Нюзрум на Радио Стара Загора
тел./факс 042 604227
Email: rsz@radio-sz.net
Рекламен отдел
тел. 042 616431, 042 616432
Email: reklama@radio-sz.net