Шумерите създават пивото. След тях вавилонците овладяват изкуството на пивоварството. Те развиват малцовото производство и първи използват хмела като бирена съставка. Пътят на бирата преминава през Египет, а оттам и по целия свят. Египтяните успяват да превърнат износа на бира в доходоносно занимание. Археологически находки по долното поречие на Марица дават основание да се предполага, че по нашите земи са пиели бира преди египтяните.
През Средновековието опитът у нас е позабравен допреди 120 години, когато индустрията прохожда. Технологът Атанас Атанасов разказва, че кехлибареното пиво е било добре прието у нас:
Тогава българинът е бил отворен за света и е били интересно да се опита нещо ново, което го има в Европа. Предприемчиви чужденци, заедно с предприемчиви българи, основно учили в чужбина, са инвестирали доста в най-модерното за времето си оборудване. Никой не би го направил, ако няма отзвук от страна на консуматорите
Атанасов обясни, че българите знаят как да избират бира и залагат на качеството.