В Историческия музей в Горна Оряховица е създадена нова експозиция, посветена на най-прочутия местен деликатес - "Горнооряховски суджук".
Повече от два века в Горна Оряховица се прави суджук, но реалните свидетелства са от първия фотограф, заснел местни колбасари преди 145 години, когато селището е обявено за град. Богата колекция от архивни снимки и документи, запазени стари съдове и уреди за производството на суджук са включени в експозицията. Атрактивно съчетание на предмети и стенопис ще позволи на посетителите да се потопят в атмосферата на старите работилници.
Кулинарният продукт, който е една от емблемите на Горна Оряховица, преди три години беше признат от Европейската комисия като защитено географско название. На 30 май, когато в града ще започне традиционният празник на суджука, всеки посетител на музейната експозиция ще може да опита деликатесите на трите местни фирми, правото единствени у нас да правят "Горнооряховски суджук".