Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Локацията ни е свободна, сцената ни е открита

Мобилното ни студио е на Sofia Spring Fest – Пролетният фестивал на София, където се срещаме с организатори и участници в събитието:

Мадлен Христозова:е част от организаторския екип:

"Наподобява Коледния базар, локацията е същата. Форматът е подобен на Коледния. Идеята бе да направим Великденски, който да обедини духа на Коледния - атракциони за деца, виенско колело. Локацията ни е свободна, сцената ни е открита, приветства млади таланти, отворени сме за тях. приветстваме всички таланти.

Тези дни очакваме всички, които са решили да останат в София. Имаме специална къща с козунаци, фермерски био-пазар. Организираме диджей партита с Намуро. За Празника на Европа предпочитаме да запазим тайна за изненадите. Празникът ще е свързан с традициите на държавните-членки. Всичко продължава от 11 ч. до 22 ч., като сцената е тиха между 2 и 4 следобед."

Григор и Мария Григорови са от изложителите:

"Ние сме весел, приятелски екип. Занимавам се с месата, сестра ми е със сладката - тук сме с две къщички, солена и сладка. Имаме и много вегетариански продукти, зеленчуци. Правим две неща на скара, обикновено на дървени въглища, но няма как в центъра на София. Приготвяме нещата си с много усмивка и любов към всеки един детайл. Гордея се с наш авторски продукт: граовска бърканица - баба така комбинираше всичко от хладилника в едно ястие." (Григор) 

"Приготвям по трансилванска рецепта козуначени коминчета с шоколад и натурални само с карамелизирана захар и канела, но не прекаляваме със сладкото. И през зимата ги продавам, дори пълнени с италиански крем-сладолед." (Мария)

Говорим си и за мед с Милена Иванова:

"Крем-мед и мед е едно и също, машина бърка кристализиран мед и го прави в пухкав крем. Не унищожаваме свойствата, правим глезотийка на небцето. При нас има най-различни вкусове с лиофилизирани плодове. Единственият враг на меда е влагата.

Хубаво е да използваме дървени лъжици, металът го окислява и да не връщаме облизана лъжица в буркана, защото може да го развали с остатъчна слюнка. За да наречем някой мед монофлорен се прави анализ, ако % му съдържание отговаря на даден стандарт, може да се постави етикет монофлорен, той не може да е 100%.

Розата не отделя нектар, няма мед от рози, направихме съвместен продукт с приятели от Гурково - крем-мед от рози. Лавандулов мед - да. А от нашия пчелен восък, от това което остава, го правим във вид на свещи. Казват, че пречистват въздуха, дори и да не са запалени."

С нас е и Петър Симеонов от Асоциацията на розопроизводителите:

"Дъждът е времето за земеделеца. Прекомерното засаждане на лавандула направи износа на лавандулово масло по-труден. Лавандулата обича песъкливи слаби почви. Лавандулата лятото се ползва и срещу комари. (Останалите ѝ полезни свойства, както и тези на розата - в звуковия файл)

Председател съм на Асоциацията на розопроизводителите, там нещата са различни. Достигнахме 2 т. годишно розово масло, като качество сме най-добрите в света. Но не е рентабилно, печалбата е много малко и градините все-повече се изоставят. Тепърва в България набира скорост търсенето на чисти натурални продукти от рози."

Вера Костова и Йордан Григоров говорят за арт-базара тук:

"Много голяма част от нещата при нас са дизайнерски, авторски, имаме цветя от сапун. Имаме и български рисувани ръчно или с кожа с глаголски букви, колани с шевици и много бижута. Имаме и 3Д принтове с еко-пластмаса, която бързо се разгражда и не оставя следи в природата." (Вера)

"Аз съм художник-приложник. Всяко нещо е дълбоко обмислено, няма случайности. Едно привлича даден човек, друго - друг. Вътрешната душа се вижда по-трудно от външната. Не бива да се влияе." (в звуковия файл-символите в творбите му)

Михаела Пехливанова се включва от слънчев и празничен Мадрид:

"Много впечатляващи са шествията с различни скулпури в очакване на Възкресението. Отвсякъде се чува религиозна музика. Традиционната храна е различна от нас, още не съм опитала празничния им хляб, всички кафета и сладкарници го предлагат. Яхния от нахут е традиционно. Не съм видяла яйцата им. Вечерта се събират пред базиликите."

Боби Гълъбов също е сред организаторите на феста:

"Целта ни беше да се съпоставяме с други европейски столици, където всеки месец има такива събития. Освен традиционни вкусни неща и атракциони направихме биоземеделски базар за малките производители, които да съкратят веригата до директния потребител. Производителите от цялата страна са дали душата и сърцето си в продуктите си. Тук преоткрих неща, които не съм си представял, че има в България, като серуми от охлюви, тинктури."


Финалният ни акцент е с редактора Христина Иванова: "Всеки малък жест е важен".








По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

От Копривщица до София

Разговор с Боян Бочев за три копривщенски рода, които ще бъдат представени: "Отговорността да говориш за тези хора е огромна. Нашият род от майчина линия е от Копривщица. Открих данни за рода ми около 1844, а може би и от по-рано. А сега - Дебелянови, Палавееви и Маджарови. Всички говорим за Димчо Дебелянов, той е бил изключителен бохем, нищо че го..

публикувано на 19.04.25 в 16:00
Любомир Пипков

Историята оживява - Любомир Пипков, действие първо

Слушаме Любомир Пипков от Златния фонд на БНР - гласа му и музикални откъси от негови произведения. Говорим за композитора с проф.Юлиян Куюмджиев, преподавател в НМА и автор на книга за него, както и с внучката му, актрисата Ани Вълчанова: "Музиката му трябва да звучи по-често, изразил е себе си чрез нотите. В медиите и в концертните зали -..

публикувано на 19.04.25 в 14:55
В Австралия,  Uluru

Адресите на любовта - Мариана Мелнишка и доц. д-р Александър Геров

Тя е един от създателите на списание ЛИК, журналист, преводач на поредицата за Хари Потър, на Антъни Бърджес, на Джон Фаулс и още десетки книги. Той е математик и информатик, въвел изкуствения интелект в България през 70-те години на ХХ век. В професионално отношение, Мариана Екимова-Мелнишка и доц. д-р Александър Геров са като масло и вода...

публикувано на 19.04.25 в 14:00

Боядисват и играят заедно, създават приятелства

За трета поредна година фонадация "От нас зависи" кани всички деца на "Голямо великденско боядисване на яйца": Събитието ще се проведе на 19 април от 11:00 до 15:00 ч. в Каньон парк в Младост 3 и е със свободен достъп. Точно както и предишната година екипът на фондация „От нас зависи“ е предвидил и работилници, музика, танци, спортни игри и..

публикувано на 19.04.25 в 10:25
Софийската премиера на книгата е насрочена за 19 май

Петър Чухов: Поезията може да се представя на сцена!

Часове след Международния ден на хайку поезията в студиото на БНР-Радио София гостува съвременният български поет, писател и музикант Петър Чухов . Българското хайку през последните години заема достойно място на. По думите му у нас хайку общността е организирана от 2000 г. Постепенно от ентусиазирана група хора хайку поетите са..

публикувано на 18.04.25 в 18:41
Карта на температурните отклонения от нормата в света за март 2025 г. Източник: Агенция Коперник / C3S

Експерт: Реалността чука на вратата, затоплянето не бива да се игнорира!

Март е вторият най-топъл в света, с глобална средна температура от 14,06 °C (с 0,65 °C над нормата за периода 1991–2020 г.) За Стария континент средната температура от 6,03 °C през март е с 2,41 °C по-висока от нормалното.  Това коментира пред БНР-Радио София експертът Николай Петков . По думите му, в България месецът беше..

публикувано на 18.04.25 в 17:16
Корицата е с илюстрация от българската статия

Български учени правят крачка в разгадаването защо клетките се делят неправилно

Изцяло български изследователски екип от Института по молекулярна биология „Акад. Румен Цанев“ към БАН публикува на 14 април 2025 г. статия в списание Nature Cell Biology . Автори на изследването са Румен Стаматов, Соня Узунова, Йоана Кичева, Мария Карабоева и Тавиан Благоев, под ръководството на доц. Стойно Стойнов . Екипът преодолява..

публикувано на 18.04.25 в 15:34