Консумацията на повече плодове и зеленчуци може да намали симптомите на депресия при хора над 45 години. Това показва проучване, направено от учени от Центъра за здравословно остаряване на мозъка към Университета на Нов Южен Уелс в Сидни.
Изследването, проведено върху над 3000 двойки близнаци от Австралия, Дания, Швеция и САЩ, е публикувано в списание Scientific Reports. Високите нива на консумация на плодове и зеленчуци, са свързани с намаляването на депресивните симптоми с течение на времето, информира БГНЕС.
Това може да се дължи на антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на витамините, минералите и диетичните фибри, съдържащи се в растителните храни. Диетата благоприятства здравето на чревния микробиом, който има защитен ефект върху мозъка и намалява оксидативното увреждане.
Методологията на изследването се основава на анализ на данни от четири големи дългосрочни проучвания на близнаци над 45 години. Методът на близнаците позволява да се изключат редица нежелани фактори, като генетични различия и социално-икономически произход на ранния живот, които увеличават достоверността на заключенията. Участниците са предоставили информация за диетата си, както и данни за симптомите на депресия, събирани в продължение на 11 години.
Резултатите показват, че ниският прием на плодове е по-малко от 0,3 порции на ден и по-малко от 0,5 порции зеленчуци, докато високият прием е 2,1 порции плодове и 2,0 порции зеленчуци. Въпреки положителната тенденция за намаляване на симптомите на депресия, дори високите нива на консумация не достигат препоръчителните 5 порции на ден, определени от Световната здравна организация.
Особено ниска консумация на плодове и зеленчуци се наблюдава в скандинавските страни, където средното ниво не надвишава половината от международните препоръки. Учените отбелязват, че увеличаването на консумацията до оптимално ниво може да засили идентифицирания ефект, но е необходимо допълнително проучване на тази хипотеза.
Консумацията на киви преди лягане не само подобрява качеството на съня, но и подпомага физическото възстановяване, съобщава Mirror, цитирани от БГНЕС. От изследването, публикувано в списание Nutrients от екип ирландски учени, става ясно, че консумацията на киви преди лягане води до по-дълбок сън и подпомага физическото възстановяване. Тайната се..
Куркумата добавя вкус и цвят към много ястия, сред които са кърито, ориза и супите, но подправката става все по-популярна и поради потенциалните си ползи за здравето. Репутацията на куркумата като здравословна храна до голяма степен се дължи на способността й да намалява възпаленията, което може да има благоприятен ефект върху здравето на мозъка...
Филмите "Емилия Перес" (Emilia Perez) и "Бруталистът" (The Brutalist) триумфираха във филмовите категории на церемонията за 82-рите награди "Златен глобус", която се състоя в хотел "Бевърли Хилтън" в Бевърли Хилс, щата Калифорния, предадоха световните осведомителни агенции. "Златен глобус" в категорията за "най-добър филм - мюзикъл или..
В началото на новата година много хора искат да започнат да водят по-здравословен начин на живот. Един от начините това да стане, е като се включи месото от риба (по-специално от скумрия) в ежеседмичното меню. Според Испанската фондация за сърдечни заболявания, рибата предлага значителни предимства за сърдечносъдовата система, а скумрията е на първо място..
Американският актьор Дензъл Уошингтън стана свещеник. Той бе кръстен и получи разрешение за свещенослужение, съобщи Today. Церемонията се е състояла в църквата Kelly Temple of God in Christ, разположена в Харлем, Ню Йорк. Службата бе излъчвана на живо във Facebook. В официалния си профил в социалната мрежа актьорът написа:..
Картофите, пащърнакът и пуйката са сред разнообразните продукти в списъка за коледно пазаруване. Въпреки това със сигурност си струва да се добави още един продукт - особено за тези, които се притесняват за холестерола. Д-р Кевин Хъфман, бариатричен лекар и главен изпълнителен директор на Ambari Nutrition, вярва, че маслото от авокадо може да има..
Учени от Центъра за неврология и клетъчна биология в Португалия нарекоха кафето извор на младостта. Учените са изследвали ефекта на кофеина и други активни вещества в кафето върху биологичните процеси, свързани със стареенето. Основните компоненти на кафето, като кофеин и хлорогенова киселина, имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Това..