Виена е една от световните културни столици, известна не само със своите забележителности и красиви коледни базари, но и с кафе традицията си. Там се ражда и едно от най-популярните видове кафе – виенското, което съчетава аромат, вкус, изкуство и история в една чашка.
В тази статия ще ви разкажем за произхода на виенското кафе и как може да го приготвите у дома.
Виенското кафе е неустоима комбинация от еспресо, бита сметана и парченца шоколад. Тази напитка, която се е появила в австрийската столица, успешно обединява история, култура и уют в едно.
Виенската кафе култура се счита за толкова ключова, че историческото ѝ значение е признато дори от ЮНЕСКО.
Смята се, че е тясно свързана с турската обсада на града през 1683 г., след която във Виена останали чували със зърна кафе. Една от популярните версии е, че те били открити от Георг Франц Колшицки, който бил запознат с потенциала на кафето след прекарано време в Турция. Счита се, че той отворил първото кафене във Виена, въвел концепцията за „кафене“ в Европа, както и метода за филтриране на кафето и добавяне към него на мляко, сметана и захар, за да омекоти типичното горчиво турско кафе и да го направи по-вкусно. И така се получило виенското кафе.
Друга версия твърди, че всъщност първото кафене е отворено през 1685 г. от арменец на име Йоханес Деодато, шпионин, който имал задача да приготвя кафе за хабсбургския двор във Виена.
Друго бележито за онзи период име, което няма как да се пропусне, е Юлиус Майнл – виенски търговец с магазин за продажба на печено кафе, основал едноименната марка през 1862 година във Виена.
Неговият бизнес се разраства толкова, че днес кафето Julius Meinl е едно от най-известните с качеството и аромата си. То е емблематична марка, символ на виенската кафе културa. В гамата на кафе Юлиус Майнл има голямо разнообразие от зърна и блендове, подходящи за всеки вкус – от плътни и интензивни до меки и ароматни.
През следващите векове кафенетата станали неизменна част от социалния живот във Виена, а след това и в други европейски градове. Те били място за срещи на интелектуалци, артисти и писатели. С богати менюта, включващи и кафе напитки, и неустоими сладкиши като известната торта „Сахер“, щрудели, петифури и други, и автентичен интериор с мраморни и дървени елементи. Това били популярните точки, където да се споделят идеи и мечти, да се общува, да се играят игри на карти или билярд, да се научат последните новости от пресата или просто да се релаксира.
Посещението на виенско кафе е било цялостно изживяване за всички сетива, а не просто място за бързо преминаване. Виенската кафе култура е и в основата на много кафе вариации, включително и виенското кафе.
Отличаващо се със своята кремообразна текстура и богат аромат, то най-често е сервирано със сметана, поръска от шоколад или какао и чаша вода – традиция, която остава непроменена до днес.
Приготвянето на виенско кафе е лесно, но изисква внимание към детайлите, за да уловите автентичния вкус.
Необходими съставки:
● 1 чаша силно еспресо
● 100 мл разбита сметана
● Захар на вкус (или сироп)
● Настърган шоколад (или какао за украса)
Стъпки за приготвяне:
1. Пригответе силно еспресо, като използвате качествено кафе – Julius Meinl например е перфектен избор за автентичен вкус.
2. Добавете захар или друг подсладител (например шоколадов топинг) към еспресото според вашите предпочитания за сладост.
3. Изсипете кафето във висока топлоустойчива чаша и покрийте с обилна порция разбита сметана.
4. Украсете с фини парченца настърган шоколад или поръсете с какао.
Резултатът е кадифено виенско кафе с богата текстура и неустоим аромат – точно както бихте го опитали в уютно виенско кафене. Насладете му се с малка чаша вода, както го сервират там и до днес.
Заключение
Кафето е неразделна част от ежедневието на милиони хора по света. Сред различните видове кафе, които могат да бъдат открити, виенското кафе има своето специално място с богатата си история и уникален вкус.
То е не просто напитка, а цяла традиция, която обединява история, култура и гастрономия. С неговия неповторим вкус и кремообразна текстура то може да донесе духа на Виена във вашия дом.
Ако искате да се насладите на истинското виенско кафе с удоволствие в комфорта на дома си, онлайн магазин за кафе mrcoffee.bg предлага богат избор от висококачествени марки кафе Julius Meinl, Lavazza, illy и други, с които да приготвите еспресото за своето виенско кафе.
С правилните качествени съставки и следвайки лесния метод на приготвяне, можете да се насладите на истинско виенско кафе у дома!
Близо 60% от възрастните и една трета от децата в света ще бъдат с наднормено тегло или затлъстяване до 2050 г., ако правителствата не вземат мерки, показват данните на ново мащабно проучване. В изследването, публикувано в медицинското списание Lancet, са използвани данни от 204 държави, за да се очертае мрачната картина на едно от най-големите..
Според клинично проучване в Канада, приемането на високи дози витамин D е безполезно и дори може да намали костната плътност. 3-годишното проучване е проведено върху 311 здрави възрастни на възраст от 55 до 70 години. Канадското проучване се фокусира върху необходимостта от добавяне на витамин D по отношение на костната плътност и здравината на..
Първият световен стандарт за безопасно слушане по време на видео игри беше обявен във връзка с Деня на сл уха, който отбелязваме днес. Целта на стандарта е да намали риска от загуба на слуха при геймърите. Той беше обявен съвместно от Световната здравна организация и от Международния съюз по далекосъобщения. Досега нямаше нито препоръки, нито стандарти..
Черната комедия "Анора" грабна общо 5 статуетки церемонията по раздаването на 97-те награди "Оскар" на американската Академия за кинематографично изкуство - за най-добър филм, най-добра актриса за Майки Мадисън, най-добър режисьор за Шон Бейкър , за оригинален сценарий и монтаж. Номинациите му бяха 6. Филмът разказва историята на една съвременна..
Чешки научен екип откри най-голямото подземно термално езеро в света , съобщава чешката обществена телевизия. То се намира в Южна Албания , в района Вромонер , близо до границата с Гърция . Езерото Неурон (Neuron) е уникално в света . То е с дължина 138 метра, ширина 42 метра и обиколка 345 метра , като побира 8335 кубически метра..
“Тихият убиец” така наричат мухъла и има защо. Спорите на мухъла се появяват обикновено през зимата. Може да се появи не само по стените на стаите, но и в банята. Повод за появата му е прекомерната влага и умерена температура. Ако по стените на стаята има мухъл, то най-често е в т.нар. топлинни мостове, т.е. точки, където сградата е недостатъчно..
Морковите, без които съвременната кухня не може, са култивирани за първи път в Централна Азия преди пет хиляди години. Родината на зеленчука е днешен Афганистан. Отгледани от холандски ботаници през XVII в., оранжевите моркови в крайна сметка се разпространяват по целия свят и стават неизменна част от съвременната трапеза. Историята на появата на..