Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-скъпите и луксозни риби

Снимка: Pixabay
Когато става въпрос за луксозна трапеза, няколко риби имат върховенство и се предлагат на главозамайващи цени, които отразяват тяхната рядкост, културно значение и изключителен вкус, пише БГНЕС.

Червената риба тон

Червената риба тон е ценена в Япония заради традиционните сашими и суши. През 2019 г. една червена риба тон беше продадена за невероятните 3,1 милиона долара на пазара Цукиджи в Токио. Високата цена се оправдава с това, че видът е рядък и бавно растящ, а прекомерният му улов е довел до още по-висока цена. Масленото, мраморно месо - особено ценната част от корема „оторо“ - е с несравним вкус.

Бодлива риба (фугу)

Тази потенциално смъртоносна риба е едновременно вълнуваща и луксозна в Япония. Приготвяна само от лицензирани готвачи, фугу изисква прецизност за отстраняване на  токсичните органи, които съдържат смъртоносния тетродотоксин. Педантичното приготвяне и опасността засилват нейният чар. Деликатната, леко дъвчаща текстура на рибата е любима за приготвяне на традиционни източноазиатски ястия.
Сашими от червена риба тон

Златна махсера

Известен като „тигърът на реките“, златната махсера е не просто скъпа - тя е почитана. В някои части на Индия и Бутан тази риба символизира просперитет. Макар и да е предимно вид, който се хваща и пуска поради усилията за опазване, месото ѝ е много търсено в някои специализирани пазари. Цената на рибата се определя от нейната рядкост, трудностите при улова и културното ѝ значение. Правилата за устойчив риболов я правят още по-рядка.

Тези риби са нещо повече от храна - те са символ на култура, традиция и изключителност. Независимо дали се наслаждавате на кадифеното богатство на червения тон, изпитвате тръпката на фугу или се възхищавате на златния махсеер, тези видове въплъщават пресечната точка на кулинарното изкуство и лукса.

По публикацията работи: Елица Елефтерова - Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маслото от авокадо намалява лошия холестерол

Картофите, пащърнакът и пуйката са сред разнообразните продукти в списъка за коледно пазаруване. Въпреки това със сигурност си струва да се добави още един продукт - особено за тези, които се притесняват за холестерола. Д-р Кевин Хъфман, бариатричен лекар и главен изпълнителен директор на Ambari Nutrition, вярва, че маслото от авокадо може да има..

публикувано на 19.12.24 в 14:38

Учени доказаха здравословните ползи от кафето

Учени от Центъра за неврология и клетъчна биология в Португалия нарекоха кафето извор на младостта. Учените са изследвали ефекта на кофеина и други активни вещества в кафето върху биологичните процеси, свързани със стареенето. Основните компоненти на кафето, като кофеин и хлорогенова киселина, имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Това..

публикувано на 17.12.24 в 16:44

"Поляризация" е дума на годината според речника "Мериъм-Уебстър"

Поляризация (polarization) е думата на 2024 година според речника "Мериъм - Уебстър", съобщава  Асошиейтед прес . "Поляризация означава разделение, но специфично – когато се стремим към крайностите, а не към центъра", казва Питър Соколовски, главен редактор на „Мериъм-Уебстър", в интервю за агенцията. В "Мериъм - Уебстър" има няколко определения..

публикувано на 09.12.24 в 16:33

Повече плодове и зеленчуци за по-добро психично здраве

Консумацията на повече плодове и зеленчуци може да намали симптомите на депресия при хора над 45 години. Това показва проучване, направено от учени от Центъра за здравословно остаряване на мозъка към Университета на Нов Южен Уелс в Сидни.  Изследването, проведено върху над 3000 двойки близнаци от Австралия, Дания, Швеция и САЩ, е публикувано в..

публикувано на 09.12.24 в 11:11

платена публикация
Виенско кафе

Виена е една от световните културни столици, известна не само със своите забележителности и красиви коледни базари, но и с кафе традицията си. Там се ражда и едно от най-популярните видове кафе – виенското, което съчетава аромат, вкус, изкуство и история в една чашка. В тази статия ще ви разкажем за произхода на виенското кафе и как може да го..

публикувано на 06.12.24 в 17:39
Турско кафе

Отбелязваме Световния ден на турското кафе

Турското кафе със своя уникален аромат и процес на приготвяне, е един от най-автентичните вкусове, които можете да опитате. Кафето по тези земи не е просто кофеинова напитка, а символ на гостоприемство и приятелство. Дълбоко вкоренено в турската култура, пиенето на тази ароматна напитка заедно е ценен момент, който сближава хората и задълбочава..

публикувано на 05.12.24 в 10:45

Кинолог препоръчва по-кратки разходки за кучетата

Макар почти всички кучета да са покрити с козина, животните понасят студа и смяната на сезоните не по-добре от хората. Домашните любимци се нуждаят от допълнителни грижи през зимата, коментира президентът на Руската киноложка федерация Владимир Голубев , цитиран от БГНЕС. „Не трябва да разчитате на факта, че кучетата са покрити с козина, за да не..

публикувано на 03.12.24 в 15:58