Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Витамин D намалява риска от диабет с 15%

В сьомгата се съдържа витамин D
Снимка: Pixabay

Повече от 4 млн. британци живеят с диабет, като 90% от тях страдат от тип 2. Последните изследвания обаче дават надежда за борба с това изтощително заболяване. При проучване на лица с „преддиабет“ - или повишени нива на кръвната захар - е установено, че една ключова хранителна съставка намалява риска от диабет с 15%, съобщават от Diabetes UК, цитирани от БГНЕС.

Става дума за витамин D. Американският изследователски екип, ръководен от медицинския център „Тъфтс“, разкрива, че този витамин „увеличава вероятността за регресия към нормално регулиране на глюкозата с 30%“.

„Целта беше да се оцени дали приемът на витамин D намалява риска от диабет сред хората с предиабет, пишат авторите на изследването. Учените уточняват, че тяхното проучване се отнася само за хората с преддиабет, а не за общото население, въпреки това те не са единствените, които подчертават ползите от допълнително повишаване на нивата на витамин D.

Данните на Националния институт по здравеопазване на Великобритания сочат, че витамин D играе жизненоважна роля и за движението на мускулите и нервната комуникация в цялото тяло. Други експерти дори го свързват с намаления риск от различни видове рак и множествена склероза, въпреки че са необходими допълнителни изследвания, за да се разберат напълно тези връзки.

Въпреки че кожата ни може да генерира витамин D, когато е изложена на слънчева светлина, той може да се набави и чрез някои храни. Мазните риби като сьомга, скумрия и риба тон са най-добри примери за това, а сиренето и гъбите са също богати на този витамин.

„Дори и да консумирате богати на витамин D храни, малко вероятно е да си набавите цялото необходимо количество от храната. Препоръчва се всеки ден да приемаме по 10 микрограма витамин D“, посочва диетологът Виктория Тейлър от Британската фондация за сърдечни заболявания.

„От април до септември в Обединеното кралство слънчевата светлина плюс здравословна балансирана диета са достатъчни, за да задоволят нуждите на повечето хора. От октомври до март е препоръчително да приемаме добавка с витамин D“, каза Тейлър.

Въпреки ползите от него, от решаващо значение е да се избягва консумацията на твърде много витамин D, тъй като това може да доведе до цял набор от различни здравословни проблеми. 

„Приемането на твърде много добавки с витамин D за дълъг период от време може да доведе до натрупване на твърде много калций в организма (хиперкалциемия). Това може да отслаби костите и да увреди бъбреците и сърцето. Ако решите да приемате добавки с витамин D, 10 микрограма дневно са напълно достатъчни за повечето хора“, обясняват от Националната здравна служба на Великобритания.

По публикацията работи: Елица Елефтерова - Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Саманта Харви

Британката Саманта Харви спечели "Букър" с романа си "Orbital"

Британската писателка Саманта Харви спечели тазгодишната литературна награда "Букър" за романа си "Orbital" на церемония в Лондон. "Малък, странен, красив" - така журито определи романа на Саманта Харви, който е само от 136 страници . Това е книга за един "ранен свят", чието действие се развива на Международната космическа станция ...

публикувано на 13.11.24 в 08:25
Паразитната гъба Cordyceps militaris

Паразитна гъба помага в борбата с раковите клетки

Химическият кордицепин, произвеждан от паразитната гъба Cordyceps militaris , може да помогне в борбата с раковите клетки, съобщава FEBS Letters. Откритието е на учени от Факултета по фармация на Университета в Нотингам.  Анализът показа, че кордицепинът се преобразува вътре в клетката от кордицепин трифосфат, аналог на енергийния носител АТФ. Смята се,..

публикувано на 12.11.24 в 15:36

платена публикация
Само за месец близо 10 000 деца преминаха обучения по пътна безопасност в националната кампания „Пресичам безопасно с TEDI”

Близо 10 000 ученици от първи до трети клас преминаха обучения за основните правила за пътна безопасност с националната кампания „Пресичам безопасно с TEDI “. Финалът на кампанията, която стартира в началото на октомври,  беше с открит урок в столичното 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“.В него първокласници придобиха ценни знания от представители..

публикувано на 11.11.24 в 11:40
Бадемите носят много ползи за здравето

Консумацията на бадеми помага за възстановяване на мускулите

Яденето на бадеми може да помогне за намаляване на болката в мускулите след тренировка. Това показва ново проучване, под ръководството на д-р Марк Керн, доктор на науките за хранене в Държавния университет в Сан Диего. Редовното консумиране на 60 гр. калифорнийски бадеми може да подпомогне възстановяването на мускулите, пише БГНЕС. В рамките на..

публикувано на 08.11.24 в 11:13

Кои храни подобряват мозъчните функции

Коя е най-добрата храна, която да консумираме, за да подобрим здравето на мозъка си? Анализ на повече от 180 000 души показва, че съществува пряка връзка между това, което ядем и здравето на мозъка ни. Хората с балансирано хранене имат по-добри мозъчни функции и подобрено психично здраве, пише научното списание Nature.  Кирстен Брукс, специалист по..

публикувано на 01.11.24 в 10:43
Снимка: AP photo/Charlotte Graham-McLay

Скриват спорна скулптура, стояла 5 години върху художествена галерия на Уелингтън

Жителите на новозеландската столица Уелингтън се сбогуват – някои с тъга, а други – с радост, с авангардна скулптура, която предстои да бъде демонтирана и преместена в Австралия, съобщава Асошиейтед прес (АП). Стърчаща на два пръста върху покрива, гигантската скулптура, наречена "Квази",  се извисяваше върху художествена галерия в продължение..

публикувано на 30.10.24 в 17:49
Киселото мляко с овесени ядки се смята за здравословна закуска

Нискомасленото кисело мляко - трябва ли да внимаваме с консумацията му?

Любителите на нискомасленото кисело мляко трябва да внимават, защото мислейки, че се хранят здравословно, може всъщност да си вредят. Това става ясно от думите на професор Тим Спектър - лекар, професор по генетика, цитиран от Mirror. В подкаста ZOE Science and Nutrition , професор Спектър говори с д-р Крис Ван Тулекен за опасностите, които крие..

публикувано на 18.10.24 в 13:18