Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Витамин D намалява риска от диабет с 15%

В сьомгата се съдържа витамин D
Снимка: Pixabay

Повече от 4 млн. британци живеят с диабет, като 90% от тях страдат от тип 2. Последните изследвания обаче дават надежда за борба с това изтощително заболяване. При проучване на лица с „преддиабет“ - или повишени нива на кръвната захар - е установено, че една ключова хранителна съставка намалява риска от диабет с 15%, съобщават от Diabetes UК, цитирани от БГНЕС.

Става дума за витамин D. Американският изследователски екип, ръководен от медицинския център „Тъфтс“, разкрива, че този витамин „увеличава вероятността за регресия към нормално регулиране на глюкозата с 30%“.

„Целта беше да се оцени дали приемът на витамин D намалява риска от диабет сред хората с предиабет, пишат авторите на изследването. Учените уточняват, че тяхното проучване се отнася само за хората с преддиабет, а не за общото население, въпреки това те не са единствените, които подчертават ползите от допълнително повишаване на нивата на витамин D.

Данните на Националния институт по здравеопазване на Великобритания сочат, че витамин D играе жизненоважна роля и за движението на мускулите и нервната комуникация в цялото тяло. Други експерти дори го свързват с намаления риск от различни видове рак и множествена склероза, въпреки че са необходими допълнителни изследвания, за да се разберат напълно тези връзки.

Въпреки че кожата ни може да генерира витамин D, когато е изложена на слънчева светлина, той може да се набави и чрез някои храни. Мазните риби като сьомга, скумрия и риба тон са най-добри примери за това, а сиренето и гъбите са също богати на този витамин.

„Дори и да консумирате богати на витамин D храни, малко вероятно е да си набавите цялото необходимо количество от храната. Препоръчва се всеки ден да приемаме по 10 микрограма витамин D“, посочва диетологът Виктория Тейлър от Британската фондация за сърдечни заболявания.

„От април до септември в Обединеното кралство слънчевата светлина плюс здравословна балансирана диета са достатъчни, за да задоволят нуждите на повечето хора. От октомври до март е препоръчително да приемаме добавка с витамин D“, каза Тейлър.

Въпреки ползите от него, от решаващо значение е да се избягва консумацията на твърде много витамин D, тъй като това може да доведе до цял набор от различни здравословни проблеми. 

„Приемането на твърде много добавки с витамин D за дълъг период от време може да доведе до натрупване на твърде много калций в организма (хиперкалциемия). Това може да отслаби костите и да увреди бъбреците и сърцето. Ако решите да приемате добавки с витамин D, 10 микрограма дневно са напълно достатъчни за повечето хора“, обясняват от Националната здравна служба на Великобритания.

По публикацията работи: Елица Елефтерова - Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

60% от възрастните и една трета от децата ще бъдат с наднормено тегло до 2050 г.

Близо 60% от възрастните и една трета от децата в света ще бъдат с наднормено тегло или затлъстяване до 2050 г., ако правителствата не вземат мерки, показват данните на ново мащабно проучване. В изследването, публикувано в медицинското списание Lancet, са използвани данни от 204 държави, за да се очертае мрачната картина на едно от най-големите..

публикувано на 04.03.25 в 08:38

Приемът на високи дози витамин D може да намали костната плътност

Според клинично проучване в Канада, приемането на високи дози витамин D е безполезно и дори може да намали костната плътност. 3-годишното проучване е проведено върху 311 здрави възрастни на възраст от 55 до 70 години. Канадското проучване се фокусира върху необходимостта от добавяне на витамин D по отношение на костната плътност и здравината на..

публикувано на 03.03.25 в 17:57

Въвеждат стандарти за безопасно ниво на звука при видео игри

Първият световен стандарт за безопасно слушане по време на видео игри беше обявен във връзка с Деня на сл уха, който отбелязваме днес.  Целта на стандарта е да намали риска от загуба на слуха при геймърите. Той беше обявен съвместно от Световната здравна организация и от Международния съюз по далекосъобщения. Досега нямаше нито препоръки, нито стандарти..

публикувано на 03.03.25 в 14:31
Шон Бейкър с четирите награди

Филмът "Анора" взе 5 "Оскар"-а

Черната комедия "Анора" грабна общо 5 статуетки церемонията по раздаването на 97-те награди "Оскар" на американската Академия за кинематографично изкуство - за най-добър филм, най-добра актриса за Майки Мадисън, най-добър режисьор за Шон Бейкър , за оригинален сценарий и монтаж. Номинациите му бяха 6. Филмът разказва историята на една съвременна..

публикувано на 03.03.25 в 08:25

Научна експедиция откри най-голямото подземно термално езеро в света

Чешки научен екип откри най-голямото подземно термално езеро в света , съобщава чешката обществена телевизия. То се намира в Южна Албания , в района Вромонер , близо до границата с Гърция . Езерото Неурон (Neuron) е уникално в света . То е с дължина 138 метра, ширина 42 метра и обиколка 345 метра , като побира 8335 кубически метра..

публикувано на 07.02.25 в 11:08

Мухълът - тихият убиец

“Тихият убиец” така наричат мухъла и има защо. Спорите на мухъла се появяват обикновено през зимата. Може да се появи не само по стените на стаите, но и в банята. Повод за появата му е прекомерната влага и умерена температура. Ако по стените на стаята има мухъл, то най-често е в т.нар. топлинни мостове, т.е. точки, където сградата е недостатъчно..

публикувано на 17.01.25 в 10:54
Морковите са цветни и полезни

Морковът - колкото цветен, толкова и полезен

Морковите, без които съвременната кухня не може, са култивирани за първи път в Централна Азия преди пет хиляди години. Родината на зеленчука е днешен Афганистан. Отгледани от холандски ботаници през XVII в., оранжевите моркови в крайна сметка се разпространяват по целия свят и стават неизменна част от съвременната трапеза. Историята на появата на..

публикувано на 13.01.25 в 12:23