Напоследък готвенето се превърна от нещо лично, което правим в кухнята си като средство за преживяване, в нещо, с което се гордеем, споделяме онлайн и използваме, за да впечатляваме хората.
Как да превърнем храната в цветен зашеметяващ шедьовър?
Тъй като всички знаем, че оцветителите за храна не са от най-полезните, има редица естествени начини да оцветите храната си и да създадете нещо, което ще се хареса на децата ви, на приятелите ви онлайн или на партньора ви за вечеря.
Създаването на собствени натурални багрила за храна е чудесен начин да намалим хранителните отпадъци, отбелязват от БГНЕС. Тъй като не използвате химикали, трикът за получаване на възможно най-наситения цвят е да започнете с най-концентрираната основа, която можете да използвате. Можете да направите това с два основни метода.
Праховете са най-лесният метод, тъй като се разтварят и вече са донякъде концентрирани. Можете да си купите съставки на прах или да си купим замразени плодове и зеленчуци и сами да ги превърнем в прах в кухненски робот или мелничка за подправки.
Вторият метод е да създадете концентрирана течност, с помощта на сокоизстисквачка или да прецедите пюре (първо кипнете, след това смесете и прецедете). Каквото и да изберем, трябва да го редуцираме за премахнем излишната вода и да създадем възможно най-концентрирания цвят.
Източници на натурални оцветители могат да се намерят там, където най-малко очаквате, а много от тях може вече да се намират в килера или хладилника ви.
Ето някои идеи:
Ако искате да постигнете красив розов оттенък, най-добрите оцветители, които можете да използвате, са ягоди и малини.
За по-дълбок и силен цвят цвеклото и вишните вършат чудесна работа.
За постигане на страхотен оранжев цвят могат да се използват моркови, червен пипер и сладки картофи с жълта месеста част, като всеки от тях може да се съчетае добре както със сладки, така и със солени ястия.
Спанакът, матча(био зелен чай) на прах и спирулина са здравословни и енергизиращи начини да оцветите храната си в зелено. Плюс това, последните два продукта вече се предлагат на прах!
Ако сварите нарязано червено зеле, прецедите го и го оставите да къкри, ще получите тъмнолилава течност. Добавете малко сода за хляб и тя ще стане красиво синя.
Боровинките всъщност ще дадат по-лилав цвят, заедно с лилав сладък картоф или батат, известен също като убе, последният от които може да се купи и под формата на прах.
Важно е да знаем, че топлината може да изиграе роля за това как се трансформират някои от тези цветове.
Например използването на естествен хранителен оцветител в глазура може да изглежда различно, когато използвате същия оцветител в бисквити, които се получават малко по-кафяви и матови.
Чешки научен екип откри най-голямото подземно термално езеро в света , съобщава чешката обществена телевизия. То се намира в Южна Албания , в района Вромонер , близо до границата с Гърция . Езерото Неурон (Neuron) е уникално в света . То е с дължина 138 метра, ширина 42 метра и обиколка 345 метра , като побира 8335 кубически метра..
“Тихият убиец” така наричат мухъла и има защо. Спорите на мухъла се появяват обикновено през зимата. Може да се появи не само по стените на стаите, но и в банята. Повод за появата му е прекомерната влага и умерена температура. Ако по стените на стаята има мухъл, то най-често е в т.нар. топлинни мостове, т.е. точки, където сградата е недостатъчно..
Морковите, без които съвременната кухня не може, са култивирани за първи път в Централна Азия преди пет хиляди години. Родината на зеленчука е днешен Афганистан. Отгледани от холандски ботаници през XVII в., оранжевите моркови в крайна сметка се разпространяват по целия свят и стават неизменна част от съвременната трапеза. Историята на появата на..
Консумацията на киви преди лягане не само подобрява качеството на съня, но и подпомага физическото възстановяване, съобщава Mirror, цитирани от БГНЕС. От изследването, публикувано в списание Nutrients от екип ирландски учени, става ясно, че консумацията на киви преди лягане води до по-дълбок сън и подпомага физическото възстановяване. Тайната се..
Куркумата добавя вкус и цвят към много ястия, сред които са кърито, ориза и супите, но подправката става все по-популярна и поради потенциалните си ползи за здравето. Репутацията на куркумата като здравословна храна до голяма степен се дължи на способността й да намалява възпаленията, което може да има благоприятен ефект върху здравето на мозъка...
Филмите "Емилия Перес" (Emilia Perez) и "Бруталистът" (The Brutalist) триумфираха във филмовите категории на церемонията за 82-рите награди "Златен глобус", която се състоя в хотел "Бевърли Хилтън" в Бевърли Хилс, щата Калифорния, предадоха световните осведомителни агенции. "Златен глобус" в категорията за "най-добър филм - мюзикъл или..
В началото на новата година много хора искат да започнат да водят по-здравословен начин на живот. Един от начините това да стане, е като се включи месото от риба (по-специално от скумрия) в ежеседмичното меню. Според Испанската фондация за сърдечни заболявания, рибата предлага значителни предимства за сърдечносъдовата система, а скумрията е на първо място..