Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Качествената храна - начин на употреба и ключ към по-добър живот

Експертът в бранша Сузана Иванова-Су, пред Радио София

Сузана Иванова-Су

С чаровната събеседничка Сузана Иванова-Су, говорим за здравословно хранане, качествена българска храна и не само.

“Открих, че искам да работя за български брандове, с това да стимулирам българското производство, хората да научат, че както може да има хубава българска бира, така и хубаво българско вино, българско сирене, плодове и зеленчуци, че трябва да насърчаваме производството, а то се случва като се учим да избираме и пазаруваме българското.

Тя е графичен дизайнер по професия, но душевен катарзис рязко сменя посоката на професионалния й път.

Да се доверим на добрата българска храна.

“Тъжно е, че хората оставят 100-200 лева на месец в аптеката, отколкото толкова за качествена храна, но основната разлика между качествената и некачествената храна, вече не се измерва с разликата в храната, а с разликата в съдържанието“, посочи Су и онагледи с пример.

По думите й, много храни представляват страхотен микс от излишна химия, но по-лошото е, че неща като натриев глутамат, освен че са супер вредни, са и пристрастяващи.

В разговора ще научим: Защо киселото мляко, не е “кисело мляко“.

Хубавото сирене, кашкавал и мляко трябва да имат леко дъх, отбеляза още Сузана Иванова-Су.

Обикновено вредните неща са по-вкусни от полезните, но е добре хората да помислят върху това с какво хранят децата си, за да нямат наднормено тегло, което води след себе си куп болести, допълни тя.

"За щастие, българският потребител се промени, хората започнаха да пътуват и да четат повече, масово има голям напредък, но за жалост все още в представите ни битува митът, че да се храниш здравословно е доста по-скъпо, отколкото да купуваш храна от хипермаркетите, но нека не забравяме, че хипермаркетите са направени така, че да оставим много пари в тях".

Имаш много неща, които “крещят“, че са на промоция, просто ги дърпаш и оставяш в кошницата, но ако влезеш в един магазин, в който всичко е на по-висока цена, ти няма да купиш нищо излишно, направи съпоставка Су.

Още важни аспекти за хубавата храна и начините на усвояването й, открийте в разговора на Крис Илиев и Деси Попова в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
София

Форум, 18.03.25: Презастрояването в София - винаги актуална тема за столицата

Тази седмица коментатори в предаването "Форум" са гражданският активист Веселин Кръстев и урбанистът Калоян Карамитов. Фокусът беше върху следните теми: Презастрояването в София - винаги актуална тема за столицата В София няма градоустройство, а материален интерес - липсват улици, училища и детски градини, но изникват нови сгради  Цените на..

публикувано на 18.03.25 в 18:35
Сирма Желева от Българска асоциация кръгов текстил

Дрехите, които изхвърляме разделно, са единствените с потенциал за повторно използване

На 18 март отбелязваме Международния ден на рециклирането, а това е повод за размисъл за възможностите и предизвикателствата пред устойчивото управление на отпадъците, в това число и текстилните. Дрехите, които изхвърляме разделно, са единствените, които имат потенциал след това за повторно използване и рециклиране. Ако ги изхвърляме в смесените..

публикувано на 18.03.25 в 17:25
Атанас Димитров, заместник-председател на БХРА

Ресторантьори: Битката, която водим, е за нашето физическо оцеляване

Собственици на заведения и ресторанти ще блокират основни пътища и пътни възли в страната в знак на протест срещу повишаването на ДДС за бранша. Националната протестна акция ще включва над 30 големи града и туристически центъра, съобщават от Сдружението на заведенията в България. Чрез блокадите на възлови пътища и ключови кръстовища ресторантьорите..

публикувано на 18.03.25 в 17:00
Проф.Христо Кожухаров - председател на Българската психиатрична асоциация

Психиатриите са “задния двор” на нашето здравеопазване

В държавните психиатрични отделения и болници в страната започват масови протести с искане за по-добри условия на труд. За сега протестите са обявени за три дни до 19 март. На проведено заседание на Управителния съвет на Българската психиатрична асоциация, е решено да бъдат подкрепени справедливите искания на колегите им от държавните психиатрични..

публикувано на 18.03.25 в 16:21

Социалните работници - недооценени, но в подкрепа на най-уязвимите

Тазгодишното 19-то издание, в което се отбелязва Световния ден на социалната работа, отново откроява приноса на професията "социален работник“ към отделните хора, семействата, общностите и обществото като цяло. С важното послание, че усилията на ангажираните със социални услуги, макар и често невидими и непризнати, оказват влияние и осигуряват..

публикувано на 18.03.25 в 15:45
Красимир Митов

Предвидени са 26 млн. лв. за психиатричните болници

Докъде стигнаха преговорите със здравното министерство, относно исканията на работещите в здравеопазването, които опънаха палатков лагер с искане за по-добри условия на труд и по-добро заплащане. Отговорите на този въпрос дава Красимир Митов , председател на Синдикат “Защита” в ефира на Радио София. “Протестите продължават и дори се разширяват, защото..

публикувано на 18.03.25 в 15:29

София е домакин на изложението за училищно образование и извънкласни дейности "В час и извън клас"

Изложение за училищно образование и извънкласни дейности “В час и извън клас“ , ще се проведе в София на 22 март (събота). То е подходящо за родители, тийнейджъри и деца от всички възрасти.  На образователната инициатива ще присъстват представители на голям брой софийски училища, както и на организации предлагащи различен тип обучения и..

публикувано на 18.03.25 в 14:47