Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Тази вечер в "Топлоцентрала" с вход свободен

Хореографи представят танците си от третата Творческа лаборатория "Хелиос"

Снимка: ТЛ Хелиос

В Регионалния център за съвременно изкуство "Топлоцентрала" тази вечер от 19,30 ч. ще бъдат представени пред публика резултатите от третото издание на Творческата лаборатория "Хелиос".

В иновативния проект, чиято цел е да култивира новата генерация съвременни български хореографи, участват и 22-ма танцьори, с които в рамките на 10 дни хореографите ще създадат нови експериментални творби.

"Тази година се спряхме на 7 хореографи. Беше труден избор, защото всички кандидатури показваха високо качество", изтъкна пред БНР-Радио София Коста Каракашян, който е хореограф, режисьор, артистичен директор на "Karakashyan & Artists" и член на журито. Той отбеляза, че и неселектираните танцьори са имали възможност да присъстват на лекциите и да почерпят от богатия опит на Владимир Ангелов - артистичен директор на ХЕЛИОС.

Коста Каракашян

"Владимир Ангелов успя да създаде добра творческа среда за хореографите. Провокира всеки да се развива в своята характерна посока. Насърчава да започнем от чистото движение, още преди музиката, танцьорът да не е прекалено конкретен още в началото. Да се оставяме процесът да ни води. Тогава се стига до смелите експерименти. Влад е успял да синтезира изкуството на създаване на хореография, да попие от творческия процес на всички големи съвременни хореографи, за да напише книгата "Ти, хореографът" (тя ще бъде представена от 18:00 ч.) – допълни Каракашян. – За мен като артист винаги са важни нещата, които ме провокират - несправедливост, теми, взаимоотношения, това, че сякаш не проявяваме достатъчно внимание и грижа един към друг. Винаги е по-смислено, градивно и ефективно, когато имаш емоции и мнения и ги вградиш в изкуството си."

Каракашян разказа и за други свои проекти и идеи, по които работи - подкаста "Прилично поведение", който прави с приятеля си Симеон Тодоров (скоро ще бъде реализиран и филм по сценарий на Симеон), уеб сериал, късометражен филм с актьори (и малко танц, разбира се) и други.

Преди броени дни пък се състоя и премиерата на дебютното EP и музикалното видео на младата българска актриса от Академията по драма в Пекин и по танцов театър в Нов български университет - Емилия Тончева, с артистичния псевдоним Danai. В проекта Коста Каракашян е режисьор, а композитор и музикален продуцент е Кърт Колев.

Заедно с оператора Иван Цуцуманов и продуцента Тодор Бърганов те снимките са правени в парк-галерия "Оригиналите" на световнопризнатия български скулптор Павел Койчев, край село Осиковица.

"Скулптурите на Павел Койчев се оказаха много подходящи, получи се нещо много магическо", посочи Каракашян.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънцето над София няма да топли

Днес в повечето райони ще е предимно слънчево, но на места в котловините и в равнините ще се задържи мъгливо. След обяд временно видимостта ще се подобрява, но от югозапад облачността, средна и висока, ще се увеличава. Почти тихо време. Максималните температури ще бъдат между 6° и 11°, значително по-ниски в районите с трайна мъгла, в София - около..

публикувано на 20.01.25 в 07:15
Виктория Катранова

Наздраве за болката и за тъгата

С нас е поетесата, радио и телевизионен журналист Виктория Катранова: "Аз съм невероятен оптимист. Първите ми журналистически изяви бяха като студент, сътрудник в БНР - детските и младежки предавания, после Предаване за столицата. Срещнах се с доста интересни хора, от които научих много неща. Когато минавам покрай БНР сърцето ми бие по-бързо.  Освен..

публикувано на 19.01.25 в 11:28
Златна Костова

Златна Костова: талантът е да имаш нюх

Златна Костова е журналист, когото повечето познават като преводач - достатъчно е да кажете "дубрютру", за да се разбере словотворчеството ѝ, в случая в култовия сериал на ВВС "Ало, ало": "Както винаги предизвикателствата пред журналиста и преводача стават все по-големи заради навлизането на ИИ. Но преводачите на художествени произведения не са..

публикувано на 19.01.25 в 11:06
Ралица Мавродиева

Цьолиакия: болест, която удря социалния живот

Ралица Мавродиева ни обяснява  каква болест е цьолиакията: "Част съм от Асоциацията цьолиакия и майка на дете с цьолиакия. Това е автоимунно заболяване за цял живот, това е реакция към протеина на глутена. При прием на глутен се засяга лигавицата на тънкото черво. Тялото не се храни. Симптомите често се бъркат с други заболявания. Изследванията са..

публикувано на 19.01.25 в 10:26

Магията е в звукоизвличането

Народната певица Руслана Аспарухова от „Мистерията на българските гласове“ ни разказва за очакванията ѝ за годината, които идва и за нещата, през които е преминала: "На всекиму да се случват все хубави неща. Много непринудено и по-детски чисто се присъединих към репетициите, на които ни покани един диригент в малките класове. И до ден-днешен обичам..

публикувано на 19.01.25 в 09:57
Иван Симов на технически съвет

Историята оживява: Радиото - инж. Иван Симов, Първо студио

На 25 януари 2025 година, Българско национално радио отбелязва 90 години от издаването на Указ номер 25, подписан от Цар Борис III. С тази наредба-закон радиоразпръскването в България става държавна собственост. Тази дата се възприема за начало на професионалното радио в България: Запис от разговор с инж. Симов ни предостави друг емблематичен..

публикувано на 18.01.25 в 16:00

Софийски разкази - Велизар Пеев и шоколадената фабрика

Велизар Пеев и шоколадената фабрика са в центъра на нашия интерес днес: На 7.11.1901, Велизар Пеев отваря врати първата шоколадова фабрика в България. Какаовите зърна се внасят от Латинска Америка. Първият уред за разбъркване на шоколадовата смес му се изпраща от самия Линдт. На шоколада не пише, че е произведен в България. Защо, както и к акви са..

публикувано на 18.01.25 в 15:00