Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Има ли втори шанс вкусната и годна храна да бъде спасена

Сиси Симеонова
Снимка: Радио София

Предаването "Радиокафе" днес е част от второто издание на Академията за иновации в агробизнеса. Заедно пътешестваме в света на иновациите, срещите ни са интересни и вълнуващи с хора, развиващи своите иновативни идеи в полза на всеки от нас.

Една от тях е лъчезарната и изключително интересна дама Сиси Симеонова от "Foody", чиято мисия на фирмата е да придават приключенски характер на ежедневното хранене и едновременно с това нещата да стават "по-еко". Отправната точка на идеите, които екипът реализира в продължение на 3 години е "спасяването" на храната и това да не се позволява тя да се разхищава. Тогава няколко заведения за хранене откликват на техния призив да се направи нещо колективно  в тази посока.

"Така че ние сме истинските "foody-та", което в превод от английски означава "чревоугодници", хора наслаждаващи се на храната и които не искат тя да бъде разхищавана“, разкри Сиси Симеонова. Тя допълни, че страстта и любовта към гастрономията е комбинирана с желанието, че в световен мащаб е нужно да сме по-устойчиви в начина, по който се храним, по който живеем и по който правим бизнес.

"Ние със сигурност се стараем да бъдем устойчив бизнес, който помага на хората, отскоро и на компаниите, да успяват да намалят своя въглероден отпечатък, като се наслаждават на  една истински вкусна храна", отбелязват от "Foody".

Какъв е механизмът който допринася за постигането на тази идея?

"Foody" е действащо уеб приложение достъпно за всеки браузър и влизайки в него всеки може да избере какво му се хапва. Храната е напълно годна и качествена, но не е продадена в обичайните часове, след които много хранителни обекти предлагат известно намаление.

"Тази отстъпка те предлагат на нашата платформа, където вие си избирате, плащате с карта, поръчвате доставка,  или вземате на място и си хапвате вкусно", поясни  Сиси Симеонова.

По думите й с това действие не се позволява храната да не бъде продадена и после да бъде изхвърлена.

"Нашата цел е да дадем втори шанс вкусната и годна храна да бъде спасена", подчерта тя.

Според ООН, храната която годишно се произвежда, накрая под една или друга форма бива разхитена и се превръща в петия най-голям замърсител в света, дори по-голям от авиационната индустрия, която сме свикнали да асоциираме директно с вредните емисии, каза още Симеонова.

Чуйте още от разговора на Лили Големинова в звуковия файл и се превърнете в ентусиасти за по-малко разхищение на храната.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.02.25: Битката за регулаторите – парцелиране на държавата по интереси

Седмичните коментатори на "Форум" днес се спряха на следните теми: Битката за регулаторите (КЗК, КФН, КРС, КЕВР). Разпределение на властови ресурс. Парцелиране на държавата по интереси. Те трябва да се независими и да защитават интересите на потребителите и на държавата. А дали е така? Ако се нарочи някой кандидат за нечий човек (на Пеевски, на..

публикувано на 26.02.25 в 18:35

Бойко Таков: Иновациите ни се нуждаят от подкрепа по пътя им към пазара

" Идеята на иновациите е да решават определени нужди и проблеми на хората и само тогава те могат да намерят място на пазара и да бъдат комерсиализирани", посочи д-р Бойко Таков – шеф на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП). Той беше специален гост на международната конференция за иновации "Ïnnovation..

публикувано на 26.02.25 в 18:05
Доц. Стелиян Димитров

Липсват локални изследвания за това как климатът в България се променя

Проведе се 11-то издание на международната конференция за иновации Innovation Explorer. Тази година събитието протече под надслов “Екстремен свят”. В началото на форума беше уточнено, че макар и абстрактно, това понятие най-добре описва динамичния свят, в който живеем.  Програмата поставя фокус върху екстремните климатични бедствия, екстремният..

публикувано на 26.02.25 в 17:36
Анна-Мария Въртовска и Тошо Йосифов

Анна-Мария Въртовска с премиера на новата си песен "Thirty"

Изпълнителката Анна-Мария Въртовска представи в ефира на Радио София новата си песен "Thirty". На 8 март Ани ще празнува 30-ия си рожден ден и с “BANDANNA”, освен страхотен лайв, ще подарят и нов сингъл, и видео клип към него с тематичното заглавие "Thirty", написано в чест на този рожден ден. Освен Анна-Мария Въртовска - вокали и пиано, част от..

публикувано на 26.02.25 в 17:23
Д-р Ния Чакърова, председателят на Столичната лекарска колегия д-р Асен Меджидиев, ректорът на МУ-София проф. Бойчо Ланджов  и д-р Любомир Гайдарски

Лекарите със "Златен Хипократ" са д-р Ния Чакърова и д-р Любомир Гайдарски

Близо 600 лекари от софийския Медицински университет днес положиха Хипократова клетва на тържествена церемония в зала 1 на НДК. 224 от Випуск 2024 са българи, а 353 – от чужбина: Северна Македония, Гърция, Великобритания и други страни. Анкета сред младите лекари показва, че сред най-желаните специалности са педиатрия, кардиология, хирургия,..

публикувано на 26.02.25 в 16:24
Заливът Ха Лонг във Виетнам

Изложбата "Без причина" - за пътуването, което маркира миговете в живота

Галериите от улица "Цар Самуил" имат сдружение, наречено "Посока Самуил". Имат си и традиция - всеки последен четвъртък от месеца работят с удължено работно време и предлагат нещо допълнително към показаните изложби.  Този четвъртък допълнителното към изложбата в галерия "Контраст" ще бъде Емил Данаилов, чиято фотоизложба "Без причина" е наредена..

публикувано на 26.02.25 в 16:02
Кирил Манолов като Фалстаф в спектакъл с диригент Рикардо Мути

Баритонът Кирил Манолов за премиерата на "Фалстаф" в Софийската опера

Софийската опера ще представи премиерно “Фалстаф“ от Джузепе Верди. В предаването „Радиокафе“ баритонът Кирил Манолов разказа за представлението. “Фалстаф“ е наистина много специална опера за мен, защото това бе ролята, която ме изведе на истинската международна сцена.  С тази роля започнаха да ме канят в много големи театри и много..

публикувано на 26.02.25 в 15:30