Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Културологът Георги Мишев:

Григорианският календар, който ползваме, е астрономически правилният

Сурвакането е сред старите, но добре запазени обреди

Д-р Георги Мишев
Снимка: YouTube.com

Един от най-колоритните обреди, свързан с Коледно-новогодишните празници и който е добре запазен, е сурвакането. То е съпроводено с наричане за предпазване от зли сили и пожелания за плодородие и богатство.

Сурвачката неслучайно се прави от суров дрян. Това дърво е здраво, твърдо и се използва от дълбока древност и като символ на устойчивост, обясни пред БНР-Радио София културологът Георги Мишев. Той обърна внимание, че дрянът цъфти във време на годината, когато други видове още не са се събудили.

„Този обред е свързан с т.нар. магия на първия ден. Цели да пожелае благополучие през новия календарен период, да предпази човека от лошите неща, от премеждията (сериозни трудности и нещастия). Зимната обредност е предимно мъжка. Има вече и изменения. Тази година доживях да видя и коледарки“, отбеляза Мишев.

Той отбеляза, че Григорианският календар, който ползваме в България от 1916 г., е астрономически правилният.

Първоначално римският календар е бил от 10 месеца, започвал е от март. По-късно се добавят януари и февруари, а началото на годината (1 януари) се свързва с встъпването в длъжност на високопоставените чиновници в Римската империя.

В същото време има многообразие във вярванията и традициите. Трудно е да се каже, че нещо навсякъде се изпълнява по еднакъв начин.

Т.нар. „мръсните дни“ например някъде са от Игнажден до Коледа, другаде - до Васильовден или Йордановден.


Георги Мишев отбеляза промяната в трапезата по и след Коледа, появата на свинското месо, ролята на свинската глава, която се прекадява, въпреки че не е жертвена храна, позволена за курбан.

Ролята на водата по празника също е съществена, допълни културологът.

В „мръсните дни“ светът на всички зли сили е отворен. Те свършват с кръщаването на водата на Йордановден. „Мълчаната вода“ е ритуално чиста, с магическа сила и се среща и в други народи.

Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 07.04.25: Освен еврозоната има и други важни теми за държавата!

Започва седмица, в която събитията, новините и тенденциите във "Форум" ще коментират Лидия Даскалова - политолог и юрист, и Калоян Константинов – журналист, асистент към БАН. В днешното издание водещият Лъчезар Христов ги провокира със следните теми: След вота за недоверие Засега единственото безспорно преимущество на..

публикувано на 07.04.25 в 18:39
Костадинка Тодорова и Давид Регал

Как един испанец от Лорка заживя в Разлог

Пънк и рок господстват в новия Фестивал на трите планини: На 5, 6 и 7 септември между Банско и село Баня ще има фестивал. Пънк – рок фестивал, наречен The Three Mountains Festival. На обширно открито пространство, със сцени, шатри и всичко необходимо за голямо музикално събитие. Място за 1000 палатки, отделно и за каравани, паркинг. Ще..

публикувано на 07.04.25 в 17:46

Дойчин Неновски обиколил приютите за 4-ноги преди да оглави "Екоравновесие"

За пръв път, преди да встъпи в длъжност директор на "Екоравновесие" се срещна с представители на неправителствени организации, работещи в защита на правата на животните и доброволци, които помагат в общинските приюти. Дойчин Неновски поема ръководния пост макар и временно, но дава заявка, че ще поддържа активна комуникация с тях. Засега..

публикувано на 07.04.25 в 16:55

Форум за "Д-р Изкуствен интелект" в Световния ден на здравето

Днешният 7 април е Световен ден на здравето и професионален празник на здравния работник. Това е и повод да обърнем поглед към развитието на медицината и иновациите в нея. От 17 часа в  иновационен форум “Джон Атанасов” на София Тех Парк ще се проведе петото издание на поредицата за технологии, бизнес и наука Tech Park Talks ...

публикувано на 07.04.25 в 16:14
Владимир Иванов

За година великденската трапеза е поскъпнала с по-малко от 10%

" Ние сме пазарът с най-много промоционални етикети . Най-добре е да търсим български яйца и агнешко месо. Конкуренцията и по празниците води до възможност да се намерят  продукти на нормални цени, не повишени спекулативно . Пазарът е най-добрият регулатор. Друга тема е веригата от производител до краен купувач", каза още председателят на ДКСБТ. Той..

публикувано на 07.04.25 в 15:16

Италианският куратор Алесандро Винчентели представя в София изложбата “Кой бачка сега!"

Италианският куратор Алесандро Винчентели представя в София изложбата “Кой бачка сега! Разкриване на невидимото: труд, несигурност и изкуство“. Проектът ще бъде открит тази вечер в галерия „Куб-Топлоцентрала“. По думите на екипа експозицията изследва невидимата, но интегрална природа на труда – по-специално работата, която остава недооценена или..

публикувано на 07.04.25 в 15:01