Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София има всички предпоставки за градско пчеларство

Петър Петров с кошер - тип „Top bar”
Снимка: Личен архив, стоп-кадър

Срещаме ви с Петър Петров - „инженер по образование и пчелар по душа“
Живее в града, но се запалва толкова по живота и продуктите на пчелите, че поставя 5 кошера в „Княжево“. Още помни първия си мед, който споделил с приятели като пълнеж на палачинки.

В София има всички предпоставки за развитие на градско пчеларство. Най-хубавият мед в столицата е акациев или липов, твърди Петров.

В момента той се грижи за 30 кошера на три различни локации. 
От 2022 г. прави видеоуроци за начинаещи пчелари. Към тримесечните му курсове вече има явен интерес. С Лесотехническия университет са създали учебен пчелин в Студентския град. Работи и по проект със „Софийска вода“ до пречиствателната станция в „Панчарево“.

Проследява състоянието на пчелните семейства, прави периодични измервания в кошерите.

Разказва, че един от първите проекти за градско пчеларство е от 2011 г. на покрива на столичен хотел, след това и над НДК.

Пчелите се развиват по един и същ начин. Целта на пчеларят е да оптимизира живота и дейностите, за да се увеличи добивът им“, обясни пред БНР-Радио София Петров.

По думите му, България е с благоприятен климат за отглеждане на пчели. Но докато преди години е имало 70-80 хиляди пчелари, в момента те са едва около 10 хиляди. Общият брой кошери у нас са около 800 хиляди.

Тенденцията показва, че бизнесът се окрупнява.

В Европа хората, които се грижат за пчели като хоби, имат средно по 28 кошера.


Снимки: Петър Петров

Вече са разработени и софтуерни програми, които помагат за дистанционно проследяване на температурното разпределение в кошера. Но ако изключим дигитализацията, при добра организация един пчелар може да отглежда от 150 до 300 кошера.

„Ключово е да чувстваме удоволствие от общуването с пчелите - категоричен е в съветите си Петър Петров. – Те жилят в краен случай. Няма да ви нападнат, ако сте внимателни, не ги стресирате и застрашавате. Човек трябва да се намесва в живота им минимално, само когато се налага. И да не взема всичкия им мед, да им оставя и за храна.“

Най-иновативният тип кошер е от вида „Top bar”, разясни още Петров. При него се изграждат натурални пити, без восъчни основи, без тел и без центрофуга. Добивът не е висок, на пчелите отнема време да си изградят клетките, но са подходящи и за жени (няма вдигане на тежко), а качеството е възможно най-високо.

Медът наистина е полезен, но все пак е въглехидрат, допълни пчеларят. И препоръча да се консумира по 50-100 грама на ден.

Най-полезен е направо от питата, защото не е минал през никаква обработка.


В разговора се включи и Марта Стоилова, която от близо година се занимава с пчели, и то с „Top bar” кошери.

Тя отбеляза, че много хора имат романтични идеи и представи за пчеларството, но си има и предизвикателства.

„С тези къщички за пчелите („Top bar”)  е много по-удобно - потвърди Стоилова. - Не е необходимо да имаме центрофуги, помещение с инвентар. Когато искаме, можем да отидем, да вземем една пита, да я пресоваме и да използваме меда.
Ние се учим с пчелите. Важно е и нашето участие. Осъществимо, всеки може да се занимава с благородните пчели.“

Чуйте разговора на Лили Големинова.


По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Милена Стойчева: Стартъп културата е част от моето ДНК

Милена Стойчева бе министър на иновациите и растежа в периода от юни 2023 до април 2024 година. В разговора с нея в днешното ни "Радиокафе“ т я разказа как да изградим устойчива система за иновации и успех, как страната ни да бъде привлекателна дестинация за иновации, какво е нужно, за да може държаавата, бизнесът и творците да създадат общо..

публикувано на 18.09.24 в 18:09

Септември е месец на осведоменост за рака при децата

Всяка година през месец септември, Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ реализира различни инициативи, свързани с осведоменост за рака при децата. Стигмата в обществото по отношение на рака е голяма, каза пред Радио София Петя Александрова - член на УС на сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“. „Все септември месец..

публикувано на 18.09.24 в 17:55

Д-р Марина Желябова: Все повече хора предпочитат дистанционна или хибридна работа

Нови правила за провеждане на обучение и инструктажи по здравословни и безопасни условия на труд в България, влизат в сила от 27 септември 2024 г. Целта е да се модернизират и улеснят процесите, свързани с безопасността и здравето на работното място. Фактът, че след Covid пандемията все повече хора работят онлайн, налага промени и в тази..

публикувано на 18.09.24 в 16:32
Стани Милев(вдясно)

"Криейтив бъз“ и ролята на държавата в творческо-креативната индустрия у нас

Част от "Кошера" и неговата креативна същност е Стани Милев. Той е създателят на студио за анимация и криейтив Chase a cloud, което работи с утвърдени имена на световния пазар. Дългогодишният му опит е свързан със създаването на различни успешни и неуспешни бизнеси, той е дизайнер/аниматор/създател по натура. Най са му на сърце собствените..

публикувано на 18.09.24 в 16:26
Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: След изборите ни очаква още от същото

След изборите ни очаква още от същото, коментира пред Радио София доц. Иво Инджов - политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Според него не се очакват съществени промени. „Няма да бъде съставено устойчиво правителство, ако въобще се стигне до създаване на редовно правителство. Иначе, да, ще има преразпределение на силите в..

публикувано на 18.09.24 в 15:18

Променя ли изкуственият интелект стандартите за красота?

Екипът на предаването "Радиокафе" днес е в Интер Експо Център, където излъчваме на живо от събитието "Тук-там Кошер" - кошер от жужащи, добри енергии, на бизнеса, на  младите хора, които живеят и работят в България, или живеят и работят в чужбина. Всъщност, идеята на "Тук там" е да ги свързва, за да има едно добро бъдеще за тези, които искат да се..

публикувано на 18.09.24 в 14:29
Интер Експо Център

Форумът "Тук-Там Кошер" събира 150 компании

Друг лектор, Борислав Василев също се включи с тема за управлението на знанието във времената на дигитална трансформация. "Дигиталната трансформация много често се бърка с термина "дигитализация". Дигитализацията е просто преминаване от аналогови към цифрови продукти за компаниите, докато дигиталната трансформация е нещо по-глобално...

публикувано на 18.09.24 в 12:55