„Моята лична мисия е да накарам колкото се може повече хора да ядат мед и затова вложих този мед в един експеримент, който се оказа много успешен. Направихме храна за спортисти, която е на база мед – дава енергия и е добър за имунитета“, казва Биляна Николова.
Споделя, че е станала пчелар почти случайно. Всичко тръгва от статия, в която Биляна прочита, че пчелите изчезват. Записва се на курс по пчеларство.
„Той беше половин година – от есента до пролетта. Пролетта си взех първите кошери. Още първата седмица ми ги откраднаха, което ме амбицира още повече. Там, където са пчелите има акация и аз извадих най-великолепния акациев мед, който някога съм яла“.
Тогава медът още повече я пленява и тя започва да прави сама енергийни гелове.
„Енергийните гелове са пакетчета със субстанция, която дава енергия на спортистите. Моята първоначална идея беше да заменя неполезното с полезно. Другото, което сериозно ме амбицира е овкусяването, защото всички тези масови гелове са изкуствено овкусени и изкуствено ароматизирани“, добавя Биляна Николова.
Разказва, че медът, който произвежда е био. Това означава, че в радиус от 5 км няма пътища и поля, на които се пръска с пестициди и хербициди, кошерите не са боядисани вредни с бои, а пчелите не приемат никакви лекарства. Биляна споделя, че основната й цел е да промени мисленето на хората, че мед трябва да се приема само, когато човек е болен.
„Българският мед има всички предпоставки да е много добър, но трябва повече да се рекламира. Има държави, които са си поставили за политика да си рекламират продукцията от мед и са много по-известни от нас, въпреки че имат много по-малко и количество, и разнообразие на вида мед“, добави тя.
В момента Биляна учи в Италия как да стане меден сомелиер.
„Това е сензорен анализ, при който се определят характеристиките на меда. При този анализ се дегустира. Вижда се на вид, на цвят на мирис как изглежда меда. Има определителни карти, с които се дефинират качествата. Следи се за дефекти и странични аромати и вещества. Идеята на сомелиерството е, че определяйки качеството на меда, може да се помогне на потребителите да различат видовете мед и да оценят достойнствата им“.
Биляна Николова разказва, че иска повече хора да имат знания за меда, а мисията й е да повиши културата на българина по отношение на меда. На 30 март тя организира уъркшоп, с теоритична и практична част. Той е отворен за хора с различни интереси.
Подробности можете да чуете в звуковия файл.
Павел Балев безспорно е един от най-успелите български диригенти зад граница. Реномето му в Европа е впечатляващо високо. Това се дължи на задълбочените му познания, прекрасното познаване на репертоара, детайлната подготовка за всеки ангажимент и изключителната му работа с оркестъра. И на интересните и често необичайни програми, които конструира..
Краят на сладкарница “Цар Освободител” е по-тривиален от очакваното: На 8 септември 1945 във в-к Отечествен фронт се говори за сладкарницата като сборно място на другарите Тодор Павлов и подобни за "народно въстание" на сутринта на 9 септември. Пак там са се продавали билети за джазова вечер. В последствие в 1946, друг вестник говори за..
Светлана Мухова и новата ѝ книга "Извори за миналото на Копривщица от османските архиви": "Църквата е построена във времето, когато е създаден регистъра на мъжкото население. Над 10 годишните деца работят, около 60% от мъжете работят извън родното си място, дори 12 годишни деца работят с предприемчивите си родители в европейска Турция, Гърция. Описът..
Цигуларите виртуози Дина Шнайдерман и Емил Камиларов, на които цяла България се възхищава, се запознават на младежки фестивал в Берлин, където са конкуренти за първата награда - той от името на България, а тя от СССР. Дина я спечелва, а Емил се влюбва. И я чака цели 8 години, защото бъдещата му съпруга е малолетна и все още ученичка...
С „Маргаритка“ на мач. 11-14 април: футболни фенове от различни агитки се обединяват в името на децата. Събитието ни го представя Йордан Жечев: "Инициативата е да предаден любовта си към отбора. "Маргаритка" е социален проект - децата да имат достъп до качествено възпитание. Обиколихме фенклубовете на 16-те отбора в Първа лига. Стиснахме си ръцете за..
"Великден в града" – започва великденски базар в Градската градина. Подробностите от Теодора Бреме, организатор: "Постарали сме се нашите посетители да се потопят в празничното настроение. Днес сме подготвили кори с яйца за малките, а утре ще правим венци. Продължаваме до Велики понеделник. Всеки ден има програма с кулинарни изненади и ателиета за..
Историческа възстановка на живи картини от Априлското въстание в Северния парк с доц.д-р инж. Георги Маринов: "За съжаление малко е лошо времето, но това не ни пречи. Участниците са облечени и чакаме общината да реши точния час, чакаме да се посъбере малко публика, правим го за децата. Правим живи картини - първоначално селско ежедневие, нападение..