Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Баницата нареди България на 5-о място в кулинарна класация

Снимка: Taste Atlas

Българската баница беше класирана в топ 10 на най-вкусните ястия със сирене в света. Тя заема пета позиция в класацията на Taste Atlas.

В топ 50 на най-вкусните ястия със сирене в света попадат още два български традиционни специалитета - овчарска (41 позиция) шопска салата (14 позиция).

В различните краища на България баницата със сирене се прави по различен начин и може да има различен вкус, обясни пред Радио София проф. д-р Ана Кочева, ръководител на секция „Диалектология“ в Института за български език при БАН. В това тя се е убедила с колегите си, докато са пътували във връзка с работата над интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия.

„Обиколихме Мизия, Тракия, Македония, българските исторически диаспори по света. Установихме, че баницата е най-традиционното българско ястие. Тя е свързана както с празничната трапеза, така и с ежедневието“, разказа проф. Кочева.

По думите ѝ, някои от лексемите, с които се обозначава баницата, имат славянски произход, което е доказателство колко отдавна се приготвя по нашите земи. Други названия са млин, клин, зелник („но не е непременно със зеле, а с всевъзможни зелении от градината – лапад, спанак, дори билки“) и други.
Най-старата позната форма е „гибаница“ във Видинския край. (Глаголът нагибам означава сгъвам, прегъвам.) Има названия и от турския език, например бюрек, сладката татлия и т.н.

Познати са още млечна, дърпана, мързелива, ялова баница.

Можем да говорим за кулинарни балканизми и по отношение на езика, и по отношение на храната“, акцентира проф. Кочева.

Това може да се установи и на кулинарната карта на БАН.

Върху баницата може да се екстраполират и много от ритуалите, от вярванията и отношението към хляба – от замесването до консумирането при различни поводи, допълни още специалистката от БАН. Тя съобщи, че скоро предстои да излезе книгата "Езикът на българската кухня", а до 2 години по-късно - обемист "Български диалектен кулинарен речник". 

Чуйте целия разговор на Данаил Конов.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Съдовете са с обем до 740 л. и са лесни за сглобяване и употреба

Столичната община дава 2000 компостера за домакинства от цяла София

Столичната община достави на районните администрации 2000 компостера за домакинства от цяла София . Те са част от инициативата на администрацията „Компостирай вкъщи“ и се раздават на домакинствата, които предварително са заявили желание, съобщават от Столичната община. С това общият брой на компостерите за домашно ползване по програмата стават над 14..

публикувано на 21.03.25 в 16:10

Любчо Нешков: Гневът в РСМ и протестите в Сърбия имат корени в десетилетията назад

След десетките жертви в Кочани не можем да говорим за изолиран трагичен случай, а за поредното тежко сътресение в нашата югозападна съседка, коментира пред БНР-Радио София Любчо Нешков, журналист и експерт по процесите на Балканите . Той припомни, че преди това имаше пламнал автобус (на територията на България), потънал кораб в Охридското..

публикувано на 21.03.25 в 15:38
Александра Алгафари

Що е емоционална интелигентност и могат ли алгоритмите на AI да заместят изразяването ѝ?

В предаването "Радиокафе“ с ентусиазъм разговоряме за това - как се променя емоционалната интелигентност в ерата на изкуствения интелект (AI) Ггост и събеседник по темата е психотерапевтът Александра Алгафари . "Ако искаме да определим що е то емоционална интелигентност, нека първо да помислим – можем ли да си назовем емоциите. Когато..

публикувано на 21.03.25 в 15:22

Със "Седмица на кукленото изкуство" отбелязваме Световния ден на кукления театър

На 21 март отбелязваме Световният ден на кукления театър. Асоциацията на куклените театри в България празнува със 7-дневни чествания в първата по рода си "Седмица на кукленото изкуство“. В цялата страна са предвидени събития, с които се отбелязва инициативата като участват куклени и драматично-куклени театри, членове на Асоциацията...

публикувано на 21.03.25 в 15:15

Форум “Сън” - разбива митове и клишета за добрия и качествен сън

“Масово хората имат проблем под една или друга форма със съня - или спят, но не се наспиват или не спят изобщо. Жените, когато минат 50 години и влязат в третата фаза от живота си, също рязко започват да не могат да спят. Така се стига до един цикъл и се разболяваш в известен смисъл”, казва журналистката Сибина Григорова , която е от..

публикувано на 21.03.25 в 13:40

Добротворчеството в България в документалния филм "Нищо не може да те спре"

Добротворчеството в България през погледа на киното можем да видим в документалния филм "Нищо не може да те спре“. Вдъхновяващите истории в него споделят най-големите благотворителни организации у нас – Гората.бг, "Капачки за бъдеще", "За доброто", "Не си сам", децата от с. Златица, фондация "Даная" и "Преградка в България". Прожекцията на филма е на..

публикувано на 21.03.25 в 12:49

Продължава кампанията за ранен прием на военни лекари

Кампанията за ранен прием на военни лекари продължава. 20 са местата за следващата учебна година, обявени със заповед на министъра на отбраната, за курсанти по специалността “Военен лекар”, съобщават от ВМА – София. Обучението се осъществява чрез тристранно споразумение между Военномедицинска академия (ВМА), Висшето военноморско училище „Н. Й...

публикувано на 21.03.25 в 12:08