Все още няма достоверна статистика за България , но се смята, че около 670 тона храна годишно се изхвърля. Голяма част от нея може да бъде спасена.
По време на празници обаче хората засилват тенденцията, защото често пъти се презапасяват с продукти.
Това отбеляза пред Радио София изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова:
„Полагаме усилия, но е трудно да се каже, че има някаква обнадеждаващя тенденция за намаляване похабяването на храна.“
Хранителната банка дава възможност за оползотворяване - когато някъде има излишно количество, погрешно етикетирана или отказана поръчка, чрез нея може храната да бъде дарена и тя да отиде, където от нея имат нужда.
"През миналата година сме спасили около 147 хиляди кг храна на приблизителна стойност 620 хиляди лева. През тази календарна година очакваме количеството да достигне 200 хиляди килограма, за над 1,8 млн. лева. Това се дължи на отпадането на административните пречки", каза още Миланова.
Доброто планиране или опитът помагат за това, да не се стига до изхвърляне на храна, категоричен беше в студиото на Радио София Дарин Стойков, собственик на малък ресторант в столицата.
Според него днес храната е много достъпна и сякаш не я смятаме за нещо ценно. Но отношението към нея е важно – то показва мисълта ни към природата, а така също и уважението ни към труда на всички, които са се трудили за нея.
„Готвенето е последното нещо в една кухня. В нея има много химия, физика и математика“, изтъкна афористично Дарин Стойков като съвет за разумно планиране на продуктите.
Той разказа за т.нар. „висящи козунаци“ и помощта за бежанци и други нуждаещи. И даде съвети за оползотворяване на неизядена храна – пържени филийки, сладък пай (от останал козунак например), крутони…
"За хубавия празник не са нужни големи очаквания или телевизор. Най-важното са хората, с които заедно преживяваме деня или вечерта."
Навръх Първи май студиото на "Форум" отново се напълни със седмичните коментатори Гергана Костадинова – пиар, директор на агенция "Right Direction", и Димитър Кръчмаров – продуцент, сценарист, част от екипа на спортната страница "Топка е". Темите, които днес им предложи водещият Лъчезар Христов, а те с готовност приеха, са: 149 години..
Повече от 50 ученици от 15 училища ще вземат участие в третото издание конференцията "Добродетели на духа и волята" , която ще се проведе на 2 и 3 май в Регионалния исторически музей в София (РИМ - София). На нея ще бъдат представени разработки по теми на едни най-драматичните и героични моменти от българската история : "100 години от..
По данни на НСИ заетите лица в България на възраст между 55 и 64 години са 632 000 през третото тримесечие на 2024 г.. Те са 70% от населението в същата възрастова група. 10 000 българи на възраст над 65 г. са се регистрирали в Бюро по труда . 42% от регистрираните безработни са на 50+ години – или близо 62 000 души. 7 хиляди от тази..
Един от общинските културни институти в столицата - този в Надежда, днес в духа на празника на труда - 1 май, организира почистване и освежаване на фоайето на институцията. “Решихме да оправим културата като започнем от Културния дом в ОКИ “Надежда”. Пълно е с хора - имаме цигулари, диригенти, режисьори, контрабасисти, челист, оперен певец. Хора,..
Етап 6 от реконструкцията на ул. "Опълченска“ от бул. "Александър Стамболийски“ до бул. "Сливница“, налага промяна на движението в района, съобщиха от Центъра за градска мобилност. От 02.05.2025 г. до 30.05.2025 г. включително, се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. "Опълченска“ между бул. "Сливница“ и бул. "Тодор Александров“..
Честването на Априлското въстание и празника на град Копривщица се провеждат ежегодно на 1 и 2 май на площад “20-ти Април“ в града. За първи път отбелязването на празника става през 1926 г. Събитието се случва на площад “20 април” пред констицата на героите от Априлското въстание и днес за 99 път се отбелязва възстановка на тези паметни дни от 1886..