Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да пръскаме доброта – това ще ни се върне

Коледа в Етнографския музей
Снимка: Етнографски музей

Д-р Иглика Мишкова от ИЕФ с ЕМ – БАН за магията и чудесата по Коледа:

"Традициите, които най-силно топлят, са около Бъдни вечер, събирането на всички около трапезата. За огромно съжаление сега се коледува само от групите към читалищата. Преди са били само мъже, както лазарките са моми. Възрастните коледари са в източните краища, децата – в западните.

Днес коледарските дружини обикалят семействата си, близки и познати плюс тези, които са заявили посещение на коледари. Групите им имат определен брой, числото е различно във всяко едно селище. Ходят през нощта или много рано. Коледарските песни са определени за всяка една възраст и занятие. Някога е било грях ако не отвориш на коледари. Изпява се песента на най-стария домакин и после към всеки от домашните. Тогава си получават даровете – кравай, сланина, кървавица, пари. Благословиите са често шеговити. Коледуването е типично при всички източноправославни. Има го и полазването по Игнажден.

Продължавам да вярвам в Дядо Коледа и коледния дух, Коледа е времето за семейството и най-близките, топлината и споделянето са основата на този ден. Всички се стараем да съберем повече поколения, да зарадваме с нещо малко, да раздадем радост. От Бъдни вечер трябва да има порция за странник, за човек в нужда. Да пръскаме доброта – това ще ни се върне.

Изпадаме във френетично броене на ястията. Броят им не е най-важното. Подготвя се свинско печено със специален сос, гушките са малките станимъшки сърмички. Баницата с късмети е по-скоро за Нова година, но традициите са различни в различните краища на страната. Остава на почит наученото от майка и баба.

Годината бе наситена с доста събития, развивахме образователните ателиета, проекти, след пандемията нещата станаха по-забързани. Имаше коледни ателиета в Етнографския музей – за обредни хлябове и сурвачки за Нова година. В традицията е всеки празник да се чества по няколко дни.“


По публикацията работи: Людмил Фотев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По време на празничното пазаруване се засилват кибератаките

По време на празничното пазаруване, особено около Black Friday и Cyber Monday, киберпрестъпниците засилват своите усилия да измамят онлайн потребителите. Основните заплахи включват фалшиви онлайн магазини, фишинг атаки, измамни реклами и кражба на лични данни. Ако сме достатъчно информирани по-трудно бихме могли да бъдем измамени, коментира..

публикувано на 20.11.24 в 09:56

Поривист вятър вдига температурите, в София - до около 15°

Днес ще бъде ветровито. Ще духа умерен, в Източна България и северно от планините - силен и поривист вятър от юг-югозапад, съобщиха от НИМХ. Ще преобладава слънчево време, но привечер над Северозападна България облачността ще се увеличава и вплътнява. Дневните температурите ще се повишат, ще са предимно между 12° и 17°, а в районите, където вятърът ще се..

публикувано на 20.11.24 в 07:35
Дори и рушащ се, този паметник е сниман и от чужденци

"Форум", 19.11.24: Шокът – дори културен, може да ни накара да се променим

Във втория ден от настоящата седмица коментаторите във "Форум" адв. Николай Хаджигенов и Светлин Желев, провокирани от водещия Константин Лавсов, обсъждаха теми, свързани с: Българското образование : STEM кабинетите – музеи или действащи хъбове в иновативните училища;  Образователни модели за пример; Мотивация, подходи, надежди..

публикувано на 19.11.24 в 18:45

Малки и големи ученици разсъждават за бъдещето на храната и за храната на бъдещето

Храната – бъдещето, отглеждането, производството, иновациите и устойчивостта ѝ, дистрибуцията, както и хранителната култура , е във фокуса на традиционната Световната седмица на предприемачеството (от 18 до 24 ноември), която и тази година се провежда у нас със събития, организирани от Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria)...

публикувано на 19.11.24 в 17:05

Младите хора продължават да са загрижени за здравословната среда и храна в училище

Десетото издание на младежкия форум Voice It ще се проведе на 20 ноември (деня, на който е приета Конвенцията за правата на детето на ООН) под наслов "Здрави в училище" , съобщиха организаторите от Националната мрежа за децата (НМД). По традиция фокусът и подтемите на форума са избрани от момчетата и момичетата в младежката мрежа..

публикувано на 19.11.24 в 16:49

Оризът на пиедестал в конференция от Седмицата на италианската кухня

Деветото издание на Седмицата на италианската кухня се отбелязва с различни инициативи от 16 до 22.ноември. Тази година събитията са под наслов "Средиземноморската диета и традиционната кухня – здраве и приемственост“ Целта е да се представи италианската кухня и традиционните ѝ корени и призната роля в средиземноморската диета, за..

публикувано на 19.11.24 в 16:26

Константин Занков: Успехът трябва да ни мотивира да развиваме туризма още повече

Настоящата година е най-успешната в историята на българския туризъм , но резултатите не бива да ни успокояват, а да ни мотивират да се развиваме и да постигаме още повече. Подемът в сектора е осезаем и това се дължи на много фактори. След ковид пандемията на хората им се пътува. Ръстът е забележим и при входящия, и при изходящия..

публикувано на 19.11.24 в 15:40