Живко Джамяров e създател на бранд с вегански суперхрани с български и балкански съставки. Gоворим за суперхраните като цяло и даваме идеи как да бъдат включени в менюто по време на пости:
"Понятието функционална храна включва храите с важна роля за някои от функциите на организма. Храни, естествено богати на нутриенти или допълнително обогатени с такива. Натурални са тези с ферментация и покълване, тогава се увеличават микронутриентите. На 36-ия час концентрацията им е най-висока и запазени на ниска температура са много по-полезни. Техниките на ферментация са познати от хилядолетия, те са част от хранителната култура. Те са изключително важни за чревната флора.
Всичко тръгна през личен здравословен проблем. Това ми отвори очите как съм се хранил. Бях млад и се храних стандартно, дадох си сметка колко е важно да се мисли за превенцията. Обръщам внимание на залитащите по алтернативните подходи - нито една крайност не е добра. Човек не трябва да изключва нищо, трябва да има холистичен подход.
Първо изключих рафинираните съставки - захар, олио, бяло брашно, залагах на по-качествени храни. Видях и други страни със страданието на животните и напълно изключих животинските храни. Вече имаме алтернатива на продуктите, свързани със страдание.
Трябва да се знае за антринутриентите (инхибиторите) в зърната - трябва да се накисват ядките и да се изхвърли водата. Ферментация, където е възможно, тези, които могат да се ядат сурови - най-добре. Не трябва да има свръхпреработка на храните. Човек трябва да знае какво плаща със здравето си. Да се храниш качествено, дори и с по-малко.
Тофуто приема всякакви подправки, темпе - също. Човек трябва отрано да рафинира вкуса си. След инсулта си в 2013 се посветих на правенето на полезни храни. Стигнах до идеята за храни, създадени чрез покълване и ферментация. Първите са дело на разработките на учен-микробиолог. Имам концепция за визията им. Срокът им на годност е 2 години, изсушени са във вакуум на 40 градуса, смилат се на каменна мелница с бавна скорост. Реших да ги обогатя с деактивирана хранителна мая, диви растения. Храната е на прах и така да се каже, ъпгрейдва другата или напитките.
Залагаме на традиционни плодове - шипка, нар, малина. В момент на пости е добре да се използва кисело зеле и темпе в нещо като капама. Трябва да се комбинира с достатъчно сън, превенция на стрес и физически усилия."
В края на миналата седмица Столичната община въведе мярката Зелен билет, с който срещу 1 лев всеки може да пътува неограничено целия ден с градския транспорт в София. Въвеждането на Зеления билет важеше за четвъртък и петък, когато стойностите на фини прахови частици във въздуха бяха нормализирани. Именно затова голяма част от столичани..
В подлеза на бул. "Цариградско шосе“, при бившия хотел "Плиска“, вече е факт първата водеща (тактилна) линия за незрящи. Идеята идва от Виктор Асенов, който е със 100% вродена слепота и от години се бори за по-безопасна среда за хората като него. Инициативата подема кметът на район "Слатина“ Георги Илиев, а проектът е осъществен с..
През следващото денонощие метеорологичната обстановка в южната половина от страната ще остане усложнена. С временни прекъсвания снеговалежите ще продължат, като значителни ще бъдат в Рило-Родопската област, Странджа и Сакар, а слаби - в Предбалкана, съобщиха от НИМХ. Без валежи ще бъде в Дунавската равнина. Вятърът ще се ориентира от североизток - ще е..
Днес "Радиокафе" гостува на Община Цариброд – Република Сърбия. Какви ще бъдат предизвикателствата пред българите, които живеят тук през новата година? Това е поредното съвместно предаване на Радио Телевизия Цариброд и Радио София. Зоран Джуров – Председател на Общински съвет Цариброд е първият ни събеседник: "Глобално нещата не са се..
На 25 януари 2025 година, Българско национално радио отбелязва 90 години от издаването на Указ номер 25, подписан от Цар Борис III. С тази наредба-закон радиоразпръскването в България става държавна собственост. Тази дата се възприема за начало на професионалното радио в България: Историята на българското радио обаче се заражда и оформя още..
Разговорът е с Анатолия Тодорова - уредник в Историческия музей “Свищов” и член на УС на Международна фондация “Алеко Константинов”: "Няма друг българския писател, останал с малкото си име, като наш съвременник и приятел. По неговото време Свищов е градът на първите неща. Гражданите в ежедневието си се радват на балове, приеми. Парите са се влагали..
Легендарният поборник, войводата Филип Тотю е имал богат и вълнуващ любовен живот, въпреки строгите правила за хайдутина - да не прескача дувари и да не ходи по жени, нито своя, нито чужда. Точно тях Филип Тотю не спазвал. Той имал три съпруги, съдили са го за двуженство, с последната си жена се събира, когато той е на 65, а тя - на 29...