Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Човек трябва отрано да рафинира вкуса си

Живко Джамяров e създател на бранд с вегански суперхрани с български и балкански съставки. Gоворим за суперхраните като цяло и даваме идеи как да бъдат включени в менюто по време на пости:

"Понятието функционална храна включва храите с важна роля за някои от функциите на организма. Храни, естествено богати на нутриенти или допълнително обогатени с такива. Натурални са тези с ферментация и покълване, тогава се увеличават микронутриентите. На 36-ия час концентрацията им е най-висока и запазени на ниска температура са много по-полезни. Техниките на ферментация са познати от хилядолетия, те са част от хранителната култура. Те са изключително важни за чревната флора. 

Всичко тръгна през личен здравословен проблем. Това ми отвори очите как съм се хранил. Бях млад и се храних стандартно, дадох си сметка колко е важно да се мисли за превенцията. Обръщам внимание на залитащите по алтернативните подходи - нито една крайност не е добра. Човек не трябва да изключва нищо, трябва да има холистичен подход.

Първо изключих рафинираните съставки - захар, олио, бяло брашно, залагах на по-качествени храни. Видях и други страни със страданието на животните и напълно изключих животинските храни. Вече имаме алтернатива на продуктите, свързани със страдание. 

Трябва да се знае за антринутриентите (инхибиторите) в зърната - трябва да се накисват ядките и да се изхвърли водата. Ферментация, където е възможно, тези, които могат да се ядат сурови - най-добре. Не трябва да има свръхпреработка на храните. Човек трябва да знае какво плаща със здравето си. Да се храниш качествено, дори и с по-малко.

Тофуто приема всякакви подправки, темпе - също. Човек трябва отрано да рафинира вкуса си. След инсулта си в 2013 се посветих на правенето на полезни храни. Стигнах до идеята за храни, създадени чрез покълване и ферментация. Първите са дело на разработките на учен-микробиолог. Имам концепция за визията им. Срокът им на годност е 2 години, изсушени са във вакуум на 40 градуса, смилат се на каменна мелница с бавна скорост. Реших да ги обогатя с деактивирана хранителна мая, диви растения. Храната е на прах и така да се каже, ъпгрейдва другата или напитките. 

Залагаме на традиционни плодове - шипка, нар, малина. В момент на пости е добре да се използва кисело зеле и темпе в нещо като капама. Трябва да се комбинира с достатъчно сън, превенция на стрес и физически усилия."

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 18.11.24: Политиката не търпи вакуум

Коментатори във "Форум" тази седмица са адвокат Николай Хаджигенов и главният редактор на сайта kaldata.com Светлин Желев. Заедно с водещия Константин Лавсов, част от темите, които дискутираха в понеделник бяха: - Казусът с избор на председател на Народното събрание - Групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет внася доклад за промяна на..

публикувано на 18.11.24 в 18:32
Яница Атанасова и Боян Бочев

Танцовият пърформанс "Шило", изграден върху екзистенциални въпроси, ще се играе в РЦСИ "Топлоцентрала"

Яница Атанасова е танцов артист, хореограф и преподавател в Нов Български университет, един от тези артисти, който смело представят своите спектакли на различни места в България. Тази седмица авторският й танцов пърформанс “Шило“ ще бъде представен в РЦСИ "Топлоцентрала“. Тя бе гост в предаването "Радиокафе“, за да разкаже повече...

публикувано на 18.11.24 в 17:24

Всеки втори българин избира да дарява поне веднъж в годината

Български дарителски форум представи Годишния анализ на дарителството в страната през 2023 г. Близо 138 милиона лева са дарили компании, фондации и физически лица. С това се бележи ръст от 11% на даренията в България през 2023 г., спрямо 2022 година. С 48% компаниите в страната остават най-големият дарител, следвани от фондациите с 33% от..

публикувано на 18.11.24 в 17:15

Ще намалеят ли пушачите в България, ако се вдигне акцизът върху тютюневите изделия?

В следващите три години в бюджета на България могат да постъпят допълнително 1,4 млрд. лв., ако бъдат повишени акцизите на тютюневите изделия на три равни стъпки. Това ще бъде свързано с поскъпване на цигарите с 13-14% годишно, според икономиста д-р Димитър Събев от Института за икономически изследвания на Българската академия на науките. Пред..

публикувано на 18.11.24 в 16:23

Какви рискове крие приемането на Закона за несъстоятелност на физически лица?

Министерството на правосъдието публикува за трети път за обществено обсъждане проект на Закон за несъстоятелност на физически лица. Приемането на закона се забави не само заради политическата криза в страната, но и поради сериозните възражения на правната общност към някои елементи на предлаганата концепция. Проектът беше приет на първо..

публикувано на 18.11.24 в 15:17

Излезе ново допълнено издание на бестселъра “Тодор Живков. Власт – свидетели, участници“

На днешната дата, 18 ноември 1989 година, българската опозиция провежда първият масов митинг в София, на площада пред Храм-паметника “Св.Александър Невски“, непосредствено след отстраняването на 10 ноември на дългогодишния генерален секретар на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет, Тодор Живков.Сред ораторите на този свободен митинг са..

публикувано на 18.11.24 в 13:41