Здравословното хранене трябва да започне от най-ранна детска възраст. Колкото по-разнообразно е менюто на малкото дете, толкова по-голяма е вероятността в бъдеще, то да се храни разнообразно. Това каза в предаването „Събуди се, София“ Магдалена Пашова – автор на книги за детско хранене – „По-здрави бебета“ и новата „По-здрави деца“.
„Има и друг феномен в детска възраст – когато детето започне да отказва храна. Или опитва, прави някаква физиономия и спира да яде, и родителите му решават, че то тази храна не я харесва и повече няма да му я предлагат. При малките деца няма такова нещо като нехаресване. Има непознаване, то им е ново“, каза Пашова.
По думите й, при отказ на детето да консумира някакъв вид храна е добре да му се предлага отново и отново. Отказът идва не от това, че малкият човек не харесва даден продукт, а от това, че не го познава. Според приучвания, новата храна трябва да се предложи между 10 и 20 пъти, за да е ясно дали детето я харесва или не.
Храненето е една от най-трудните човешки дейности, смята Магдалена Пашова, тъй като изисква участие на много мускулни групи, на много органи и системи.
Подробности можете да чуете в звуковия файл.
С нас е поетесата, радио и телевизионен журналист Виктория Катранова: "Аз съм невероятен оптимист. Първите ми журналистически изяви бяха като студент, сътрудник в БНР - детските и младежки предавания, после Предаване за столицата. Срещнах се с доста интересни хора, от които научих много неща. Когато минавам покрай БНР сърцето ми бие по-бързо. Освен..
Златна Костова е журналист, когото повечето познават като преводач - достатъчно е да кажете "дубрютру", за да се разбере словотворчеството ѝ, в случая в култовия сериал на ВВС "Ало, ало": "Както винаги предизвикателствата пред журналиста и преводача стават все по-големи заради навлизането на ИИ. Но преводачите на художествени произведения не са..
Ралица Мавродиева ни обяснява каква болест е цьолиакията: "Част съм от Асоциацията цьолиакия и майка на дете с цьолиакия. Това е автоимунно заболяване за цял живот, това е реакция към протеина на глутена. При прием на глутен се засяга лигавицата на тънкото черво. Тялото не се храни. Симптомите често се бъркат с други заболявания. Изследванията са..
Народната певица Руслана Аспарухова от „Мистерията на българските гласове“ ни разказва за очакванията ѝ за годината, които идва и за нещата, през които е преминала: "На всекиму да се случват все хубави неща. Много непринудено и по-детски чисто се присъединих към репетициите, на които ни покани един диригент в малките класове. И до ден-днешен обичам..
На 25 януари 2025 година, Българско национално радио отбелязва 90 години от издаването на Указ номер 25, подписан от Цар Борис III. С тази наредба-закон радиоразпръскването в България става държавна собственост. Тази дата се възприема за начало на професионалното радио в България: Запис от разговор с инж. Симов ни предостави друг емблематичен..
Велизар Пеев и шоколадената фабрика са в центъра на нашия интерес днес: На 7.11.1901, Велизар Пеев отваря врати първата шоколадова фабрика в България. Какаовите зърна се внасят от Латинска Америка. Първият уред за разбъркване на шоколадовата смес му се изпраща от самия Линдт. На шоколада не пише, че е произведен в България. Защо, както и к акви са..
Днес ще ви раздипля патетичната любовна история на поетите Екатерина Ненчева, Пейо Яворов и Дора Габе. В Легендите на София съм разказвала и за тримата, но днес ще разкрия кой в кого е бил влюбен. И понеже за Екатерина Ненчева, първата българска писателка дръзнала да вплете в стихове любовните си пориви, се знае сравнително малко, отделям повече..