Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храната като изкуство

Снимка: Феня и Искра Декало

В цял свят, сред най-гледаните телевизионни предавания са кулинарните. Има и безброй сайтове, в които „на живо“ показват приготвянето на храна, дават се препоръки, разказва се за тънкостите в готварството. Това не пречи милиони хора да предпочитат да хапнат от луксозни ресторанти и кафенета до капанчета, от всякакъв вид по света. За ресторантите със звезди на Мишлен, маса се поръчва с месеци напред, а цените не подлежат на обсъждане.

На фестивала за ангажирано кино в Хайфа, от десетина години има специален раздел „Кулинария“. В него се показват както игрални комедии, свързани с ресторанти, готвачи, страсти около оценяването им, така и документални филми за най-големите майстори по света. Една от особеностите е, че поне един от героите присъства на прожекцията на филм за своето заведение и след това се среща с публиката в прекрасната градина на фестивала. На такава среща присъстваха кореспондентите на БНР в Израел - Феня и Искра Декало.

С публиката, босненецът Любомир Станишич, който има заведение със звезда Мишлен в Лисабон, разговаряше на английски, но когато разбра, че сме от БНР, веднага премина на някаква странна смесица между сръбски и хърватски, понятна за всеки славянин-жител на Балканите.

„Позволих си да отделя време да дойда да представя нашия филм. Преди това го показаха на документален кинофестивал в Румъния. Жена ми Моника е режисьор и оператор на филма. Снима го цели 10 години. Това е история откакто съм се родил до сега - 40 годишен мъж съм. Това е историята как едно момче от село Ратово на Балканите, заради войната в Югославия, избяга на чуждо място без един динар в джоба си, да се бори с живота и щастието си. Съпругата ми искаше да покаже как човек от балканско село може да стане успешен и на Запад. До звездата Мишлен стигнах с много работа. В Лисабон правя чудна храна, която има и нещо малко славянско, което се харесва“ разказа Любомир Станишич.

Наистина, предлаганото за почерпка на гостите на срещата с мастър-шефа, не бе негово творение. То бе приготвено в точно противоположната концепция за готвене - за употреба на изостаналите продукти от пазарите. Вечер, евтино се купуват поувехнали зеленчуци и плодове и те стават основа за забъркване на манджите в куп бохемски заведения около пазара „Талпойот“ в Хайфа. Там цените са народни, а веселието - до зори. Предизвикателство бе да предложиш на претенциозната фестивална публика пълнен лук по вегенски, кюфтета от патладжан, простосмъртна зеленчукова супа в картонена чашка или сладолед от пасирани, замразени пресни плодове. Участниците в срещата вкусваха от всичко, докато разменяха помежду си впечатления от посещения на ресторанти със звезди Мишлен по света. Има такова направление на израелския туризъм - гурме-турове. Избрахме с кого да поговорим, след като чухме да сравнява ресторанти от Европа, Африка и Азия със заветните звезди на ... производителя на автомобилни гуми. Не е тайна, че основният бизнес на Мишлен е в автомобилостроенето, а оценяването на заведения за хранене, от хоби се е превърнало в доходен бизнес. Нашата събеседничка е социалната работничка от Хайфа Тал Коен.

„Предстои ми през ноември пътуване в Лисабон. Разбира се, места за заведението на Любчо няма за почти година напред, но успях да измоля лично от него маса за един час в ранния следобед на втория ден от пребиваването ми, за да опитам нещо от специалитетите му.

Посетила съм 11 ресторанта със звездата на Мишлен.

Обичам добрата храна и изкуството. Посещавам и галерии и концерти, опери. Храната е част от световната култура. Самата аз добре готвя и семейството ми е присъдило своя „Мишлен“.

Има световен справочник за заведенията със звездата. По-интересен ми е този - за ресторантите, номинирани, но по една или друга причина не получили нужното признание. Храната в тях е два, че и три пъти по-евтина, а също толкова вкусна и добре поднесена. Има и други справочници - неизготвяни от кулинарни критици, а от местни или чужди любители на вкусната храна. Те са особени разпространени в Китай, където по стечение на обстоятелства и работата си, живях известно време. Китайските готвачи правят всичко, за да попаднат в тези справочници.

Тези народни справочници са ми помогнали да посетя места, с което се гордея. Например в Берлин бях в ресторанта на израелеца Бен Моше, буквално месец преди да му присадят звездата Мишлен. Радвам се, че почти едновременно с кулинарите критици го открихме. Яла съм в такива звездни заведения в Севилия, в Гранада и сега на път за Амстердам ще се отбия през Португалия, за да опитам храната на Любчо. Мишленовите ресторанти в Северна Африка са значително по-евтини, а храната - също толкова вкусна. Сигурно мислите, че съм някаква свръх богата глезла. Заплатата ми не е висока за израелските стандарти и събирам пари за пътешествията си и посещения на ресторанти. Не е евтино хоби! Като социален работник, ме интересуват хората, техните взаимоотношения, обществото като цяло. Посещавам не само скъпи ресторанти, а и хапвам на пазара, в заведения препоръчани от местните хора. Интересува ме как се изменя начина на хранене там където емиграцията е голяма и пристигналите носят своите традиции. Знам, че има израелци, които навсякъде по света търсят позната храна. Напротив, аз търся в местна храна, елементи отразили душевността на тамошните хора. Мисля, че по китайската кухня може да се изучи бита на обикновените хора и аристокрацията. От аристократичните храни съм яла син омар. Вкусът му е различен от обикновения, но е и е много по-скъп. В Китай, колегите ми узнаха за хобито ми. Поканиха ме да вкуся каша от слюнката на лястовиците, с която те слепват гнездата си. Не бих могла да платя такова блюдо. Подарък ми беше. Не мога да го забравя, не ми стигат думите да го опиша. Специалитетът е открит случайно. Китайски войници били в обкръжение в някакъв остров. Провизиите им свършили. За да не умрат от глад опитали гнездата на лястовиците. Вкусът е божествен. В изисканите ресторанти очистват гнездата от всички клечки и поднасят само слепващия материал. Може да очарова и човек с най-изискан вкус“ допълва Тал Коен.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 22.11.24: Какви заплати ще направят ефективна работата на полицаите?

В края на седмицата адв. Николай Хаджигенов и Светлин Желев, за съжаление, трябваше да започнат коментарите с тема, която беше актуална в понеделник: Пореден жалък и неуспешен опит за избор на председател на българския парламент. Но техните разсъждения обхванаха още: В Пътна полиция се правят "реформи" – защо и за кого; "МВР се управлява..

публикувано на 22.11.24 в 18:35

Творби на европейски поети галят сетивата на пътниците в метрото

Поезия на европейски поети ще звучи във вагоните и станциите на Столичното метро. Инициатива за поредна година е на Полския културен институт в София. Повече за инициативата разказа Яна Генова – зам.-кмет на Столичната община по културните въпроси. Тя посочи, че смисълът на кампанията е да привнесе литературата в нашия живот на градски..

публикувано на 22.11.24 в 17:50
Проф. Преслав Наков

Проф. Преслав Наков: Силата на фалшивите новини е поради слабостта на хората

Световнопризнатият български учен в областта на изкуствения интелект проф. д-р Преслав Наков беше основен лектор на форума "Up to GATE. Technology, Big Data & Beyond. 5 Years of Innovation” . Международното събитие събра в София учени и лидери в индустрията от цял свят, които дискутираха горещите теми, свързани с интелигентни решения чрез..

публикувано на 22.11.24 в 17:17
Д-р инж. Веселин Тодоров

Кои са условията за по-бърза енергийна трансформация у нас?

На 29-ата сесия на Конференцията на страните по рамковата конвенция на ООН за изменение на климата (COP 29) , която се провежда от 11 до днес, 22 ноември, в столицата ва Азербайджан, България се включи с делегация на високо ниво. Основният фокус на тазгодишния форум, наричан "Финансовият COP" , беше преразглеждането на глобалната..

публикувано на 22.11.24 в 16:16

Откриват Sofia Christmas Fest

Тази вечер от 18:30 часа, в пространството пред НДК  се открива чаканият цяла година Christmas Fest , съобщи Алекси Калчев в предаването „Добър вечер, София“.  Поканени са всички софиянци и гости на столицата. Събитието ще започне с концерт  на изпълнителите от  Сезон 11 на "Гласът на България". Гвоздеят на вечерта е участието на Гвардейския..

публикувано на 22.11.24 в 16:05

Текат номинациите за кампанията на БНР "Посланици на културата"

Инициативата "Посланици на културата" на програма "Христо Ботев" на Българското национално радио, започнала през 2021 г., се фокусира върху постиженията на писатели, поети, драматурзи, художници, музиканти, актьори, композитори, кинодейци и представители на българското танцово изкуство, чието творчество прекрачва географските граници на страната..

публикувано на 22.11.24 в 15:22
Пам Бонди изкара два мандата като главен прокурор на Флорида

Новата номинация за министър на правосъдието в САЩ предизвика облекчение

Избраният за втори мандат за президент на САЩ Доналд Тръмп обяви новата си номинация за поста министър правосъдието. Изборът е Пам Бонди – бивш главен прокурор на щата Флорида. Тя е била част от защитата в процеса по импийчмънт срещу Тръмп по време на първия му мандат. През 2010-та тя е станала първата жена, избрана за главен прокурор на..

публикувано на 22.11.24 в 15:20