Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Храната като изкуство

Снимка: Феня и Искра Декало

В цял свят, сред най-гледаните телевизионни предавания са кулинарните. Има и безброй сайтове, в които „на живо“ показват приготвянето на храна, дават се препоръки, разказва се за тънкостите в готварството. Това не пречи милиони хора да предпочитат да хапнат от луксозни ресторанти и кафенета до капанчета, от всякакъв вид по света. За ресторантите със звезди на Мишлен, маса се поръчва с месеци напред, а цените не подлежат на обсъждане.

На фестивала за ангажирано кино в Хайфа, от десетина години има специален раздел „Кулинария“. В него се показват както игрални комедии, свързани с ресторанти, готвачи, страсти около оценяването им, така и документални филми за най-големите майстори по света. Една от особеностите е, че поне един от героите присъства на прожекцията на филм за своето заведение и след това се среща с публиката в прекрасната градина на фестивала. На такава среща присъстваха кореспондентите на БНР в Израел - Феня и Искра Декало.

С публиката, босненецът Любомир Станишич, който има заведение със звезда Мишлен в Лисабон, разговаряше на английски, но когато разбра, че сме от БНР, веднага премина на някаква странна смесица между сръбски и хърватски, понятна за всеки славянин-жител на Балканите.

„Позволих си да отделя време да дойда да представя нашия филм. Преди това го показаха на документален кинофестивал в Румъния. Жена ми Моника е режисьор и оператор на филма. Снима го цели 10 години. Това е история откакто съм се родил до сега - 40 годишен мъж съм. Това е историята как едно момче от село Ратово на Балканите, заради войната в Югославия, избяга на чуждо място без един динар в джоба си, да се бори с живота и щастието си. Съпругата ми искаше да покаже как човек от балканско село може да стане успешен и на Запад. До звездата Мишлен стигнах с много работа. В Лисабон правя чудна храна, която има и нещо малко славянско, което се харесва“ разказа Любомир Станишич.

Наистина, предлаганото за почерпка на гостите на срещата с мастър-шефа, не бе негово творение. То бе приготвено в точно противоположната концепция за готвене - за употреба на изостаналите продукти от пазарите. Вечер, евтино се купуват поувехнали зеленчуци и плодове и те стават основа за забъркване на манджите в куп бохемски заведения около пазара „Талпойот“ в Хайфа. Там цените са народни, а веселието - до зори. Предизвикателство бе да предложиш на претенциозната фестивална публика пълнен лук по вегенски, кюфтета от патладжан, простосмъртна зеленчукова супа в картонена чашка или сладолед от пасирани, замразени пресни плодове. Участниците в срещата вкусваха от всичко, докато разменяха помежду си впечатления от посещения на ресторанти със звезди Мишлен по света. Има такова направление на израелския туризъм - гурме-турове. Избрахме с кого да поговорим, след като чухме да сравнява ресторанти от Европа, Африка и Азия със заветните звезди на ... производителя на автомобилни гуми. Не е тайна, че основният бизнес на Мишлен е в автомобилостроенето, а оценяването на заведения за хранене, от хоби се е превърнало в доходен бизнес. Нашата събеседничка е социалната работничка от Хайфа Тал Коен.

„Предстои ми през ноември пътуване в Лисабон. Разбира се, места за заведението на Любчо няма за почти година напред, но успях да измоля лично от него маса за един час в ранния следобед на втория ден от пребиваването ми, за да опитам нещо от специалитетите му.

Посетила съм 11 ресторанта със звездата на Мишлен.

Обичам добрата храна и изкуството. Посещавам и галерии и концерти, опери. Храната е част от световната култура. Самата аз добре готвя и семейството ми е присъдило своя „Мишлен“.

Има световен справочник за заведенията със звездата. По-интересен ми е този - за ресторантите, номинирани, но по една или друга причина не получили нужното признание. Храната в тях е два, че и три пъти по-евтина, а също толкова вкусна и добре поднесена. Има и други справочници - неизготвяни от кулинарни критици, а от местни или чужди любители на вкусната храна. Те са особени разпространени в Китай, където по стечение на обстоятелства и работата си, живях известно време. Китайските готвачи правят всичко, за да попаднат в тези справочници.

Тези народни справочници са ми помогнали да посетя места, с което се гордея. Например в Берлин бях в ресторанта на израелеца Бен Моше, буквално месец преди да му присадят звездата Мишлен. Радвам се, че почти едновременно с кулинарите критици го открихме. Яла съм в такива звездни заведения в Севилия, в Гранада и сега на път за Амстердам ще се отбия през Португалия, за да опитам храната на Любчо. Мишленовите ресторанти в Северна Африка са значително по-евтини, а храната - също толкова вкусна. Сигурно мислите, че съм някаква свръх богата глезла. Заплатата ми не е висока за израелските стандарти и събирам пари за пътешествията си и посещения на ресторанти. Не е евтино хоби! Като социален работник, ме интересуват хората, техните взаимоотношения, обществото като цяло. Посещавам не само скъпи ресторанти, а и хапвам на пазара, в заведения препоръчани от местните хора. Интересува ме как се изменя начина на хранене там където емиграцията е голяма и пристигналите носят своите традиции. Знам, че има израелци, които навсякъде по света търсят позната храна. Напротив, аз търся в местна храна, елементи отразили душевността на тамошните хора. Мисля, че по китайската кухня може да се изучи бита на обикновените хора и аристокрацията. От аристократичните храни съм яла син омар. Вкусът му е различен от обикновения, но е и е много по-скъп. В Китай, колегите ми узнаха за хобито ми. Поканиха ме да вкуся каша от слюнката на лястовиците, с която те слепват гнездата си. Не бих могла да платя такова блюдо. Подарък ми беше. Не мога да го забравя, не ми стигат думите да го опиша. Специалитетът е открит случайно. Китайски войници били в обкръжение в някакъв остров. Провизиите им свършили. За да не умрат от глад опитали гнездата на лястовиците. Вкусът е божествен. В изисканите ресторанти очистват гнездата от всички клечки и поднасят само слепващия материал. Може да очарова и човек с най-изискан вкус“ допълва Тал Коен.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Премиерът Росен Желязков и министри в залата на НС, докато депутатите гласуват вторият вот на недоверие към кабинета  - 17 април 2025 г.

"Форум", 17.04.25: Втори неуспешен вот на недоверие към правителството "Желязков"

Коментатори във "Форум" тази седмица са икономистът и политолог Владислав Панев и шефът на Българското обединение на шофьорите Христо Радков. Заедно с водещия Константин Лавсов, част от темите, които дискутираха днес, бяха: -   Народните представители отхвърлиха и втория вот на недоверие към правителството на премиера Росен Желязков -..

публикувано на 17.04.25 в 18:35
Илияна Йотова

София бе домакин на форума "Европейският съюз среща Балканите"

София бе домакин днес на форума "Европейският съюз среща Балканите“. Организатори на събитието са Европейският либерален форум, партия АЛДЕ и Атлантическият клуб в България. Събитието е утвърдена платформа за стратегически диалог между лидерите на Европейския съюз и Балканите – министри на външните работи, политици, представители на водещи..

публикувано на 17.04.25 в 17:25

Ще работят ли детските градини в София през цялото лято?

Детските градини в София да работят през цялото лято.Такава идея обсъжда местната администрация, с която да се спре досегашната практика, забавачките да затварят за определен период, за да може педагогическия персонал да използва част от годишния си отпуск. Досега родители стриктно попълваха заявления за периода от 1 юни до 14 септември, в..

публикувано на 17.04.25 в 16:25

Танцов празник поднася Балет "Арабеск" с най-най-доброто

Балет "Арабеск" кани на почитателите на танца на специален празничен спектакъл, в който ще могат да гледат фрагменти от най-добрите представления на формацията. Програмата е посветена на  Международния ден на танца  и ще се играе пред публика на сцената на Музикалния театър на 27 април от 17:00 часа. При селекцията целта е била да..

публикувано на 17.04.25 в 15:48
Марий Росен и Ванеса Гуджова от екипа на организаторите

НБУ подготвя второ издание на Международен театрален фестивал "Следата Шекспир"

Второ издание на Международния театрален фестивал "Следата Шекспир“ организират от Нов български университет. Под мотото “Театърът като конспект на времето ни, като негов летопис в съкратено издание“. Форумът има за цел да осигури публично пространство за артистична, социална и научно-изследователска дейност на преподаватели и студенти от..

публикувано на 17.04.25 в 15:25
Софийски университет

Безплатно второ висше, но само за определени специалности

Придобиването на второ висше образование може да бъде финансирано от държавата от началото на следващата година, но само в защитените специалности и приоритетните професионални направления. Това става ясно от законопроект за изменение на Закона за висшето образование, внесен от депутати от ГЕРБ, "Има такъв народ" и "БСП - обединена левица". Идеята..

публикувано на 17.04.25 в 15:23

Пъстри еднометрови великденски яйца красят Кюстендил

Предстои откриването на една вълшебна и много артистична изложба от едно предизвикателство, което е поставено на кюстендилските училища и художествените школи. “Ще представим 20 еднометрови яйца, които са направени от рециклирани пластмасови бутилки, които са ръчно изрисувани от учениците от кюстендилските училища и възпитаниците на школите в..

публикувано на 17.04.25 в 15:09