Опитите да отслабнем могат да се превърнат в дълъг, разочароващ процес,тъй като всеки организъм има своите собствени уникални нужди. Причините, поради които може да не успяваме да постигнем желания резултат са много. На вниманието ви поставяме няколко важни точки, дискутирани от диетолозите.
Преяждаме със здравословна храна
Ключът е да ядем храни, които не само обичаме, но и които са питателни. Някои диетолози обаче препоръчват порциите да се измерват, за да не прекаляваме с калориите.
"Въпреки че храни като ядки, хумус и авокадо са богати на хранителни вещества и са суперхрани, всички те съдържат здравословни мазнини и повече калории от други въглехидрати или протеини", твърди диетологът Ейми Годсън. Според нея, измерването на порциите е ключово, когато искаме да отслабнем.
Не консумираме достатъчно протеини
Получаването на достатъчно протеин през деня е от съществено значение за здравето.
Диетолозите посочват, че той има съществена роля в отслабването, защото помага за изгарянето на мазнини и изграждането на мускули. Но за жалост, много от нас ядат храни, които не съдържат достатъчно протеини. Пилешки гърди, пуешки бургери, пилешки колбаси или риба са чудесен избор, казват още специалистите по хранене.
Готвим с твърде много олио
Видът мазнина и количеството, което използваме може да окажат голямо влияние върху загубата на тегло.
"Мазнините са една от онези съставки, които причиняват значително и бързо увеличаване на калорийната плътност на храната. Когато сотирате зеленчуци, обикновено добавяте зехтин или масло, а ако добавите вода, приготвянето на храната ще бъде вкусно без допълнителни калории", твърди диетологът Триста Бест.
Отпускаме се твърде много
"Всеки жадува за малко торта или чипс от време на време, но много хора прекаляват и в крайна сметка ядат твърде много от тях", добавя Ейми Годсън.
Тя съветва:
"Мислете за това като за правилото 80/20 - 80 процента от времето се храните здравословно и 20 процента си позволявате да ядете висококалорични храни, които може би не трябва да присъстват в менюто ви".
Добавяме нездравословни подправки
"Понякога добавяме любимите си подправки към храната, за да подобрим вкуса, но редовното добавяне на определени подправки може да бъде грешка, която ви пречи да отслабнете", посочват в заключение експертите.
Източник:БГНЕС
Историята на рода Богориди. Кой е нейният родоначалник? Кой е Атанас Богориди? Арх. Ивелин Любенов, генеалог, разказва: Началото е с няколко спекулации около възможната етимология на името "Богориди". Стефан участва в експедиционния корпус в Египет срещу френския корпус. Получава титлата "княз" и е управител на о-в Самос. Той дарява своя къща в..
Радиоразходка из квартал Оборище, разположен около Докторския паметник. Разказваме за красиви къщи и важни личности, които са обитавали един от най-известните софийски квартали: Кога е построен един от първите софийски паметници, Докторският паметник и каква е била градината, в която е построен? Какво е имало на мястото на Северното крило на СУ и къде..
Режисьорът реагирал сдържано на увлечението ѝ по Раде Маркович, но ѝ казвал „Ако ме напуснеш, ще умра!” „Обичам те, но него го обожавам. Не мога да го зарежа и да тръгна с теб, защото много ще го нараня“, споделя в интервю Раде Маркович с какви думи Невена Коканова се сбогува с него, за да остане при мъжа си, режисьора Любомир..
Д-р Георги Георгиев , зам. председател на УС на Асоциация за инсулт и афазѝя ни гостува по повод „Седмица на информираност за мозъка“ (10-16.3) и съпътстващата я изложба „Човешкият мозък“ (14-23.3): "Често забравяме, че трябва да полагаме грижи за мозъка си, освен за тялото си. Трябва да сме добре хидратирани и да не изпадаме в прекален глад. Но и да..
TreasureUP е интерактивна платформа, която превръща музеите в забавно и ангажиращо преживяване чрез персонализирани мисии, добавена реалност и игровизирани награди. Слушаме създателя ѝ Васил Анастасов : "Това е нашият опит да игровизираме музеите. Нещо като допълнителен гид за определени артефакти. Ако потребителите към края се представят..
Бестселърът на американският лекар д-р Кейси Мийнс, който прекара над 30 седмици в класацията на „Ню Йорк Таймс“, „Добрата енергия“ – представен ни от Живко Джамяров, създател на български бранд за биосуперхрани и посланик на книгата и здравословния начин на живот: "За идеите в книгата не се говори много. Масово се сблъскваме със заболявания,..
На финала на работната седмица коментаторите на "Форум" не повтаряха въпроси и отговори, не обобщаваха изминалите дни, а анализираха процесите и тенденциите по следните теми: Съдебната реформа – дългогодишна "дъвка". С нея трябва да се заемат специалисти, а не от политически клакьори. Дигиталните навици на младите хора у нас. Комуникации..