Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Нарастването на населението налага употребата на нови храни

Снимка: уикипедия

С нарастването на населението на планетата, нараства и нуждата от храна. Хранителната индустрия и производството на храна са отговорни за една четвърт от парниковите газове в света. Половината от сушата на планетата, без ледовете и пустините се използва за селско стопанство. Учените обръщат все по-голямо внимание на храни, които имат по-малък екологичен отпечатък.

Една такава храна е волфията, вид водна леща, която през декември 2021 г. е била одобрена от ЕС, като годна за консумация. Повече подробности за нея в ефира на Радио София разказа Роман Рачков, председател на Българската асоциация по биологична растителна защита.

По думите му, волфията се консумира в Далечния изток от няколко хиляди години и е трудно да бъде определена като "новооткрита".

"Същото се отнася и за консумацията на насекоми. Над две трети от човечеството традиционно консумира насекоми от зората на цивилизацията. И не е много ясно какво е консумирал европеецът преди одомашняването на пшеницата в Близкия изток", коментира Рачков.

Той сподели, че волфията се среща и у нашите водоеми, като тя е най-малкото цъфтящо растение в света. Тя е много богата на протеини, въглехидрати и витамини, а също така е растение, което се развива много бързо и протеините в нея превъзхождат по количество тези в пшеницата. Освен това, по думите му тя може да бъде използвана и като фураж за животни.

"Тя има способност да извлича фосфатите и нитратите в отпадните води и заедно с другите видове водни лещи може да се използва за биологично пречистване на отпадни води във фермите. След като участва в пречистването на отпадни води, тя не е годна за употреба. Трябва да разграничим отглеждането на волфия за човешка консумация, или като фураж, от използването на волфията за биологично пречистване", отбеляза Рачков.

Той посочи, че растението масово се отглежда в Израел и продукти от него се внасят в ЕС, а кога ще започне масово да бъде отглеждана зависи от бизнеса.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктория Катранова

Наздраве за болката и за тъгата

С нас е поетесата, радио и телевизионен журналист Виктория Катранова: "Аз съм невероятен оптимист. Първите ми журналистически изяви бяха като студент, сътрудник в БНР - детските и младежки предавания, после Предаване за столицата. Срещнах се с доста интересни хора, от които научих много неща. Когато минавам покрай БНР сърцето ми бие по-бързо.  Освен..

публикувано на 19.01.25 в 11:28
Златна Костова

Златна Костова: талантът е да имаш нюх

Златна Костова е журналист, когото повечето познават като преводач - достатъчно е да кажете "дубрютру", за да се разбере словотворчеството ѝ, в случая в култовия сериал на ВВС "Ало, ало": "Както винаги предизвикателствата пред журналиста и преводача стават все по-големи заради навлизането на ИИ. Но преводачите на художествени произведения не са..

публикувано на 19.01.25 в 11:06
Ралица Мавродиева

Цьолиакия: болест, която удря социалния живот

Ралица Мавродиева ни обяснява  каква болест е цьолиакията: "Част съм от Асоциацията цьолиакия и майка на дете с цьолиакия. Това е автоимунно заболяване за цял живот, това е реакция към протеина на глутена. При прием на глутен се засяга лигавицата на тънкото черво. Тялото не се храни. Симптомите често се бъркат с други заболявания. Изследванията са..

публикувано на 19.01.25 в 10:26

Магията е в звукоизвличането

Народната певица Руслана Аспарухова от „Мистерията на българските гласове“ ни разказва за очакванията ѝ за годината, които идва и за нещата, през които е преминала: "На всекиму да се случват все хубави неща. Много непринудено и по-детски чисто се присъединих към репетициите, на които ни покани един диригент в малките класове. И до ден-днешен обичам..

публикувано на 19.01.25 в 09:57
Иван Симов на технически съвет

Историята оживява: Радиото - инж. Иван Симов, Първо студио

На 25 януари 2025 година, Българско национално радио отбелязва 90 години от издаването на Указ номер 25, подписан от Цар Борис III. С тази наредба-закон радиоразпръскването в България става държавна собственост. Тази дата се възприема за начало на професионалното радио в България: Запис от разговор с инж. Симов ни предостави друг емблематичен..

публикувано на 18.01.25 в 16:00

Софийски разкази - Велизар Пеев и шоколадената фабрика

Велизар Пеев и шоколадената фабрика са в центъра на нашия интерес днес: На 7.11.1901, Велизар Пеев отваря врати първата шоколадова фабрика в България. Какаовите зърна се внасят от Латинска Америка. Първият уред за разбъркване на шоколадовата смес му се изпраща от самия Линдт. На шоколада не пише, че е произведен в България. Защо, както и к акви са..

публикувано на 18.01.25 в 15:00
Пейо Яворов и Дора Габе

Адресите на любовта - Любовният триъгълник между Яворов, Дора Габе и Екатерина Ненчева

Днес ще ви раздипля патетичната любовна история на поетите Екатерина Ненчева, Пейо Яворов и Дора Габе. В Легендите на София съм разказвала и за тримата, но днес ще разкрия кой в кого е бил влюбен. И понеже за Екатерина Ненчева, първата българска писателка дръзнала да  вплете в стихове любовните си пориви, се знае сравнително малко, отделям повече..

публикувано на 18.01.25 в 14:00