Eкип по инженерство от Колумбийския университет създаде първия робот, който може да придобие представа за себе си, съобщава "Стъди Файндс".
Изследователите отбелязват, че хората придобиват знания за модела на собственото си тяло още като бебета. Новият робот прави същото. Без никаква помощ от тяхна страна, роботът създава кинематичен модел на себе си, който използва, за да планира движения, да постига цели и да избягва препятствия в редица различни ситуации. Роботът дори е способен да разпознава и компенсира повреди, които забавят работата му. В известен смисъл той се е самоосъзнава.
Инженерите от Колумбийския университет казват, че даването на възможност на роботите да си представят себе си без чужда помощ, може да бъде важна стъпка напред в автоматизацията, тъй като за в бъдеще все повече работни места ще разчитат на роботи. Машина, която може да следи за собственото си износване или да открива "нараняване", както и да го компенсира, би била особено ценна за поддържане на производството в движение.
"Затворете очи и се опитайте да си представите как ще се движи собственото ви тяло, ако трябва да предприемете някакво действие, например да протегнете ръце напред или да направите крачка назад. Някъде в мозъка си имаме представа за себе си, модел на себе си, който ни информира какъв обем от непосредственото ни обкръжение заемаме и как този обем се променя при движението ни", обяснява първият автор на изследването - Боюан Чен, понастоящем доцент в Университета "Дюк".
Въпреки рисковете, свързани с предоставянето на по-голяма автономия на машините, учените твърдят, че степента на самосъзнание при този конкретен робот е тривиална в сравнение с тази на хората, но трябва да се започне отнякъде.
"Трябва да вървим бавно и внимателно, за да можем да извлечем ползите, като същевременно сведем до минимум рисковете", коментират експертите.
Източник: БГНЕС
Картофите, пащърнакът и пуйката са сред разнообразните продукти в списъка за коледно пазаруване. Въпреки това със сигурност си струва да се добави още един продукт - особено за тези, които се притесняват за холестерола. Д-р Кевин Хъфман, бариатричен лекар и главен изпълнителен директор на Ambari Nutrition, вярва, че маслото от авокадо може да има..
Учени от Центъра за неврология и клетъчна биология в Португалия нарекоха кафето извор на младостта. Учените са изследвали ефекта на кофеина и други активни вещества в кафето върху биологичните процеси, свързани със стареенето. Основните компоненти на кафето, като кофеин и хлорогенова киселина, имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Това..
Поляризация (polarization) е думата на 2024 година според речника "Мериъм - Уебстър", съобщава Асошиейтед прес . "Поляризация означава разделение, но специфично – когато се стремим към крайностите, а не към центъра", казва Питър Соколовски, главен редактор на „Мериъм-Уебстър", в интервю за агенцията. В "Мериъм - Уебстър" има няколко определения..
Консумацията на повече плодове и зеленчуци може да намали симптомите на депресия при хора над 45 години. Това показва проучване, направено от учени от Центъра за здравословно остаряване на мозъка към Университета на Нов Южен Уелс в Сидни. Изследването, проведено върху над 3000 двойки близнаци от Австралия, Дания, Швеция и САЩ, е публикувано в..
Виена е една от световните културни столици, известна не само със своите забележителности и красиви коледни базари, но и с кафе традицията си. Там се ражда и едно от най-популярните видове кафе – виенското, което съчетава аромат, вкус, изкуство и история в една чашка. В тази статия ще ви разкажем за произхода на виенското кафе и как може да го..
Когато става въпрос за луксозна трапеза, няколко риби имат върховенство и се предлагат на главозамайващи цени, които отразяват тяхната рядкост, културно значение и изключителен вкус, пише БГНЕС. Червената риба тон Червената риба тон е ценена в Япония заради традиционните сашими и суши. През 2019 г. една червена риба тон беше продадена за невероятните..
Турското кафе със своя уникален аромат и процес на приготвяне, е един от най-автентичните вкусове, които можете да опитате. Кафето по тези земи не е просто кофеинова напитка, а символ на гостоприемство и приятелство. Дълбоко вкоренено в турската култура, пиенето на тази ароматна напитка заедно е ценен момент, който сближава хората и задълбочава..