Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Лакрицът – сладост в кулинарията

Снимка: Радио София

Здравословно сладко, или как се употребява в кулинарията растението женско биле, от което се добива "лакриц". Коренът от женско биле известен в различни краища на България като "сладник" или "сладък корен" е билка, която се използва от няколко хилядолетия и има много ползи свързани със здравето и консумацията. Повече подробности по темата разказа Емилия Николова, маркетинг експерт.

"Освен успокояващия ефект върху храносмилателната система и стомаха, за което се използва и до ден днешен, коренът от женско биле помага и при някои кожни заболявания, алергии, екземи, дори псориазис. За това е прилаган по различен начин през годините от различни общества по света", отбеляза Николова.

Танини, аминокиселини, витамин Ц и захари са веществата срещащи се в билката, но основната й съставка е глициризинът, който е много сладко биологично активно вещество. Оттам идва и специфичната сладост на корена, който може да бъде до 50 пъти по-сладък от бялата захар в зависимост от района, в който се произвежда. Най-висококачествената продукция от корен от женско биле се произвежда в Афганистан, Казахстан, Иран и Грузия.

Николова сподели, че в древността фараоните са пиели напитки от този корен а във Великобритания, в средата на 18-ти век за първи път решават да смесят екстракт от корен от женско биле с обикновена захар, като получават това, което днес познаваме като "лакриц". Той е и най-популярната съставка при сладкарите за създаването на различни рецепти.

"Консистенцията на лакрица е дъвчаща, той не може да се разтвори в кафето като захар. И от тази гледна точка може да се комбинира отлично като вкус, тъй като кафето особено, ако е малко по-горчиво и ароматно балансът става изключително приятен, но не може да се използва по линия на заместител на захарта", посочи Николова. Тя допълни, че лакрица в сладкарството е претърпял огромно развитие, като има дори т. нар. "гурме лакриц", което включва билката в състава на ликьори, шоколад и др.

Относно здравословните ползи, Николова каза, че не е препоръчителна употребата му от хора с високо кръвно налягане, ако те го консумират по повече от 50 гр. дневно в рамките на повече от две седмици, което е голямо количество и добави:

"Той основно е полезен, вкусен и интересен".

Повече подробности за можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Невена Николова и Данаил Конов

Невена Николова и Данаил Конов пред и зад микрофон

Невена Николова и Данаил Конов са имена от екипа на радио София - той идва от Враца в София в 2015, тя идва от радио Шумен. Още за техния път към и в радиото - в звуковия файл: Може ли по обява да намериш призвание и има ли значение какво казват родителите? Кои са най-сладките позиции, каква е разликата между новинар и водещ, както и репортер -..

публикувано на 16.02.25 в 12:00

Кукленият театър бе най-подходящ за мен

Гостува ни актрисата Маргарита Костова. Надежда Герова разговаря с нея относно призванието актьор и всичко, което заобикаля един човек на изкуството. За работата на актрисата в куклени и драматични постановки и как предава занията си на деца и младежи нека чуем повече сега.

публикувано на 16.02.25 в 11:20
Мирослав Цеков

Нерешените проблеми в младежката политика се превръщат в проблеми на цялото общество

Какви са предизвикателствата пред младите хора в България? Каква е ролята на активните граждани за преодоляване на разделението в обществото? По темата ни гостува Мирослав Цеков, председател на Форум гражданско участие: "Отвореното ни писмо до НС бе провокирано от насочени срещу НПО призиви от политически сили в НС. Това е откровена заплаха и опит..

публикувано на 16.02.25 в 10:38

За пети път "Станция Иновация" в АУБ

Албена Димитрова от Американския Университет в Благоевград представя състезанието по социално предприемачество "Станция Иновация": "Аз съм втори семестър в първи курс, следвам два бакалавъра. Клубът ни за по-добро общество организира благотворителни базари и в "Станция Иновация" парите също ще отидат при лица в неравностойно положение. То се..

публикувано на 16.02.25 в 10:03
Темз Арабаджиева и Антон Биров

Кажи ми какво четеш за да ти кажа кой си

В месеца на любовта търсим формулата за здрава връзка в примерите около нас. Книгите събират ли хората?  Събеседници: Темз Арабаджиева и Антон Биров: "Вчера вечерта много исках да затворя вратата и да си чета книга. Любовта не е един конкретен ден. Нямам нищо против празника, стига малките прояви на любов да не са само един ден. Същото е с..

публикувано на 15.02.25 в 20:00
Борис Илиев

Учениците с удоволствие четат Оруел

Как интересът на децата към книгите оформя читателските нагласи в бъдеще и какво има и трябва да има в списъка с книги до 12 клас?  Събеседникът ни Борис Илиев е учител по български език и литература в Националната природоматематическа гимназия (НПМГ) „Акад. Любомир Чакалов“, която завършва като ученик: "Моите ученици много обичат да четат, но..

публикувано на 15.02.25 в 19:35

Историята оживява - Боян Трайков, предаване първо и второ

Разговорите са с Еди Емирян - един от стожерите на "Хоризонт" и с Милен Димитров - редактор в Дирекция “Дигитални програми”, направление “Интернет портал” на Българското национално радио. Също така Милен работи към Златния фонд на Радиото. И, разбира се, по-младите от нас го познаваме, като постоянен лектор в БНР Академията, създадена с методическа и..

публикувано на 15.02.25 в 16:00