Международен екип от учени е изследвал биологичните процеси при глухарчетата и е открил механизма, чрез който те "вземат решения", пише сп. "Нейчър къмюникейшънс".
Известно е, че глухарчетата реагират на промените във времето. Когато е сухо и ветровито, те отварят своите "парашути" със семена - готови да полетят и да изминат разстояние до 100 километра, или ги затварят, когато вали. Доскоро обаче този механизъм не беше изследван.
Всяко семе от глухарче е свързано с тънка тръбичка с около 100 власинки, които образуват подобната на парашут структура.
Оказва се, че парашутите се отварят или затварят с помощта на вид задвижване, което преобразува сигналите в движение, като в процеса не се губи енергия.
Сигналите към задвижващия механизъм идват директно от парашутите, които анализират влажността на въздуха. Това означава, че те сами "решават" дали да останат на място, или да полетят, когато времето е сухо.
За целите на проучването специалистите са поставили глухарчета в помещение с контролирана влажност. Промените, които са настъпили в растенията, са записани с помощта на високоскоростна камера и микроскоп.
Изследователите са установили, че задвижващият механизъм има уникална радиална структура, към която са прикрепени власинките на парашутите, за да им се осигури едновременно движение. При промяна във формата му власинките започват да се движат и парашутите се отварят или затварят.
Знанието за това какво кара глухарчетата да се разпространяват може да помогне на учените да разберат как растенията реагират на климатичните промени, както и за създаването на нови "меки" роботи.
Източник: БТА
Картофите, пащърнакът и пуйката са сред разнообразните продукти в списъка за коледно пазаруване. Въпреки това със сигурност си струва да се добави още един продукт - особено за тези, които се притесняват за холестерола. Д-р Кевин Хъфман, бариатричен лекар и главен изпълнителен директор на Ambari Nutrition, вярва, че маслото от авокадо може да има..
Учени от Центъра за неврология и клетъчна биология в Португалия нарекоха кафето извор на младостта. Учените са изследвали ефекта на кофеина и други активни вещества в кафето върху биологичните процеси, свързани със стареенето. Основните компоненти на кафето, като кофеин и хлорогенова киселина, имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Това..
Поляризация (polarization) е думата на 2024 година според речника "Мериъм - Уебстър", съобщава Асошиейтед прес . "Поляризация означава разделение, но специфично – когато се стремим към крайностите, а не към центъра", казва Питър Соколовски, главен редактор на „Мериъм-Уебстър", в интервю за агенцията. В "Мериъм - Уебстър" има няколко определения..
Консумацията на повече плодове и зеленчуци може да намали симптомите на депресия при хора над 45 години. Това показва проучване, направено от учени от Центъра за здравословно остаряване на мозъка към Университета на Нов Южен Уелс в Сидни. Изследването, проведено върху над 3000 двойки близнаци от Австралия, Дания, Швеция и САЩ, е публикувано в..
Виена е една от световните културни столици, известна не само със своите забележителности и красиви коледни базари, но и с кафе традицията си. Там се ражда и едно от най-популярните видове кафе – виенското, което съчетава аромат, вкус, изкуство и история в една чашка. В тази статия ще ви разкажем за произхода на виенското кафе и как може да го..
Когато става въпрос за луксозна трапеза, няколко риби имат върховенство и се предлагат на главозамайващи цени, които отразяват тяхната рядкост, културно значение и изключителен вкус, пише БГНЕС. Червената риба тон Червената риба тон е ценена в Япония заради традиционните сашими и суши. През 2019 г. една червена риба тон беше продадена за невероятните..
Турското кафе със своя уникален аромат и процес на приготвяне, е един от най-автентичните вкусове, които можете да опитате. Кафето по тези земи не е просто кофеинова напитка, а символ на гостоприемство и приятелство. Дълбоко вкоренено в турската култура, пиенето на тази ароматна напитка заедно е ценен момент, който сближава хората и задълбочава..