Какви тънкости трябва да знаем, за да приготвим вкусен, ароматен чай?
Като цяло няма строго определени правила, тъй като съществуват различни видове чай, с различно качество. При избора на чай е добре да обърнем внимание именно на качеството на суровината, както и на производителя.
"Има марки, които произвеждат сашета от по-висок клас, обикновено те са копринени и съдържат качествен чай" отбелязва експертът Андрей Шигулин, автор на проекта "Чай 108".
Според Шигулин, оптималната температура при приготвянето на чай може да се избере по емпиричен път. По думите му, е по-добре зеленият чай да се запарва при 85-90 градуса, черният чай - при 95-100, (подходящ и за ароматизираните видове), а улонгът - при 100.
Колкото по-нежен и млад е чаят, толкова по-ниска е температурата, смята експертът.
Денис Ковешников, съосновател на клуба "Чаена работилница", също посочва, че правилото за приготвяне на ароматната напитка не е строго, но добавя, че има и тънкости по отношение на колекционерските сортове.
"Древният "Чаен канон" препоръчва кипене на водата, който китайците наричат "звукът на вятъра в боровете". Тази температура на водата е около 90-95 градуса", споделя Ковешников.
Любопитен факт е, че черният, зеленият, улонг, белият и червеният чай се произвеждат от едно и също растение - дървото Camelia sinensis. Единствената разлика е в обработката на листата му.
Източник: БГНЕС
Повече от 4 млн. британци живеят с диабет, като 90% от тях страдат от тип 2 . Последните изследвания обаче дават надежда за борба с това изтощително заболяване. При проучване на лица с „преддиабет“ - или повишени нива на кръвната захар - е установено, че една ключова хранителна съставка намалява риска от диабет с 15% , съобщават от Diabetes UК ,..
Британската писателка Саманта Харви спечели тазгодишната литературна награда "Букър" за романа си "Orbital" на церемония в Лондон. "Малък, странен, красив" - така журито определи романа на Саманта Харви, който е само от 136 страници . Това е книга за един "ранен свят", чието действие се развива на Международната космическа станция ...
Химическият кордицепин, произвеждан от паразитната гъба Cordyceps militaris , може да помогне в борбата с раковите клетки, съобщава FEBS Letters. Откритието е на учени от Факултета по фармация на Университета в Нотингам. Анализът показа, че кордицепинът се преобразува вътре в клетката от кордицепин трифосфат, аналог на енергийния носител АТФ. Смята се,..
Близо 10 000 ученици от първи до трети клас преминаха обучения за основните правила за пътна безопасност с националната кампания „Пресичам безопасно с TEDI “. Финалът на кампанията, която стартира в началото на октомври, беше с открит урок в столичното 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“.В него първокласници придобиха ценни знания от представители..
Яденето на бадеми може да помогне за намаляване на болката в мускулите след тренировка. Това показва ново проучване, под ръководството на д-р Марк Керн, доктор на науките за хранене в Държавния университет в Сан Диего. Редовното консумиране на 60 гр. калифорнийски бадеми може да подпомогне възстановяването на мускулите, пише БГНЕС. В рамките на..
Коя е най-добрата храна, която да консумираме, за да подобрим здравето на мозъка си? Анализ на повече от 180 000 души показва, че съществува пряка връзка между това, което ядем и здравето на мозъка ни. Хората с балансирано хранене имат по-добри мозъчни функции и подобрено психично здраве, пише научното списание Nature. Кирстен Брукс, специалист по..
Жителите на новозеландската столица Уелингтън се сбогуват – някои с тъга, а други – с радост, с авангардна скулптура, която предстои да бъде демонтирана и преместена в Австралия, съобщава Асошиейтед прес (АП). Стърчаща на два пръста върху покрива, гигантската скулптура, наречена "Квази", се извисяваше върху художествена галерия в продължение..