Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Какви тънкости трябва да знаем, за да приготвим вкусен, ароматен чай?

Снимка: БГНЕС

Какви тънкости трябва да знаем, за да приготвим вкусен, ароматен чай?

Като цяло няма строго определени правила, тъй като съществуват различни видове чай, с различно качество. При избора на чай е добре да обърнем внимание именно на качеството на суровината, както и на производителя.

"Има марки, които произвеждат сашета от по-висок клас, обикновено те са копринени и съдържат качествен чай" отбелязва  експертът Андрей Шигулин, автор на проекта "Чай 108".

Според Шигулин, оптималната температура при приготвянето на чай може да се избере по емпиричен път. По думите му, е по-добре зеленият чай да се запарва при 85-90 градуса, черният чай - при 95-100, (подходящ и за ароматизираните видове), а улонгът - при 100.

Колкото по-нежен и млад е чаят, толкова по-ниска е температурата, смята експертът.

Денис Ковешников, съосновател на клуба "Чаена работилница", също посочва, че правилото за приготвяне на ароматната напитка не е строго, но добавя, че има и тънкости по отношение на колекционерските сортове.

"Древният "Чаен канон" препоръчва кипене на водата, който китайците наричат "звукът на вятъра в боровете". Тази температура на водата е около 90-95 градуса", споделя Ковешников.

Любопитен факт е, че черният, зеленият, улонг, белият и червеният чай се произвеждат от едно и също растение - дървото Camelia sinensis. Единствената разлика е в обработката на листата му.

Източник: БГНЕС

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Научна експедиция откри най-голямото подземно термално езеро в света

Чешки научен екип откри най-голямото подземно термално езеро в света , съобщава чешката обществена телевизия. То се намира в Южна Албания , в района Вромонер , близо до границата с Гърция . Езерото Неурон (Neuron) е уникално в света . То е с дължина 138 метра, ширина 42 метра и обиколка 345 метра , като побира 8335 кубически метра..

публикувано на 07.02.25 в 11:08

Мухълът - тихият убиец

“Тихият убиец” така наричат мухъла и има защо. Спорите на мухъла се появяват обикновено през зимата. Може да се появи не само по стените на стаите, но и в банята. Повод за появата му е прекомерната влага и умерена температура. Ако по стените на стаята има мухъл, то най-често е в т.нар. топлинни мостове, т.е. точки, където сградата е недостатъчно..

публикувано на 17.01.25 в 10:54
Морковите са цветни и полезни

Морковът - колкото цветен, толкова и полезен

Морковите, без които съвременната кухня не може, са култивирани за първи път в Централна Азия преди пет хиляди години. Родината на зеленчука е днешен Афганистан. Отгледани от холандски ботаници през XVII в., оранжевите моркови в крайна сметка се разпространяват по целия свят и стават неизменна част от съвременната трапеза. Историята на появата на..

публикувано на 13.01.25 в 12:23

Консумацията на киви преди лягане подобрява чувствително качеството на съня

Консумацията на киви преди лягане не само подобрява качеството на съня, но и подпомага физическото възстановяване, съобщава Mirror, цитирани от БГНЕС.  От изследването, публикувано в списание Nutrients от екип ирландски учени, става ясно, че консумацията на киви преди лягане води до по-дълбок сън и подпомага физическото възстановяване. Тайната се..

публикувано на 09.01.25 в 16:25

Куркумата има способността да намалява възпаленията

Куркумата добавя вкус и цвят към много ястия, сред които са кърито, ориза и супите, но подправката става все по-популярна и поради потенциалните си ползи за здравето.  Репутацията на куркумата като здравословна храна до голяма степен се дължи на способността й да намалява възпаленията, което може да има благоприятен ефект върху здравето на мозъка...

публикувано на 07.01.25 в 10:45

Филмите "Бруталистът" и "Емилия Перес" спечелиха най-престижните награди "Златен глобус"

Филмите "Емилия Перес" (Emilia Perez) и "Бруталистът" (The Brutalist) триумфираха във филмовите категории на церемонията за 82-рите награди "Златен глобус", която се състоя в хотел "Бевърли Хилтън" в Бевърли Хилс, щата Калифорния, предадоха световните осведомителни агенции. "Златен глобус" в категорията за "най-добър филм - мюзикъл или..

публикувано на 06.01.25 в 09:24
Печена скумрия

Скумрията подпомага сърцето, подобрява паметта и поддържа кожата сияйна

В началото на новата година много хора искат да започнат да водят по-здравословен начин на живот. Един от начините това да стане, е като се включи месото от риба (по-специално от скумрия) в ежеседмичното меню. Според Испанската фондация за сърдечни заболявания, рибата предлага значителни предимства за сърдечносъдовата система, а скумрията е на първо място..

публикувано на 02.01.25 в 13:58