Традициите и обичаите в най-красивите и жизнерадостни пролетни празници – Лазаровден, Цветница, Великден. Какви събития се организират от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН - разговор с гл. ас. д-р Иглика Мишкова:
"В Музея започнахме подготовката на една малка изложба с различни обредни хлябове и писани яйца. Посетителите ни могат да почерпят множество идеи. Всеки се вълнува от това, което изработва със собствените си ръце. Всеки влиза в една пъстра игра. Магията е повсеместна.
Акцент на ателиетата ни ще бъдат технологиите за боядисване с восък, предимно за ученически групи. Подготвени са достатъчно количества празни яйца, така всеки може да си ги запази. Започваме от 12 до 21 април, на всеки кръгъл час от 10 до 17, на Лазаровден с почивка между 12 и 13. Хубаво е да има предварително записване в сайта и фейсбук-страницата ни.
На практика най-запазена е обредността около Великден. Лазаровден е позагубил значението си на празник - инициация на момите. Днес Лазаровден е патент на читалищата, носи радост, но значението на празника е променено и се е превърнало в постановка, най-вече в близките до София села, вече квартали на града.
Днешната обредност на Цветница е концентрирана в посещение на храма и донасяне на осветените клончета. Върбовите клонки са се пазели цяла година за баене на деца или прогонване на градоносни облаци.
Седмицата между Цветница и Великден е изключително важна - още от Велика сряда започва голямото чистене, а червясването на яйцата - във Велики четвъртък. Трябвало да се внимава с първото снесено яйце. Тогава се подновява и кваса. Яйцата са се разполагали в кръст върху хляба. Петък се замесват Великденските краваи. Но след Освобождението придобиват популярност сладките хлябове, козунаците - висш пилотаж на домакинята."
Шеф Балкански продължава темата за ястията на великденската трапеза. Шеф Атанас Балкански е второ поколение готвач в семейството си. Започва своето професионално развитие на 17 годишна възраст, като работи в редица ресторанти в страната. Завършва кулинарна академия HRC, трупа опит и работи в престижни ресторанти и хотели в Европа и САЩ:
"Една от основните грешки в тестото за козунаци е да не се замесва тестото и да се прекалява с маслото/мазнините. За агнешкото и ярешкото най-важното е да не мирише. Не обичам да прекалявам с подправките - малко джоджен и глава лук и морковче. Поне 3-3 и половина часа на 170 градуса, с фолио.
Фен съм на спанака и го обичам на пролетно руло с крема сирене, напълнено със сьомга и ядки. Лесно се прави и хляб със спанак, с мътеница. Започнах да правя и десертчета по здравословен начин - без захар, млечни продукти. От фурми се прави фалшив карамел, блендиран с ядково мляко.
Новото пролетно меню има доста фаворити - девинска пъстърва със сотиран спанак с бекон и пролетни моркови. Десертът с шоколад и ягоди също е харесван. Млякото с ориз е с кокосово мляко и манго. Имаме и интерпретация на дроб-сърма: запичаме като кюфтенце агнешкия дроб.
Бабите ми са вече възрастни, сега аз ще готвя. Пожелавам хората да се смеят повече, да си купуват сезонни храни и да прекараме повече."
Ето и някои от рецептите, представени в разговора:
За основата:
Смлени фъстъци - 300гр
Фурми пасирани - 150гр
Фалшив карамел:
Фурми - 200гр
Бадемово мляко 120гр
Фъстъчено масло 150гр
Ванилия 1бр
Топинг:
150гр фъстъци
300гр шоколад
Кокосово масло 10гр
Спаначено руло с крема сирене.
5 бр яйца
50 гр Брашно с набухвател
400 гр спанак изчистен
350 гр крема сирене
1 вр магданоз
30 гр Мента
Сметана 100 гр
Сол и пипер на вкус
1/4 ч.л Индийско орехче
:Седмичните коментатори на "Форум" днес се спряха на следните теми: Битката за регулаторите (КЗК, КФН, КРС, КЕВР). Разпределение на властови ресурс. Парцелиране на държавата по интереси. Те трябва да се независими и да защитават интересите на потребителите и на държавата. А дали е така? Ако се нарочи някой кандидат за нечий човек (на Пеевски, на..
" Идеята на иновациите е да решават определени нужди и проблеми на хората и само тогава те могат да намерят място на пазара и да бъдат комерсиализирани", посочи д-р Бойко Таков – шеф на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП). Той беше специален гост на международната конференция за иновации "Ïnnovation..
Проведе се 11-то издание на международната конференция за иновации Innovation Explorer. Тази година събитието протече под надслов “Екстремен свят”. В началото на форума беше уточнено, че макар и абстрактно, това понятие най-добре описва динамичния свят, в който живеем. Програмата поставя фокус върху екстремните климатични бедствия, екстремният..
Изпълнителката Анна-Мария Въртовска представи в ефира на Радио София новата си песен "Thirty". На 8 март Ани ще празнува 30-ия си рожден ден и с “BANDANNA”, освен страхотен лайв, ще подарят и нов сингъл, и видео клип към него с тематичното заглавие "Thirty", написано в чест на този рожден ден. Освен Анна-Мария Въртовска - вокали и пиано, част от..
Близо 600 лекари от софийския Медицински университет днес положиха Хипократова клетва на тържествена церемония в зала 1 на НДК. 224 от Випуск 2024 са българи, а 353 – от чужбина: Северна Македония, Гърция, Великобритания и други страни. Анкета сред младите лекари показва, че сред най-желаните специалности са педиатрия, кардиология, хирургия,..
Галериите от улица "Цар Самуил" имат сдружение, наречено "Посока Самуил". Имат си и традиция - всеки последен четвъртък от месеца работят с удължено работно време и предлагат нещо допълнително към показаните изложби. Този четвъртък допълнителното към изложбата в галерия "Контраст" ще бъде Емил Данаилов, чиято фотоизложба "Без причина" е наредена..
Софийската опера ще представи премиерно “Фалстаф“ от Джузепе Верди. В предаването „Радиокафе“ баритонът Кирил Манолов разказа за представлението. “Фалстаф“ е наистина много специална опера за мен, защото това бе ролята, която ме изведе на истинската международна сцена. С тази роля започнаха да ме канят в много големи театри и много..